Srpska radikalna stranka organizovaće sutra uveče protestni skup ispred Doma Narodne skupštine zbog hapšenja Ratka Mladića. Miting pod sloganom „Saradnja s Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa“ zakazan je za 19 časova i uredno je prijavljen MUP-u Srbije – kaže za Danas potpredsednik SRS Dragan Todorović.


Kako tvrdi, skup će proteći mirno, bez incidenata i u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima. Na pitanje šta ako se ponove neredi kakvi su zabeleženi tokom radikalskog protesta povodom hapšenja Radovana Karadžića, Todorović kaže da će odgovornost biti na vlastima. „Ako je vlast mogla da na ulice izvede 5.000 policajaca kada je održavana gej parada, zašto ne bi mogla i u nedelju, kako bi obezbeđivala naš skup“, ističe Todorović i dodaje da su radikali do sada organizovali „bezbroj protesta, a nije razbijen ni jedan jedini izlog i niko nije povređen“.

Na podsećanje da je baš na mitingu SRS, 29. jula 2008, zbog izručenja Karadžića centar Beograda ličio na pravo bojište, da su čupane žardinjere i semafori, ali i da je povređeno tridesetak ljudi, Todorović poručuje da je taj miting „režirao režim“, koji se nije potrudio da odvoji huligane od demonstranata.

„Više puta sam od nadležnih organa tražio da se taj slučaj rasvetli, da se kaže ko su ti ljudi što su rušili i palili Beograd, ali da se obelodani i ko je kriv za ubistvo Ranka Panića. To sam zahtevao i sa skupštinske govornice, ali i na Odboru za bezbednost. Izveštaj MUP-a o tom događaju bio je pokušaj da se izbegnu odgovori na konkretna pitanja“, kaže Todorović i dodaje da ovoga puta očekuje „da policija ne dovodi organizovane grupe huligana sa zadatkom da ruše grad“.

Na pitanje da li će se radikali okupiti u nedelju i ako im MUP Srbije ne odobri protest, naš sagovornik ističe da veruje da policija neće doneti takvu odluku, „osim ukoliko u Srbiji nije tajno uvedeno vanredno stanje“. Dragan Todorović navodi i da je SRS poziv na skup uputila „svim patriotski raspoloženim građanima“, a veruje da će pred Dom Narodne skupštine doći i mnogi simpatizeri SPS „i nekih drugih stranaka“.

U DSS nisu hteli da kažu da li će njihove pristalice učestvovati na nedeljnom mitingu SRS, dok su nam u Novoj Srbiji rekli da će svoj stav saopštiti nakon sednice Predsedništva stranke. Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, rekao je juče da njegova stranka ne poziva na mitinge ili proteste.

Protesti u Republici Srpskoj

Banjaluka – Boračka organizacija Republike Srpske najavila je da će organizovati mitinge podrške Ratku Mladiću u nedelju, 29. maja u Kalinoviku, a 31. maja centralni miting u Banjaluci. „Imamo puno zahteva sa terena za spontano okupljanje boraca i organizaciju centralnog mitinga“, rekao je novinarima u Banjaluci predsednik BORS Dražan Perendija. Protestnih okupljanja, bez incidenata, bilo je juče i prekjuče na Palama i u Višegradu. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari