Svet

Petak, 27.05.2011.

08:02

U Belorusiji plaćanje i devizama

Narodna banka Belorusije odobrila je građanstvu i strancima da hotelske račune, benzin, turističke aranžmane plaćaju u devizama.

Izvor: Tanjug

Default images

Ranije su se svi računi za ove usluge plaćali u beloruskim rubljama po kursu Narodne banke.

U cilju privlačenja deviznih sredstava Narodna banka u dogovoru sa vladom smatra da se može proširiti broj slučajeva u kojima se dozvoljavaju transakcije u stranoj valuti sa fizičkim licima na teritoriji Belorusije.

Radi se naime o prodaji automobilskog goriva, naftnih derivata, auto-gasa. Narodna banka je takođe preporučila da se turističkim agencijama dozvoli naplaćivanje aranžmana u devizama.

Strancima se, kako smatra Narodna banka, mora odobriti plaćanje hotelskih računa, banjskog lečenja, zdravstvenih usluge, troskova školovanja, ili stažiranja u devizama.

Narodna banka Belorusije je 23. maja objavila devalvaciju nacionalne valute podigavši vrednost dolara za 56 odsto na 4.930 beloruskih rubalja sa ranijih 3.155. Polazeći od tih kurseva, nacionalna valuta je formalno pojevtinila za 36 odsto u odnosu na dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: