Ključne teme razgovora Ketrin Ešton, zamenice predsednika Evropske komisije i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, s najvišim predstavnicima Srbije s predsednikom Borisom Tadićem na čelu biće reforma pravosuđa u Bosni i Hercegovini i pregovori Beograda i Prištine.


Eštonova u Beograd dolazi danas po podne, a razgovaraće s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i, kako Danas saznaje, šefom tima za dijalog s Prištinom Borislavom Stefanovićem. U delegaciji Brisela biće i Robert Kuper, predstavnik Eštonove u srpsko-albanskim pregovorima.

U ovom trenutku je sigurno da će visoka predstavnica EU i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisati sporazum o razmeni bezbednosnih informacija, dok ozvaničenje sporazuma o uključivanju Srbije u civilne i vojne misije EU nije izvesno. Naime, ovlašćeni predstavnik srpske vlade za potpisivanje tog bezbednosnog sporazuma, šef diplomatije Vuk Jeremić, nalazi se od juče na ministarskom skupu Pokreta nesvrstanih u Indoneziji.

Prema rečima diplomatskih izvora našeg lista, cilj ove posete Ketrin Ešton, kao i prošlonedeljnog boravka u Beogradu predsednika EK Žozea Manuela Baroza, jeste „pokretanje procesa koji bi doveo do političkog konsenzusa zemalja članica EU da Srbija u decembru postane zvanični kandidat za članstvo, a možda da dobije i datum početka pegovora o pristupanju“.

Na osnovu razgovora srpskih zvaničnika s Barozom, ali i kontakata s drugim predstavnicima EK u Briselu, stiče se jasan utisak da je Komisija spremna da usvoji pozitivno mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata, bez obzira na negativan junski izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca. Naš list je o ovome pisao prethodnih nedelja na osnovu informacija koje smo dobili iz krugova bliskih komesarima EU. Kako kažu naši beogradski sagovornici, za zeleno svetlo EK biće ipak „vrlo poželjno“ da Beograd i Priština, najkasnije do septembra, ali „što pre to bolje“, postignu konkretne dogovore u procesu dijaloga.

Naravno, zakonodavna reformska agenda mora u najvećoj meri biti ispunjena, pre svega zakoni o finansiranju stranaka, javnoj svojini, finansiranju lokalnih samouprava i restituciji.

I u Briselu i u Beogradu očekuju da će Srbija do septembra realizovati ove ambiciozne zadatke i sada treba obratiti pažnju na pridobijanje političke podrške svih 27 članica EU, čiji je konsenzus neophodan za usvajanje mišljenja Komisije.

Posle Beograda, Ketrin Ešton sutra odlazi u Prištinu, gde će se sresti s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i drugim tamošnjim zvaničnicima. Kosovski mediji najavljivali su prethodnih dana da će uoči njene posete regionu, Beograd i Priština postići sporazum o slobodi kretanja, koji predviđa da će „građani Kosova na teritoriju Srbije moći da ulaze s dokumentima Republike Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari