Zabranjeno jednostrano menjanje kamate

Banke i drugi davaoci finansijskih usluga više neće moći jednostrano da menjaju visinu kamatne stope, pošto je Skupština Srbije danas usvojila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim su obuhvaćene sve vrste kredita, pa i stambeni.

Banke i drugi davaoci finansijskih usluga više neće moći jednostrano da menjaju visinu kamatne stope, pošto je Skupština Srbije danas usvojila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim su obuhvaćene sve vrste kredita, pa i stambeni.

Davaocima finansijskih usluga se zabranjuje naplaćivanje gašenja kreditnih kartica, kao i oglašavanje informacija koje mogu stvoriti pogrešnu predstavu o uslovima korišćenja usluge. Usluge koje iziskuju bilo kakav trošak ili su uslovljene sklapanjem ugovora neće smeti da oglašavaju kao besplatne, a dužni su i da procene kreditnu sposobnost potencijalnog korisnika, kako bi sprečili njihovu eventualnu prezaduženost.

Zakonom se u pravni sistem, pored osnovnih načela zaštite, uvodi i pravo na odustajanje od ugovora. Tako je korisniku ostavljena mogućnost da odustane od kredita, prekoračenja računa, korišćenja kreditne kartice i drugih usluga najkasnije 14 dana od zaključenja ugovora bez navođenja razloga za to. Zakonom je regulisana i prevremena otplata kredita, koju korisnici finansijskih usluga mogu izvršiti u svakom momentu - u potpunosti ili delimično, a ukoliko se pojave okolnosti koje ga dovode u teško imovinsko stanje banka može proglasiti zastoj u otplati.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a primenjivaće se šest meseci nakon toga.

  • Vaskez NS

    25.05.2011 22:20
    Da bi se bankama ostavilo dovoljno vremena da svoja interna akta i procedure prilagode novom zakonu.
  • korisnik bancinih kartica

    25.05.2011 15:31
    zakon dobar ali
    Ako zakon stupa na snagu OSAM dana po objavljivanju u "Sluzbenom glasniku" zasto se tek posle SEST meseci moze taj isti zakon primenjivati?
    Neka neko ko ima strucnoga znanja ovim putem malo objasni korisnicima bancinih usluga zasto se tek posle 6 meseci zakon primenjuje, kako gradjani ne bi slucajno dobili pogresnu sliku o poslovanju banaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.