Capital.ba

Banke u Srbiji moraju da snize kamate

25.05.2011. / 8:55

BEOGRAD, Promjenljive kamatne stope kredita koje su banke u Srbiji mijenjale „u skladu sa svojom politikom” u toku otplate moraće da se vrate na nivo u trenutku zaključenja ugovora.
Amandman ovakve sadržine na Prijedlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga prihvatio je Odbor za finansije Skupštine Srbije.
Banke će potom imati šest mjeseci da ispune odredbu o vraćanju kamata na stari nivo. Poslanik SNS i član Odbora za finansije Jorgovanka Tabaković objašnjava da je ovaj amandman predložio sam odbor.
Ona objašnjava da “to praktično znači da ako je neko uzeo kredit prije dvije godine, sa rokom otplate od 48 mjeseci, a banka je u međuvremenu neopravdano mijenjala maržu, odnosno krajnji iznos kamate, moraće da je vrati na nivo koji je imala u momentu zaključenja ugovora”.

“Banke su dužne da to isprave do dana primjene ovog zakona koji će se odnositi retroaktivno na sve finansijske usluge”, kaže Tabakovićeva.

Da je prihvaćen ovaj amandman i da će najvjerovatnije proći glasanje poslanika, potvrđuje i zamjenica predsjednika Odbora za finansije Branka Ljiljak (DS). Ona takođe naglašava da će banke morati da smanje kamate koje su neopravdano podizale u toku otplate kredita i stare kamate važiće od trenutka kada zakon za šest mjeseci stupi na snagu do kraja otplate.

Banke su nepopularne poteze najčešće obrazlagale formulacijama da se kamata mijenja „u skladu sa poslovnom politikom” ili „promjenjenim uslovima na tržištu”.

Ovakva svojevolja banaka uglavnom se odnosila na promjenljive kamatne stope kod kredita koji nemaju obračunat euribor ili libor. Naravno, na slučajeve kada je kamata podizana zbog rasta euribora, libora ili belibora, amandman ne važi. Press

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!