Capital.ba

Kosovo uvodi carinu na srpsku robu

21.05.2011. / 8:55

PRIŠTINA, Zamjenica premijera i ministarka trgovine Kosova Mimoza Kusari Ljilja kaže da će Kosovo vjerovatno od sredine juna uvesti carinu na uvoz robe iz Srbije.
Na sastanku sa kosovskim preduzetnicima, Kusari Ljilja je rekla da je prošle nedjelje u Briselu predstavnicima Evropske komisije i CEFTA rekla da će, ako se ne pronađe rješenje za blokadu roba sa Kosova koju sprovode Srbija i BiH, Vlada Kosova biti prinuđena da odgovori uvođenjem carine na svu robu koja se uvozi iz Srbije.
Takva incijativa Vlade je naišla na podršku udruženja privrednika Kosova i preduzeća koja su najveći uvoznici robe iz Srbije.

Prema zvaničnim podacima, Srbija i BiH na Kosovo izvoze robu vrijednu više od 300 miliona evra.

U taj iznos nije uračun izvoz koji se ostvaruje preko sjevernog dijela Kosova za koji se u najvećem broju slučajeva ne plaćaju porezi.

Prema sporazumu CEFTA, za promet roba među zemljama potpisnicama se ne plaća carina, već samo porezi, koji na Kosovu iznose 16 odsto. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!