Srbija

Petak, 20.05.2011.

00:03

Stari RTB Bor u stečaj, niče novi

Rudarsko-topioničarski basen do kraja avgusta odlazi u stečaj. Otvara se nova kompanija koja će biti oslobođena dugova od oko 600 miliona evra.

Izvor: Novosti

Default images

Sa radom će tako početi nova rudarsko-metalurška kompanija, koja će, za razliku od prethodne, imati jedinstveni sistem upravljanja i biti oslobođena balasta nasleđenih dugova.

„Stari“ RTB, koji će otići u stečaj, će sa sobom „poneti“ i dugove koji se, nezvanično, procenjuju na oko 600 miliona evra, pišu Novosti.

S druge strane, „novom“ preduzeću ostaće imovina i započete investicije vredne oko 200 miliona dolara. Takođe, u novoj firmi posao će, kako se očekuje, dobiti svih pet hiljada radnika, koji su i sada na platnom spisku u borskoj kompaniji. Podaci Novosti kazuju da menadžment RTB ima obavezu da do 30. juna usaglasi obaveze i potraživanja te kompanije prema komercijalnim i državnim poveriocima. Nakon toga, obaviće se i revizija tog bilansa i obaviti sve neophodne pripreme za izlazak borske kompanije iz restrukturiranja, u kom je ovo preduzeće još od 2004. godine.

Konačno, novo preduzeće, oslobođeno balasta dugova, nakon što bi staro otišlo u stečaj, trebalo bi da počne da radi, uz obavezu novog menadžmenta da Vladi Srbije, shodno Zakonu o rudarstvu, dostavi četvorogodišnji plan rada i razvoja.

Najveći poverilac RTB, sa čak 76 odsto potraživanja, jeste država. Borska kompanija duguje Agenciji za stečaj, sanaciju i likvidaciju banaka više od 200 miliona dolara, ali ima obaveze i prema NIS, EPS, JP Železnicama Srbije i Fondu za razvoj.

A, najveći inostrani poverilac RTB je grčka kompanija Mitilineos, kojoj se duguje 16,9 miliona dolara i četiri hiljade tona bakra. Predsednik te firme, Evangelos Mitilineos, koji je po magazinu Forbs 218. na listi najbogatijih ljudi na svetu, podneo je Arbitražnom sudu u Cirihu tužbu protiv države Srbije zbog duga borske kompanije.

Londonska Standard banka, koja je otkupila dug koji je Basen imao prema švajcarskom Glenkoru, od borske kompanije potražuje 26 miliona američkih novčanica, ali i dodatnih 11 miliona dolara na ime „penala“. Ruska Euroaksis, nekadašnja Veksim banka, od RTB potražuje osam miliona dolara, dok Basen švajcarskoj Trafiguri, Anglojugoslav banci i Frankojugoslav banci duguje oko 10 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: