Najnovije vesti
Vesti Politika
Bramerc: Srbija ne ulaže dovoljno napora da uhvati haške begunce

Bramerc: Srbija ne ulaže dovoljno napora da uhvati haške begunce

HAG/BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je strategija Srbije za hapšenje dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića - do sada "potpuno neuspešna".

"Sadašnja strategija Srbije za hapšenje begunaca je do sada potpuno neuspešna. Srbija mora kritički razmotriti sve korake koje je do sada preduzela, ponovo sagledati svoju strategiju i radne metode i smesta se pozabaviti svim operativnim manjkavostima", piše u izveštaju, koji je Bramerc prekjuče poslao u Njujork.

Glavni tužilac je naglasio da je "hitno potreban novi i značajno stroži pristup kojim bi se proširio okvir istrage i efikasno upotrebili svi raspoloživi resursi i sredstva".

"Tužilaštvo još jednom poziva vlasti Srbije da pojačaju napore za hapšenje begunaca. Bez značajnog poboljšanja nivoa saradnje, begunci neće biti uhapšeni. Vlada Srbije, svoju izraženu spremnost da uhapsi begunce mora pretvoriti u konkretnu akciju i vidljive rezultate", naveo je Bramerc.

Uz naglasavanje da hapšenje begunaca ostaje njegova "najpreča briga", glavni tužilac je upozorio da će "neuspeh Srbije da ih uhapsi potkopati njen kredibilitet i snagu njene izražene posvećenosti da kompletira saradnju s Haškim tribunalom".

"Nehapšenje bi ugrozilo i uspešno ispunjavanje mandata Tribunala i posvećenost međunarodne zajednice međunarodnoj pravdi", ocenio je Bramerc.

Tužilac je podsetio da je prošlog juna u izveštaju Savetu bezbednosti "snažno ohrabrio Srbiju" da primeni rigorozniji pristup potrazi, uz "dubinsku reviziju strategije". Bramerc je ponovio je da je tada dao preporuke kako unaprediti operativnu sposobnost i metode srpskih vlasti.

"Suočeno sa odsustvom opipljivih rezultata, Tužilaštvo je u izveštaju od decembra 2010., pozvalo srpske vlasti da pojačaju napore u primeni njegovih preporuka. Od njih je zatraženo da brže istražuju sveže tragove i pokriju sve moguće putanje u potrazi za beguncima. Sve u svemu, vlasti Srbije pozvane su da primene pristup koji će biti aktivniji", piše u izveštaju.

Iako Srbija nastavlja da sprovodi operativne aktivnosti u potrazi za Mladićem i Hadžićem, pod vođstvom Saveta za nacionalnu bezbednost, ocenio je tužilac Bramerc, "nijedan konkretan rezultat nije postignut, a tužiočeve kritike i preporuke, izražene u decembarskom izveštaju ostale su delimično neusvojene".

"To se naročito odnosi na činjenicu da su vlasti ostale usredsređene na ograničen broj tragova i što su propustile da primene dogovor da prošire obim istrage. Nije ispunjeno nekoliko operativnih rokova i ciljeva o kojima je postignut dogovor sa Tužilaštvom u februaru 2011", naglasio je u izveštaju Bramerc.

U proteklih šest meseci, haško tužilaštvo je, prema izveštaju, od vlasti u Beogradu "stalno tražilo" da ispitaju ulogu "mreža ljudi koje begunce podržavaju u izbegavanju pravde". Osim postupka protiv osoba koje su pred sudom priznale krivicu za pomaganje Stojanu Župljaninu, akcije protiv mreža za podršku dovele su do malo rezultata, ukazao je Bramerc.

Pozitivni aspekti saradnje

Kao pozitivne aspekte saradnje, tužilac Bramerc je pozdravio to što se Nacionalni savet za saradnju Srbije s Tribunalom nije protivio objavljivanju zapisnika sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koji su do marta bili poverljivi materijali u procesu Momčilu Perišiću, a ranije na suđenju Slobodanu Miloševiću.

U saradnji u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa svedocima i arhivama, "nema nerešenih zahteva" haškog tužilaštva, piše u izveštaju.

Prvi put, tužilac Bramerc u izveštaju Srbiju naziva "odgovornom", zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, i za pronalaženje i hapšenje Radovana Stankovića.

Stanković, čiji je predmet Tribunal ustupio vlastima BiH, pobegao je iz pritvora u Foči, pošto ga je Državni sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog silovanja Muslimanki i drugih zločina u tom gradu 1992. Bramerc je izveštaju naglasio da su "i Srbija i BiH odgovorne da preduzmu akciju za hvatanje Stankovića".

Tužilac je ocenio da je potraga bosanskih vlasti "neefikasna" i pozvao ih da pojačaju napore za hapšenje Stankovića.

"Uprkos brojnim zahtevima, Srbija nije preduzela nijedan korak da pomogne u lociranju i hapšenju Stankovića. Tužilaštvo poziva Srbiju da se pozabavi tom situacijom", piše u Bramercovom izveštaju Savetu bezbednosti UN.