Postojeća strategija Srbije za pronalaženje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića u potpunosti je neuspešna i vlada u Beogradu mora svoju na rečima izraženu posvećenost da pretoči u konkretne akcije i vidljive rezultate, zaključuje glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju o saradnji Srbije s njegovom kancelarijom.


Bramerc u redovnom šestomesečnom izveštaju namenjenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u koji je Danas imao uvid, upozorava da vlasti u Beogradu nisu realizovale brojne preporuke dogovorene s njim, kako strateške, tako i operativne, i zahteva da primene „nov, znatno rigorozniji pristup“ u pronalaženju i hapšenju Mladića i Hadžića. Bramerc je jedino zadovoljan saradnjom u oblasti dostavljanja dokumenata, za šta je zadužena srpska Nacionalna kancelarija za saradnju s Tribunalom.

Glavni haški tužilac će ovaj izveštaj zvanično predstaviti na zasedanju SB UN 6. juna u Njujorku, ali nije isključeno da će tom prilikom izneti i neke nove komentare i uvide, u slučaju da se situacija za ovih nekoliko sedmica značajnije promeni.

U nastavku, Danas objavljuje izvode iz izveštaja, u koji smo juče imali uvid. Radi se o nezvaničnom prevodu, a dokument je u originalu na engleskom jeziku.

„Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najveći prioritet za Kancelariju Tužilaštva? Odgovornost za lociranje i hapšenje Mladića i Hadžića je na srpskim vlastima. Njihovo hapšenje je najkritičnija aktuelna obaveza Srbije. Dosadašnji napori Srbije u pronalaženju begunaca nisu bili dovoljni.

Tokom perioda koji pokriva ovaj izveštaj (proteklih šest meseci, napomena Danasa) srpske vlasti redovno su obaveštavale Kancelariju o svojim naporima da pronađu begunce, uključujući korake preduzete u istrazi. Kancelarija je održavala profesionalni odnos s predstavnicima vlasti na najvišem nivou, kao i sa onima koji vode operativnu istragu. U ovom periodu (proteklih šest meseci, nap. D.) tužilac je dva puta putovao u Beograd da bi se sreo sa srpskim vlastima.

Na poslednjem sastanku u Beogradu (maj 2011, nap. D.), tužilac je bio informisan o promenama u službi za istraživanje ratnih zločina, uključujući povećanje broja osoblja i to što je policiji data aktivnija uloga u operacijama potrage… U tužiočevom izveštaju iz juna 2010, Srbija je bila snažno ohrabrena da uvede mnogo rigorozniji pristup hapšenju begunaca. Bili su predloženi dubinsko strateško preispitivanje i načini za unapređenje operativnog pristupa srpskih vlasti, a identifikovane su i neophodne analize i metodi. U izveštaju iz decembra 2010, a suočena sa odsustvom konkretnih rezultata, Kancelarija Tužilaštva je zahtevala od srpskih vlasti da pojačaju svoje napore u primeni tih preporuka. Zatraženo je da mnogo rigoroznije istraže nove tragove i da pokriju sve oblasti u potrazi za beguncima. Pre svega, zatraženo je da primene mnogo proaktivniji pristup.

Srbija nastavlja da preduzima operativne aktivnosti pod vođstvom Saveta za nacionalnu bezbednost. Ipak, nisu postignuti nikakvi konkretni rezultati, a tužiočeve kritike i preporuke izražene decembra 2010. delimično nisu naišle na pozitivan odziv. Konkretnije, srpske vlasti su ostale fokusirane na ograničen broj tragova i nisu uspele da primene dogovor u širem rasponu istraga. Veliki broj rokova i meta oko kojih je postignuta saglasnost sa tužiocem februara 2011. (prilikom prve ovogodišnje posete, nap. D.), takođe nije realizovan.

Postojeća strategija Srbije za pronalaženje begunaca u potpunosti je neuspešna. Srbija mora da preispita sve do sada preduzete korake, da preispita svoju strategiju i metode rada i da pod hitno prevaziđe sve operativne nedostatke. Nov, znatno rigorozniji pristup je neophodan…

U ovom periodu (proteklih šest meseci) Kancelarija Tužilaštva je konstantno tražila od Srbije da utvrdi kakvu su zapravo ulogu imale mreže ljudi u podršci beguncima od pravde. Uz izuzetak slučaja mreže oko Stojana Župljanina, akcije preduzete protiv pojedinaca optuženih za pomaganje beguncima dale su malo rezultata. Nužni su neprestani napori da se ovo pitanje reši, a srpske vlasti moraju da izraze veću posvećenost u obračunu i javnom objavljivanju tih mreža.

Kancelarija Tužilaštva ponovo poziva vlasti Srbije da pojačaju napore na pronalaženju begunaca. Bez vidnog pojačanja stepena saradnje, begunci neće biti uhapšeni. Srpska vlada mora svoju na rečima izraženu posvećenost hapšenju begunaca da pretoči u konkretne akcije i vidljive rezultate“, piše u izveštaju Serža Bramerca upućenom Savetu bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari