');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

U Španiji uhapšeno šestoro Srba i Crnogoraca sa 77 kilograma kokaina

TARAGONA - Šestorica Srba i Crnogoraca uhapšeni su u španskoj luci Taragona, u akciji koju su na razotkrivanju međunarodnog krijumčarskog kanala kokaina vodile srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA), crnogorska policija i američka DEA. Kod uhapšenih je nađeno 77 kilograma kokaina i sedam hiljada evra.

143583_1029-spanija
143583_1029-spanija

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić je potvrdio da su uhapšena šestorica osumnjičenih državljana Srbije i Crne Gore i zaplenjeno ukupno 77 kilograma kokaina.

- U španskoj luci Taragona uhapšeni su članovi posade broda "Perast" Nikola Mrvaljević, Vuk Popović i Ilija Brkanović, i državljanin Srbije Dražen Krasić, kao i Dalibor Dramićanin i Goran Crnomarković, obojica državljani Srbije, koji su dočekali drogu i koji su živeli u oblasti Taragona - rekao je Stojić agenciji Beta.

Drogu čuvali u "sigurnim stanovima"

Stojić je naveo da je 43 kilograma kokaina zaplenjeno na brodu "Perast" koji je u špansku Taragonu stigao iz luke Vinsentin u Argentini, dok je 34 kilograma droge zaplenjeno u "sigurnim stanovima", takozvanim "štekovima", koje su članovi grupe iskrcali prethodne noći.

- Pre skoro godinu dana BIA je došla do početnih operativnih podataka da se sprema krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Ta akcija je izvedena posle dugoročnih priprema, odlaganja i čekanja da se ostvare pravi uslovi, i presečena je - rekao je Stojić.

Na pitanje da li su uhapšeni povezani sa nekom od poznatih grupa krijumčara kokaina, Stojić je odgovorio da BIA na osnovu praćenja od godinu dana nije došla do takvih podataka.

- Iskustvo nas uči da vrlo često kriminalne grupe sarađuju kada ne mogu nešto samostalno da urade, ali u ovoj akciji nismo došli do takvih podataka - rekao je Stojić.

Španci vode istragu

Stojić je objasnio da je, pošto BIA ima nadležnost samo na teritoriji Srbije, bilo neophodno da se u akciju uključe i službe iz Argentine i Španije.

- Droga je bila namenjena za dalju distribuciju, a krajnje odredište nije za sada poznato i istraga bi trebalo da utvrdi kojem je tržištu bila namenjena. Istragu vode španski pravosudni organi - rekao je Stojić.

Španska policija saopštila je ranije danas da je u akciji, osim droge, u Španiji zaplenjeno i 7.000 evra, nekoliko desetina mobilnih telefona i dva vozila. U akciji španske policije, uz podršku poreske agencije, američke uprave za borbu protiv droge (DEA) i nadležnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala iz Srbije i Crne Gore razbijena je međunardona mreža narko dilera koja je švercovala drogu iz Južne Amerike u Španiju, navodi se u saopštenju.

Droga je iz Južne Amerike do Španije transportovana na trgovačkim brodovima, za šta su angažovani mornari - članovi posade.

Droga ukrcana u Argentini

U istrazi koja je počela u februaru po dojavi američke DEA utvrđeno je da je teret kokaina ukrcan na jedan trgovački brod pod zastavom Sv. Vinsenta i Grenadina. Droga je ukrcana u Argentini pod nadzorom članova narko mreže koji su je dopratili do luke, a iskrcavanje je bilo planirano u španskoj luci Taragona.

I brod i članovi posade bili su pod prismotrom, što je dovelo do toga da su dvojica mornara identifikovana pošto su ih videli predstavnici srpske policije. Preko te dvojice došlo se do još četvorice pripadnika narko mreže koji su locirani u Španiji. Mornari koji su brinuli za tovar kokaina trebalo je da drogu iznesu sa broda skrivenu u ronilačka odela preko kojih su nosili uobičajene uniforme.

Španska policija navela je da je u Crnoj Gori uhapšen jedan od šefova krijumčarske organizacije, kao i da su u Srbiji i Crnoj Gori izdati međunarodni nalozi za hapšenje ostalih članova grupe.