Ljajić: Bramercov izveštaj bitan

Negativni izveštaj glavnog Haškog tužioca Serža Bramerca mogao bi da umanji šanse Srbije za dobijanje datuma početka pregovora sa EU, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2011.

11:30

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom kaže da će pojedine zemlje sa velikom pažnjom pratiti Bramercov izveštaj.

"Verujemo da postoje realne šanse za dobijanje kandidature do kraja godine, dok se u slučaju negativnog izveštaja umanjuju šanse za dobijanje datuma početka pregovora sa EU", kazao je Ljajić.

Ljajić je ukazao na to da je došlo vreme kada će se u saradnji sa sudom u Hagu meriti samo rezultat a ne i napori koje Srbija čini da bi uhapsila preostale haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Potrage se sprovode intenzivno i profesionalno, ali, nazalost, došli smo u fazu kada se više neće meriti ti naši napori da budu uhapšeni, već samo krajnji rezultat kog još nema. To će obeleziti Bramercov izvestaj SB UN, a svi drugi uspesi koje imamo u saradnji s Tribunalom će pasti u drugi plan", kazao je Ljajić.

Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu naveo je da akcioni tim za pronalaženje haških optuženika definitvno zna da je Mladić živ.

Ljajić je naveo da ne bi bilo dobro da se sada traži krivac za to što Ratko Mladić još nije uhapšen jer, između ostalog, međunarodnu zajednicu samo zanima rezultat.

"Propuštene su šanse u prošlosti, ali traženje krivca bilo bi trazenje alibija zašto nije uhapšen. Međunarodnu zajednicu i Tribunal ne zanima ko je kriv, nego samo da se završi haška prica. A na nama je da platimo ceh tih grešaka".

Ljajić je rekao da ne može da govori o operativnim detaljima, gde nadležni traže Mladića, jer bi to ugrozilo potragu.

Ljajić je dodao da to što je na kraju pronađen vođa Alkaide Osama Bin Laden ukazuje da koliko god se neko uspešno skrivao, ne može zauvek da bude neotkriven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: