01. decembar  2008. 11.11  | Izvor:

Cvetković: Vlada neće uticati na raspone plata u javnim preduzećima

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da vlada neće da propisuje raspone plata između radnih mesta u javnim preduzećima, ali da će imati značajan uticaj na određivanje plata rukovodstva u javnim preduzećima.    

Cvetković je na skupu o "Reformi državne uprave" rekao da je analiza plata u javnim preduzećima daleko odmakla i "nije daleko trenutak kada će vlada izaći sa tim predlogom".

Premijer je ocenio da "visina plata u javnim preduzećima predstavlja relativno ozbiljan problem", naglasivši da je bitno napraviti razliku između javnih preduzeća koja posluju u uslovima konkurencije i monopala.

On je naveo da će se zbog toga i napraviti razlika između te dve grupe preduzeća tako što će se predvdeti različiti kriterijumi.

"Po svoj prilici, razmatraćemo opciju da se različit tretman primeni u jedom i u drugom slučaju", rekao je on.

Cvetković je naglasio da je vlada sa analizom plata u upravnim odborima u javnim preduzećima krenula još pre tri, četiri nedelje i da "taj posao ne treba povezivati sa aferom velikih plata koja je nedavno izbila".

On je naveo da su priprema budžeta i mere vezane za plate u javnim preduzećima deo celokupnih mera štednje zbog velike globalne finansijske krize.