Capital.ba

Svjetski dan mlijeka prvi put u Srbiji

15.05.2011. / 7:20

BEOGRAD, Udruženje proizvođača mlijeka Srbije najavilo je da će se pridružiti proslavi Svjetskog dana mlijeka, 1. juna, koji će ove godine po prvi put biti obilježen i u ovoj zemlji.
Udruženje će zajedno sa mljekarama organizovati dobrotvornu akciju doniranja mlijeka za školu za djecu sa posebnim potrebama “Sava Jovanovic Sirogojno” i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu.
U cilju stalne promocije zdravog načina života uz pravilnu i uravnoteženu ishranu, Udruženje će pripremiti edukativnu brošuru o nutritivnoj vrijednosti i važnosti mlijeka u prehrani i distribuirati je školama.
U ovoj brošuri biće objavljen i konkurs za kreativna rješenja u susret Svjetskom danu školskog mlijeka 28. septembra, a najbolji radovi će biti nagrađeni.
Udruženje proizvođača mlijeka Srbije je pozvalo sve da da uzmu učešće u proslavi tog dana, u namjeri da se istakne važnost mlijeka za zdravu ishranu.
Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) UN za Svjetski dan mlijeka odredila je 1. jun, naglašavajući važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za zdrav i aktivan život. Svjetski dan mlijeka obilježava se od 2001. godine.
Pristup obilježavanju je individualan, a zemlje svijeta biraju svoj način proslave u saradnji sa lokalnim ili nacionalnim upravama i medijima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!