Najnovije vesti
Vesti Politika
Velike su šanse da Srbija ostane bez kandidature za EU

Velike su šanse da Srbija ostane bez kandidature za EU

BEOGRAD - Ostanak bez kandidature za članstvo u EU značio bi kraj evropske orijentacije Srbije. Mogućnosti da se to dogodi nisu male, jer pojedine članice Unije povlače poteze koji direktno narušavaju glavna dostignuća EU: Danska vraća kontrolu na granice šengenskog prostora, Holandija je ponovo zaoštrila stav prema Srbiji, a tu je i izveštaj glavnog haškog tužioca koji bi mogao biti negativan. Sve to bi, sasvim sigurno, vodilo slomu svih stranaka koje se zalažu za evropske vrednosti, kaže u razgovoru za “Blic” Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Istraga o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji jedna je od najvažnijih diplomatskih borbi Srbije u ovom trenutku. Na Savetu bezbednosti UN ova inicijativa Srbije za nezavisnom istragom je naišla na otpor SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke?

– Takav ishod je bio očekivan s obzirom na to da su četiri velike sile deo NATO i da su među prvima priznale nezavisno Kosovo. Za njih bi otvaranje nezavisne istrage o trgovini organima predstavljalo destabilizaciju vlasti na Kosovu, koja je u ovom trenutku u liku Hašima Tačija za koga Vašington nema alternativu.

Ima li Srbija načina da privoli ove sile da promene svoj stav, ili to znači kraj naših težnji?

– Ne vidim da bi u dogledno vreme SAD, Velika Britanija, Francuska ili Nemačka mogle da popuste. Kao opcija uvek ostaje takozvana politička trgovina, ali u tom slučaju bi eventualno Rusija mogla da trguje, pošto Srbija nema kapacitete za tako nešto.

 Opširnije u štampanom izdanju