Petak, 13.05.2011.

07:48

Moguća optužnica protiv Gadafija

Međunarodni krivični sud u Hagu verovatno će do kraja maja izdati nalog za hapšenje Moamera Gadafija, rekao italijanski ministar spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Default images

"Krajem meseca, Međunarodni krivični sud će vrlo verovatno izdati nalog za hapšenje pukovnika Gadafija i pojedinih pripadnika njegovog režima, možda članova njegove porodice", rekao je Franko Fratini, govoreći o tome kada bi mogla da se okonča misija Italije u Libiji.

"Jasno je da će međunarodna zajednica, nakon izdavanja naloga za hapšenje, imati zakonsku obavezu da goni Gadafija, kao što je bilo u slučaju bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i nekadašnjeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića", rekao je Fratini, a prenosi AFP.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo, koji je ovlašćen da zatraži izdavanje naloga za hapšenje Gadafija, rekao je prošle nedelje da Gadafijev režim ubija i goni civile, te da će zatražiti naloge za hapšenje tri osobe, koje nije imenovao.

U međuvremenu, u Libiji se nastavljaju sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga, u kojima je do sada, otkako su počeli pre skoro tri meseca, poginulo više hiljada ljudi, a desetine hiljada stanovnika napustilo je zemlju.

Međunarodna koalicija počela je vazdušne napade na Gadafijeve snage 19. marta, pod mandatom Ujedinjenih nacija, kako bi zaštitila civile, a NATO je preuzeo komandu nad vojnim operacijama u Libiji 31. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: