Capital.ba

Petrović: Spremne nove mjere za agrar

12.05.2011. / 8:20

BEOGRAD, Set najavljenih, novih mjera Ministarstva poljoprivrede i trgovine Srbije biće zaokružen do kraja naredne nedjelje. Poljoprivrednicima će biti na raspolaganju veoma povoljni krediti kako bi unaprijedili stočarstvo, krenuli u snažnu proizvodnju i povećali stočni fond, što će im omogućiti da ostvare stabilnu vezu sa prerađivačkom industrijom, kaže za ”Novosti” Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine Srbije. – Cilj je da stvorimo uslove da proizvođači i prerađivači mlijeka i mesa u relativno kratkom roku budu u prilici da proizvedu više kvalitetnijih proizvoda po pristupačnim cijenama.
Prema riječima Petrovića, poljoprivreda Srbije pati od jednog velikog strukturnog poremećaja, jer u ukupnoj proizvodnji stočarstvo je prošle godine imalo učešće od samo 28,3 odsto. To znači da jedna velika količina žitarica, koja se proizvede u Srbiji nije korišćena u ljudskoj ishrani ili industriji, već je našla svoj put u izvozu. To samo po sebi nije loše, ali mnogo bolje je da kukuruz ovdje proizveden, ako ne u cjelini, onda u najvećoj mjeri bude konvertovan u mlijeko i meso.
– To je jedini put da se stabilizuju cijene. To otvara i mogućnost da se poveća izvoz, što je i strateški način da svi u tom proizvodnom lancu ostvare i veće zarade. Kod nas se oko dva miliona ljudi bavi proizvodnjom hrane, dakle veliki broj živi od toga što snabdijeva sedam do sedam i po miliona građana ove zemlje. Sada imaju slabe zarade, a da bi to pospješili, moramo da povećamo ponudu, a time i izvoz kako bi živjeli bolje.
Da bismo uspjeli, najefikasniji način je, kaže Petrović, da upotrebimo novac iz budžeta i putem subvencionisanja kamata za kredite otvorimo prostor da jedna značajna suma novca bude na raspolaganju, prije svega, poljoprivrednim proizvođačima. Oni će biti u prilici da uzmu veoma povoljne kredite kako bi povećali stočni fond, sredili svoje komercijalne zgrade, i došli do mehanizacije.
– Vrlo brzo će javnost biti obavještena, čim donesemo uredbe, pošto su procedure u toku. Biće veoma povoljne kamate, ali ne mogu u ovom trenutku da iznosim takve podatke. Očekujem da će biti veliki odziv. Važno je da i poljoprivrednici i građani znaju da je obim poljoprivredne proizvodnje sudbinski povezan sa efikasnošću prerađivačke industrije. Mora da bude efikasnija i prerada mesa, mlijeka, konditora. Razgovarali smo sa prerađivačima i oni znaju da smo spremni da im u potpunosti pomognemo. Jer, povećanje efikasnosti prerađivačke industrije je nacionalno pitanje.
I otkup poljoprivrednih proizvoda bi uskoro mogao da bude po novim pravilima:
– Ovdje se radi o organizaciji otkupnih mjesta i pravilima tržišne utakmice, a svako ko ih ne bude poštovao, biće strogo kažnjen. Svaka vrsta agrarnih proizvoda ima svoje specifične normative, i Ministarstvo će učiniti sve da se pravila poštuju i da proizvođači i prerađivači budu zaštićeni.
Cijene hljeba su sada realne
Poslije limitiranja cijene hljeba, stabilizovalo se tržište, ali takav plan nije sa drugim namirnicama: – Bili smo prinuđeni da se ograniči cijena hljeba ”sava”, jer nije postojao nijedan razlog da ta vrsta hljeba poskupi. Ovih nekoliko nedjelja iza nas pokazuje da tržište funkcioniše i da su cijene niže od 54,22 dinara. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!