Utorak, 10.05.2011.

07:25

Skupština nastavlja sednicu

Skupština Srbije danas nastavlja četvrtu sednicu prolećnog zasedanja. Na dnevnom redu više zakonskih predloga, među kojima su i izmene Zakona o poslanicima.

Izvor: Tanjug

Default images

Izmenama zakona o izboru narodnih poslanika ukidaju se blanko ostavke.

Pošto su izmene zakona o poslanicima četvrta tačka dnevnog reda, očekuje se da će poslanici o njima debatovati krajem sedmice.

Pored ukidanja blanko ostavki, predloženim izmenama je predviđeno i rešenje prema kome će poslanici biti određivani prema redosledu sa lista, kao i da svaki četvrti kandidat na listama bude ženskog pola. Usvajanje tih izmena jedan je od uslova Evropske komisije za davanje pozitivnog mišljenja na zahtev Srbije za članstvo u EU.

Pored izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, poslanici će na novoj sednici prolećnog zasedanja razmatrati i zakonske predloge o privrednim društvima, o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o kontroli predmeta od dragocenih materijala, izmene Zakona o duvanu…

Naknadno su u dnevni red uvršćene i izmene Zakona o ličnim kartama, kojima se rok važenja ličnih karata produžava sa pet na deset godina, a kada je reč o deci - sa dve na pet godina.

Nove lične karte će, ukoliko budu usvojene predložene izmene, važiti do roka navedenog u ličnoj karti, a najduže do 31. decembra 2016. godine, do kog roka će važiti i stare lične karte, koje su građani bili dužni da zamene do 27. jula ove godine.

Na dnevnom redu su, takođe, i izbor člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, zbirna lista kandidata za izbor članova za Nacionalni savet za kulturu i Nacionalni prosvetni savet, izbor člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i prestanak funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti Dejana Malinića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: