Capital.ba

Kako raskinuti ugovor o kreditu

09.05.2011. / 17:53

BEOGRAD, Vrlo je bitno da budući korisnici kredita detaljno protumače svaki član ugovora i detalje uslova buduće saradnje sa finansijskom institucijom.

Sve odredbe ugovora o kreditu moraju biti jasne, potpune, precizne, nedvosmislene i razumljive korisniku. Dok se ne donese konačna odluka o primjeni novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i odredbi koje će isti sadržati, za sada je samom korisniku prepušteno da insistira na određivanju preciznih odredbi ugovora.

Najbitniju stavku ove vrste ugovora čini, naravno, novčana obaveza korisnika. Ova ugovorna obaveza mora biti određena, odnosno odrediva. Definisano je da je ona odrediva ako njena visina zavisi od ugovornenih fiksnih elemenata (marža banke i sl.) ili promjenljivih (referentna kamatna stopa i sl.) koji predstavljaju relativni broj – procenat. Takođe je bitno naglasiti da na njihovu vrijednost ne može uticati jednostrana volja nijedne od ugovornih strana.

Preporučuje se izbjegavanje odredbi ugovora koje sadrže normu koja upućuje na zavisnost od poslovne politike banke za bilo koji elemenat ugovora okarakterisan kao bitan.

Takođe, davalac finansijske usluge je dužan da korisniku obezbjedi upoznavanje sa opštim uslovima poslovanja koji su u vezi sa kreditom, uz pravo korisnika da zatraži odgovarajuća objašnjenja i instrukcije koje se odnose na primjenu navedenih uslova.

Nadzorni organi nadležni za zaštitu potrošača propisuju bliže uslove i prate objavljivanje i primjenu opštih uslova davaoca usluga, što u velikoj mjeri doprinosi poboljšanju stepena zaštite korisnika finansijskih usluga.

Korisnik usluge ima pravo da bez naknade, od davaoca usluge dobije informacije o stanju njegovog dugovanja kao i najavama promjena uslova u otplati dugovanja.

Veoma je bitno obratiti pažnju na postojanje i visinu propratnih troškova, troškova ovjere i sl. koje prate korišćenje kredita. Uz sve to je neophodno provjeriti i dodatne usluge i ugovore o korišćenju dodatnih usluga i troškove prouzrokovane korišćenjem istih.

Novim zakonom je takođe predviđeno da se korisniku obezbjedi primjerak nacrta ugovora o kreditu koji on u doglednom roku može razmotriti i konsultovati se sa stručnijom osobom prije potpisivanja istog.

Ukoliko davalac usluge ima namjeru da izmjeni neki od bitnih elemenata ugovora, dužan je da pribavi pismenu saglasnost korisnika prije izmjene.

Najbitniji parametar je u većini slučajeva kamatna stopa, a do promjena nominalne kamatne stope može doći ukoliko je ugovorom predviđena njena promjenljivost i ukoliko su natupili uslovi za promjenu elemenata ugovora.

Predviđa se da korinik prema novom Nacrtu zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga ima pravo da odustane od zaključenja ugovora u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, bez navođenja razloga za odustanak.

Prethodno pravo na odustanak je isključeno u slučaju ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!