Prema najavama iz Zavičajnog muzeja Knjaževac, ovog leta će nakon petnaestogodišnje pauze, na kasnoantičkom lokalitetu Timacum minus kod Ravne, biti nastavljena arheološka istraživanja, koje će finansirati Ministarstvo kulture Srbije. Stručnjake knjaževačkog Zavičajnog muzeja, kako prenose lokalni mediji, očekuje i međunarodna saradnja sa jednim univerzitetom iz SAD, u okviru zajedničkog projekta sa Filozofskim fakultetom iz Beograda.


Inače, Arheološki institut iz Frankfurta na Majni je marta prošle godine obavio geofizičku prospekciju lokaliteta Timacum minus, čime su dobijeni dragoceni podaci o ovom rimskog utvrđenju. U pitanju su rezultati koji se odnose na unutrašnjost samog utvrđenja i zahvaljujući kojim se jasno ocrtava plan građevina koje se fizički još ne vide, ali se, očigledno je, na tom prostoru krije čitavo arhitektonsko bogatstvo, smatraju knjaževački arheolozi. Prva istraživanja lokaliteta datiraju iz 1899. (Antun fon Premerštajn i Nikola Vulić), dok u novije vreme ona počinju 1975. godine pod pokroviteljstvom Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca. Timacum Minus ili Ravna, Kuline ili Gradište je najstarije vojno utvrđenje u timočkoj oblasti. Lokalitet se nalazi nadomak sela Ravna, u blizini Knjaževca na obali Belog Timoka. Utvrđenje i prateće naselje datiraju iz prvog veka naše ere i traju sve do Justinijanove obnove carstva u VI veku.

Nova kampanja arheoloških istraživanja na rimskom utvrđenju u Ravni počeće u julu pod rukovodstvom stručnjaka Arheološkog instituta iz Beograda i knjaževačkog Zavičajnog muzeja. Tome će prethoditi rad arheološke ekipe koja će u maju istraživati paleolitska staništa na teritoriji istočne Srbije u okviru projekta vezanog za najstariju ljudsku prošlost na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari