Cene evru ne veruju

Sandra Bulatović

07. 05. 2011. u 20:57

Iako dinar jača, nema mnogo nade da će u prodavnicama biti pojeftinjenja. Samo bi vrednost uvozne robe mogla delimično da posustane

DINAR je iz dana u dan sve jači i obara rekorde. Potrošači u svom novčaniku, međutim, od toga još ne vide veliku korist. Cene namirnica i ostalih artikala u radnjama, mimo proste logike, i dalje rastu, a zarade ne dozvoljavaju veću potrošnju. Naprotiv, iako su za koji procenat veće nego lane, kada se uračuna inflacija, plate vrede sve manje.

I dok građani iščekuju momenat kada će cene početi da padaju, ekonomisti poručuju da će se to teško desiti. U najboljem slučaju, mogle bi da posustanu cene uvozne robe, ali ne tako brzo.

- Cene ne idu naniže i uvek je tako. To je ekonomsko pravilo - kaže ekonomista Goran Nikolić. - Može da se desi jedino da pojeftine uvozni finalni proizvodi. Ali ni to nije sigurno. To će se desiti samo ako uvoznici procene da će dinar ostati jak tokom čitave godine.

HRANA VUČE

DINAR je na sadašnjem nivou poslednji put bio pre ravno godinu dana. Za tih 12 meseci ni plate nisu daleko dogurale. Prosečna martovska zarada u 2010. iznosila je 33.508, a istog meseca ove godine - 35.777 dinara. Između ove dve konstante, mada ne treba zaboraviti da je dinar imao značajnih padova, drastično više cene pojele su standard građana. Od marta prošle do marta ove godine inflacija je dostigla 14,1 odsto. Stručnjaci kažu, najveći deo povukla je hrana.

Vojislav Stanković, iz Privredne komore Srbije, objašnjava da je hrana tokom druge polovine prošle godine drastično poskupela svuda u svetu. Neki od razloga se mogu primeniti i na naš slučaj, mada skupoća u Srbiji ima i sopstvene korene.

- Prema podacima Svetske banke, hrana je poskupela 36 odsto. Samo pšenica je poskupela 77, a kukuruz 67 odsto, a razlozi za to su i na globalnom nivou - nedovoljne investicije i liberalizacija tržišta - objašnjava Stanković. - Sredinom 80-ih agrarni budžeti u svetu su iznosili u proseku 19 odsto nacionalnih budžeta. Do 2007. godine nivo je pao na svega oko tri odsto. Tržište kapitala ne pruža značajnu kreditnu podršku razvoju poljoprivrede. S druge strane, tražnja hrane se povećava zbog rasta standarda u zemljama u razvoju. Neophodno je da sve zemlje povećaju agrarne budžete na nivo od 10 odsto nacionalnih budžeta. Zemlje u razvoju, gde smo i mi, treba da dva i po puta povećaju poljoprivrednu proizvodnju.

SIVA EKONOMIJA

ONO što ne važi za ceo svet, ali važi za Srbiju, jesu prazni stočni fondovi, istrošene zalihe i poljoprivrednici koji su ostali bez obrtnih sredstava.

- Posebni problem u Srbiji je siva ekonomija, koja učestvuje sa oko 40 odsto u čitavom lancu - napominje Stanković. - Tu su i visoke trgovačke marže i porezi. Jači dinar destimuliše izvoz i manje će ići u inostranstvo. I imputi će biti jeftiniji, pošto će i uvozna roba biti jeftinija. S druge strane, jak dinar stimuliše uvoz, tako da će se pojaviti jeftiniji uvozni artikli. Proizvođače uništavaju nenormalno dugi rokovi plaćanja. Nedopustivo je da novac čekaju i osam meseci. To se mora zakonski rešiti. Ovde su gubitnici primarni proizvođači i krajnji potrošači. Srbija je agrarna zemlja i ne sme sebi dozvoliti luksuz da ostane bez hrane i da ima ovakve cene.

Vrtoglavi rast cena životnih namirnica, ali i drugih sirovina, uvek je delom uslovljen igrom velikih i malih igrača na tržištu. Dok oni imaju interesa da ih kupuju, potrošači ne mogu da se nadaju pojeftinjenju.

KROMPIR

- ZBOG špekulativnih transakcija i nastaju krize, ali se one ne mogu izbeći - objašnjava ekonomista Dragovan Milićević. - Radi se o proceni velikih svetskih igrača da će cene određene sirovine rasti. Onda kupuju velike količine, čime dižu cene, a posle se jave kao prodavci iste stvari. To je, praktično, neprekidan lanac, koji funkcioniše dok ima onih koji kupuju.

I potrošači u Srbiji ovu igru često osete na svojoj koži. Jedan od očiglednih primera je krompir. Ova namirnica je za godinu dana u Srbiji poskupela i više od 100 odsto, bez prirodnih razloga.

- Prozvedeno je 880.000 tona krompira, a od toga je izvezeno od 30.000 do 40.000 tona - priča Vojislav Stanković. - Naše potrebe su 300.000 tona. Ostalo je mnogo krompira, pa je u tim uslovima poskupljenje potpuno neopravdano. Mora da se vidi šta se desilo. To je suštinski problem. Poremećeni su odnosi u domaćoj proizvodnji. Treba, međutim, izbeći svako administriranje u poljoprivredi. Od toga nema koristi.

SLABA POTROŠNJA

I dok u svetu raste potrošnja hrane, srpska domaćinstva ne jedu i ne piju koliko ljudi u Evropi, pa i u dobrom delu sveta.

- Tročlano domaćinstvo mesečno potroši 3,6 kilograma junećeg mesa, a prosek u svetu je 14 kilograma. U Evropi potroše oko 18 kilograma mesečno - objašnjava Stanković. - Mleka popijemo 56 litara, u svetu mesečno potroše 90 do 100 litara. Mora se podići nivo potrošnje.


MANJA PROIZVODNJA

MANA srpske poljoprivrede je loša struktura, ali i produktivnost manja od one koju postižu evropski poljoprivrednici.

- Stočarstvo čini manje od 30 odsto poljoprivrede - ističe Vojislav Stanković. - Nismo konkurentni. Ne koristimo ni 35 odsto potencijala biljnih sorti hibrida. Mi imamo rod pšenice od 3,4 tone po hektaru, a svetski prosek je od osam do devet tona. Šećerna repa na hektaru rodi od 60.000 do 70.000 tona, a nekad je bilo i više od 100.000 tona. Krava kod nas godišnje da 3.000 litara mleka, a u razvijenim zemljama tri do četiri puta više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

zoran2

07.05.2011. 22:31

robne rezerve ne rade posao za koji su placene debelo eto to je sa krompirom.a sto se tice ostalih cena roba iz uvoza ili sirovina placena na kurs 110 din za evro i prodaje se po ceni u dinarima a to sto je danas evro 98 nema nikakve veze,kad stigne roba iz nabavke po 98 onda ce cena u maloprodaji biti na 98 ako u medjuvremenu evro neode na 120,a maloprodaje da se igraju i da prelepljuju cene svaki cas izvinte ali toliko niko nije lud i mazohista, sem toga nase sredstvo placanja je dinar

Tosa

07.05.2011. 22:39

Tacno koliko je i oslabio dinar s kraja 2009 kada je vredeo 93 cene su pratile rast od 14% sa kursom od 106 do pre dva meseca, prvo su se prosle godine uskladjivale zbog pada din. sa 92 na 100 i to su ta bila u avgustu poskupljenja, a od nove godine su se uskladila sa nivoom do 106 i to je tacno tih 14% inflacija,i sada je potrebno dosta vremena prvo da se zaustave ,a pad cena mozemo imati kada bude na istom nivou od kog su i pocela sva poskupljenja a to je 93 din za evro sa ovim danas ne.

stalker

08.05.2011. 10:36

@Tosa - Da li se ti samo praviš Toša ili stvarno ne vidiš šta se u ovoj državi dešava ? Kada je to kod nas šta pojeftinilo kada je evro pao?

Jelena Milosevic

07.05.2011. 23:24

Kad je sta kod nas pojeftinilo? Mi znamo samo za poskupljenja nazalost...najskuplji smo u regionu sa hranom. Svasta ovaj narod moze da istrpi/

gile

08.05.2011. 00:13

 Dočekali smo da nam krompir postane luksuz. Nema ni sirotinja šta više da guli.Uzas

Goran1979

08.05.2011. 00:41

Kao što zemlje EU imaju stabilnu valutu, to bi trebalo primeniti i u Srbiji, Smatram da bi najbolje bilo, da se EVRO uvede kao zvanična valuta. Ili siguran i stabilan kurs. Ovako stalno imam mišljenje da Republika Srbija pljačka sopstveni narod.

en

08.05.2011. 07:38

cim evro ode na 102 npr.odmah ce i cene otici gore iako to nema nikakve logike a statistika ce nam objasniti da nam je u poslednja dva meseca plata skočila za par procenata jer je u evrima veća,npr meni je u martu bila 390 evra a sada je 420

miljan mirijevo

08.05.2011. 08:07

Pored ovako slabe privrede mi imamo pojavu da nam dinar jaca kako je to moguce?

petar mijic

08.05.2011. 08:09

Cene sve vise rastu u nasoj zemlji je hrana toliko skupa koja je uvek bila orisjentisana ka poljoprivrednoj proizvodnji a mi sada uvozi hranu ne proverenog kvaliteta.

mihailo 87

08.05.2011. 08:12

Kada bi se ulagalo u nasu poljoprivrednu ona bi pokrenula celu privredu povecala bi izvoz a ovakvo stanje dinara drzava ubija i ono malo takvih izvoznika sto imamo.

marija zvezdara

08.05.2011. 08:14

Produktivnost nase poljoprivrede je niska mnogo niza u odnosu na druge zemlje. Kada bi se poveca produktivnost snizila bi se cena kostanje proizvoda i mogli bi smo da imamo jeftiniju hranu da budu i proizvodjaci i kupci zadovoljni.

Miroslav

08.05.2011. 08:17

Kako je moguce da dinar jaca kada je nasa privredna uzovno orijentisana da li je realno da se to dogodi kada svi traze devize da bi mogli da uvezu proizvode?

Svetlana Vasiic

08.05.2011. 08:18

Koliko je realno ocekivati da pored lose privrede imamo jak dinar? Kada drzave pocne da ulaze u poljoprivredu da bi se ona razvijala tada ce cena hrane smiriti i mozda cak i padati a i inflacija ce mirovati.

Stole

08.05.2011. 12:27

@Svetlana Vasiic - A kakvu to privredu ima Makedonija i Bosna kada imaju nepromenjene vaute godinama kao i Hrvatska, samo ovde je dinar srozan kao nigde na zemaljskoj kugli, kome su to inflacija i vise cene donelo dobro, ima li primera u svetu, inflacija je azdaja koja prozdire i anulira sve sto se pozitivno ostvari, sada svi kao ocekuju momentalno da se spuste cene jer je dinar simbolicno ojacao, eksperti o cemu Vi to?, potrebno je mnogo vise da ojaca da bi trziste realgovalo i spustilo cene kao i vreme.

Dragan-Nemacka

08.05.2011. 14:56

@Svetlana Vasiic - Makedonija izvozi hranu na veliko a Srbija uvozi,jacanjem dinara ce Sbija jos vise uvoziti.Srbija nije trebala da dozvoli da se gradjani zaduzuju u devizama.Kao da nam je najaca privreda u Evropi.To necemo dugo izdrzati,davacemo devize samo za kamatu a glavni deo duga ce jos nasi praunuci odplacivati.

Goran

08.05.2011. 12:18

Dinar je malo ojacao i to je dobra vest, medjutim da bi i cene pale potrebno je da se dinar samo vrati na kotu 90-93 s kraja 2009 jer do tada nikakvih poskupljenja nije ni bilo, nakon slabljenja dinara cene su se prvo uskladile sa niivoom od 100 a kasnije i sa kursom od 106, isada svi trgovci cekaju da vide zaista u kom ce smeru ici dinar ako dalje bude jacao, snizice cene svi, a ako ostane ili ode preko 100 na zalost rast svih cena ce se nastaviti i odmah ce svi ugradjivati ponovo cene na 105..

Dragan-Nemacka

08.05.2011. 15:22

@Goran - Kina namerno nedozvoljava da Yuan raste prema dolaru i evru da bi mogla vise da izvozi a kod njih je hrana pet puta jevtinija nego kod nas.

Vladimir Jelenic

08.05.2011. 13:42

To je tako samo u Srbiji...kazu kurs je realan, a cene uvek idu samo na gore...

NENAD

08.05.2011. 16:03

Naravno!! Srpska ekonomija je kao BIKINI!!1 Sve otkriva a nista ne pokriva!!! :)))

milan

08.05.2011. 16:41

Sa ovakvim ekonomistom kao sto je Goran Nikolic mene nista i ne cudi.On covek procita neku lokalnu novinu i odmah postane ekspert za taj dan.Pa on sta je sve do sada pisao povodom kursa i deca su se smejala.G.Nikolicu jaka privreda diktira kurs dinara a ne razne spekulacije i manipulacije.Cene proizvoda diktira ponuda i potraznja a ne lazne nestasice (kao ono sa mlekom i secerom)Uostalom sta vama takozvanim ekonomistima i analiticarima vredi pricati kada vi sve "ZNATE"