Srbija bi mnogo lakše rešila problem lažnih azilanata ukoliko bi zemlje članice EU pomogle tako što bi odbijeni tražioci azila na neki način bili „obeleženi” ili kada bi policijska kontrola na njihovim granicama bila rigoroznija, rekli su Danasu sagovornici u Vladi Srbije povodom najava da bi Evropska komisija mogla da preispita viznu liberalizaciju.


Beograd bi u narednih mesec dana, odnosno do junske sednice Saveta ministara unutrašnjih poslova EU, na kojoj će se razmatrati žalbe više zemalja članica, morao da smanji broj lažnih azilanata, ukoliko ne želi da suspenziju režima belog šengena. Pozicija Srbije posebno se pogoršala posle pisma koje je Belgija u aprilu uputila Evropskoj komisiji, a u kojem je izrazila zabrinutost zbog sve većeg priliva lažnih azilanata i zatražila da se preispita da li ova zemlja poštuje obaveze preuzete prilikom ukidanja viznog režima, poručujući da će zahtevati vraćanje viza ako se taj trend nastavi.

Kako su Danasu nezvanično rekli sagovornici iz srpske vlade, sprečavanje izlaska iz Srbije onih koji iznova nameravaju da traže azil bilo bi mnogo laše ukoliko bi zemlje koje su odbile njihov prvi zahtev „udarile“ pečat tim ljudima u pasoš ili kada bi ih policija vraćala s granice zbog neispunjavanja uslova za putovanje. Kako nam je objašnjeno, zemlje EU odbijaju da „obeležavaju“ pasoše lažnim azilantima jer postoji strah da bi time bilo ugroženo njihovo pravo na traženje azila i takvi slučajevi bi mogli da dođu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Zbog toga su, kako nam je rečeno, Srbiji na neki način „vezane ruke“ u najefikasnijem mogućem rešavanju problema lažnih azilanata. Zbog toga se ide na lakšu varijantu, koja podrazumeva razmenu informacija s nadležnim organima članica EU u kojima ima najviše zahteva za azil. Na osnovu tih informacija, Srbija bi ograničavala putovanja svojim državljanima tako što bi im bili oduzimani pasoši na određeni period.

Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484, za Danas kaže da najavljene mere zabrane putovanja mogu biti efikasne na kraći rok i upozorava da se u njihovoj primeni mora biti veoma pažljiv. „U praksi suda u Strazburu mogu se naći slučajevi u kojima su takve mere sporne. Vlada Srbije je u neugodnoj poziciji i vidi se da su ministri toga svesni“, kaže Petronijević.

Prema njegovim rečima, osim oštrije kontrole na granicama Srbije, i policija na graničnim prelazima u zemljama EU mora da bude efikasnija, jer je dužna da procenjuje putnike koji imaju nameru da uđu u šengenski prostor. „S druge strane, u Srbiji treba da se radi na borbi protiv korupcije u onim delovima uprave koji se bave izdavanjem ličnih dokumenata. Ako neko falsifikuje te dokumente, ceo sistem je doveden u pitanje“, navodi Petronijević.

On ukazuje na to da i EU ima problem kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog sistema azila, jer sve zemlje žele samostalno da odlučuju o tome. S druge strane, u nekim državama postoji otpor desnih političkih opcija koje pitanje migracija gledaju kroz zaštitu javnog reda. Petronijević od narednog Saveta ministara unutrašnjih poslova EU očekuje ozbiljno upozorenje Srbiji da smanji broj lažnih azilanata. Prema njegovim rečima, ukoliko EK uvede mehanizam kojim bi se omogućila privremena suspenzija bezviznog režima, treba izbeći situaciju u kojoj bi Srbija bila prva na koju bi se takva odluka odnosila.

Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je juče da se razmatra mogućnost oduzimanja pasoša onim građanima koji bez pravog razloga traže azil u zemljama EU, pre svega u Švedskoj, Nemačkoj, Belgiji i Luksemburgu. On je najavio i pojačanu kontrola turističkih agencija koje se bave prevozom lažnih azilanata.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da s najvećim mogućim stepenom pažnje treba postupiti povodom upozorenja EU o mogućoj suspenziji bezviznog režima za državljane Srbije. On je dodao da je u četvrtak bio na sastanku s ministrom Dačićem, potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem i direktorkom Kancelarije za evropske integracije Milicom Delević, na kojem su „dogovoreni konkretni pravci delovanja na svim poljima“, kao i da će se u narednih nekoliko dana i nedelja krenuti s primenom tih mera.

Rok za „popravni“ 9. jun

Niš – Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je juče u Nišu da će Evropska komisija do 9. juna izraditi i predati i ministrima 27 zemalja članica EU izveštaj o realizaciji Sporazuma o viznoj liberalizaciji, a da se sada „razmatra kako je došlo do velikog broja lažnih azilanata iz Srbije i kako sprečiti tu pojavu“. „Ekspertska grupa, koja je prošle sedmice boravila u Srbiji, ustanovila je da postoje teškoće u sprovođenju Sporazuma i zloupotrebe vizne liberalizacije“, naveo je Dežer. On je ujedno pozdravio otvaranje Kancelarije grada Niša u Briselu, koja radi od 1. aprila. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari