Harčenko: Rusija protiv sankcija

Dušan STOJAKOVIĆ

05. 05. 2011. u 10:29

Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u BiH, o referendumu i pretnjama RS: Izjašnjavanje naroda u Srpskoj nije glavni problem BiH i ne krši ”Dejton”

RUSIJA smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom - kaže u ekskluzivnom intervjuu ”Novostima” ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, odmah posle sastanka Saveta za sprovođenje mira (PIK) u Sarajevu na kojem se govorilo o krizi u BiH. Naš sagovornik naglašava da se njegova država protivi upotrebi ”bonskih ovlašćenja” u eventualnom sankcionisanju zvanične Banjaluke.

* Kako će se, po vašem mišljenju, ova kriza raspetljati?

- Rešenje se mora tražiti u dijalogu. Tim pre što je RS zabrinuta zbog niza odluka koje je nametnuo visoki predstavnik, uključujući i ove oko suda i tužilaštva, zbog kojeg se i traži izjašnjavanje građana u RS.

* Šta će Rusija uraditi ako se ostvare pretnje sankcijama RS i Dodiku?

- Ne bih da ulazim u pretpostavke. Mogu da govorim samo o onome što su činjenice, a to je da Valentin Incko govori o mogućnostima da upotrebi ”bonska ovlašćenja” i suspenziji odluke o referendumu. Do sada nisam čuo da neko pominje neke dodatne sankcije. Niti se raspravljalo o tome. Ali, Rusija je garant ”Dejtona” i mi smatramo da u odluci o raspisivanju referenduma nema kršenja sporazuma i da nema mesta za upotrebu protektorskih ovlašćenja. Ona neće doprineti konstruktivnom rešenju, već će dodatno produbiti krizu u BiH.

* Može li RS da računa na zaštitu Rusije u slučaju eventualnih sankcija?

- Mi i RS imamo prilično podudarne stavove u smislu poštovanja izvornog ”Dejtona”. Za nas je nedopustiva promena ovog sporazuma. Kao garant ”Dejtona” za nas se ne dovodi u pitanje celovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta RS i Federacije BiH.

* Mislite da Srpskoj treba dozvoliti da održi referendum?

- Pitanje referenduma nije najveći problem BiH. Veći problem za Bosnu je činjenica da Savet ministara nije izabran ni posle sedam meseci od izbora. Veći problem je položaj hrvatskog naroda. Ne poštuje se ”Dejtonom” utvrđeni princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na vodećim funkcijama. To su realni problemi, a ne referendum.

* Zaboravlja se da RS više od četiri godine upozorava na loš i pristrasan rad suda i tužilaštva i da niko nije reagovao...

- To je i ključni problem i to je zvanični stav Rusije. RS je upozoravala i upozoravala na problem suda i tužilaštva. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nije poklanjala nikakvu pažnju toj zabrinutosti. Zato što je OHR ignorisao ova upozorenja, došli smo u današnju situaciju.



NE PLAŠIMO SE ZA INVESTICIJE

* Postoji li strah ruskih investitora koji su uložili novac u RS od eventualnih sankcija RS?

- U Srpskoj postoji dobar ambijent za razvoj ekonomije. To su prepoznali naši investitori, pogotovo kada je energetika u pitanju, što je deo naše strateške ekonomske politike na Balkanu. Očekujem nastavak tih investicija u obostranom interesu. A, razvoj ekonomije je najvažniji za BiH, kako bi se otvarala nova radna mesta i razvijala ova država. Ne želim da verujem da je neko spreman da potkopava takve mogućnosti.

*****

INCKO TRAŽI PRITISAK AMERIKE

Na zahtev Evropske unije, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odgodio je odluku o poništenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma, kako bi se rukovodstvu Srpske dala još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma, potvrđeno je ”Novostima” u izvorima bliskim OHR-u.

U Sarajevu je u četvrtak održana sednica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIK) na nivou ambasadora, na kojoj je, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude reči o odluci Narodne skupštine RS da raspiše referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ambasadori su oko 10.30 napustili zgradu OHR, gde je održan sastanak, ali više detalja o tome šta je dogovoreno nije poznato, jer niko od učesnika nije dao izjave, niti su se PIK i OHR oglasili saopštenjem.

Kako, međutim, saznajemo, Incko nije imao dovoljnu podršku među ambasadorima jer je više od jednog (ruskog) ambasadora bilo protiv stavova viskog predstavnika. Navodno, Incko traži izlaz, zbog čega će 9. maja otputovati u SAD, gde će zatražiti da se izvrši pritisak na evropske partnere da ga podrže u obračunu sa Dodikom. Kada se vrati, u naredni četvrtak, 12. maja, ili će potpisati svoju odluku o poništenju zaključaka Narodne skupštine RS, ili će je staviti van snage.

Incko je u četvrtak rekao da je vlastima RS dat rok od sedam dana da ponište odluku o referendumu.

- Po povratku iz Amerike videću da li je odluka o referendumu povučena. Čekamo da vidimo šta će uraditi vlasti RS. Ako ne povuku odluku o referendumu, mi ćemo to učiniti umesto njih.

Milorad Dodik, predsednik RS, ne menja stav:

- Mi nemamo nameru da odustanemo i povučemo odluku o raspisivanju referenduma - izjavio je Dodik.

On je istakao da sumnja u Inckovo pravo na poništenje bilo koje odluke:

- Da bi on doneo odluku koja bi bila ovde primenljiva, ona mora da se objavi u ”Službenom glasniku”. Mi to nećemo objaviti u ”Službenom glasniku”. (A. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

NN

05.05.2011. 10:56

Dejton je po meni samo privremeno resenje, jer niko ne moze da natera ljude da zive u zajednici koju ne zele. Pre ili kasnije raspasce se. Ako je Kosovo moglo da dobije nezavisnost ne vidim zasto ne bi R.S. To je isto. Srbima Srpsko, Hrvatima Hrvatsko a Bosnjacima ono sto ostane i mirna kuca.

Ian Curtis

05.05.2011. 23:09

@NN - Pa gde ti zivis NN? Kako ces spojiti 'Hrvatsku Krajinu' s ostalim sprskim teritorijem, kako ces spojiti Sandzak s bosnjaskim teritorijama u Bosni, hrvatska i madjarska sela u Srbiji s 'maticom'? Treba podrzati cjelovitost Bosne i boriti si za Kosovo.

Klicko

05.05.2011. 11:45

Zvuci skoro nemoguce, da u dvadeset i prvom veku, neizabrani vladar bez mandata ponistava referendum koji je naj demokratskiji olik izrazavanja volje naroda. Jos neverovatnije je to sto preti!

NemanjaBG

05.05.2011. 11:58

Je li incko, a ko si bre ti? Smanji doživljaje. Kako narod odluči tako će biti.

Marijana Buzancic

05.05.2011. 17:58

Gospodin Dodik treba samo da bude dosljedan, i da ako treba on lično ide i u EU i u Ameriku i u Rusiju...ali neka bude kako narod želi..

Драган Филиповић ПГ

05.05.2011. 23:40

Ништа није спорно, овај ицко не зна шта ради, можда ће схватити кад остане без позамашне плате !