• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hilari Klinton: Možda sam samo kinula

Hilari Klinton, koja pati od alergija, rekla je da se ne seća šta je tačno videla kada je stavila ruku preko usta dok je gledala prenos napada na Osamu bin Ladena.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da "pojma nema" šta je tačno videla kada je stavila ruku preko usta, u trenucima dok je u društvu predsednika SAD Baraka Obame i zvaničnika nacionalne bezbednosti gledala živi prenos napada na skrovište Osame Bin Ladena u Pakistanu.

Gest Klintonove i njen izraz lica ovekovečeni su na fotografji koja je postala simbol operacije u kojoj je likividiran Bin Laden, vođa terorističke mreže Al Kaida.

Klintonova je izjavila danas u Rimu da je gledanje napada bilo "38 najintenzivnijih minuta" u njenom životu, ali je dodala da njen izraz lica i činjenica da je rukom pokrila usta nemaju nikakvo posebno značenje.

Američka državna sekretarka, koja pati od alergija, ukazala je da je to mogao biti samo njen pokušaj da priguši kašalj ili kijanje.



Klinton je naglasila danas da se borba protiv Al kaide nastavlja, iako je ubijen njen vođa.

Američka državna sekretarka je u Rimu, gde se održava sastanak Međunarodne kontakt grupe radi razgovora o finansiranju libijskih pobunjenika.

"Ne smemo da zaboravimo da se borba u zaustavljanju Al kaide i njenih članova nije završila jednom smrću. Našu rešenost moramo oživeti", rekla je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za medije sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Frankom Fratinijem.

"Bin Ladenova smrt je značajan stateški udarac Al kaidi", ukazala je Klintonova dodavši da se "njegova ideologija mržnje i nasilja odbija, kao što vidimo po onome što se događa na Bliskom Istoku i Africi".

"Naša rešenost je čak veća posle Bin Ladenove smrti, jer znamo da će to imati uticaj na one koji su na bojnom polju u Avganistanu", rekla je američka državna sekretarka.

"Njegova smrt učiniće našu zemlju i svet bezbednijim. Mi smo graditelji, a ne uništitelji", kazala je Klintonova.

U Rimu su pojačane mere bezbednosti zbog sastanka Međunarodne kontakt grupe, u kojoj se nalaze predstavnici 22 zemlje kao i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji predvodi kampanju protiv Moamera Gadafija u Libiji.

Klintonova je najavila da će se na sastanku ispitati najefikasniji načini pružanja finansijske i druge pomoći za opozicioni Prelazni nacionalni savet, čiji je vođa Mahmud Džibril, takođe, u Rimu.

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini je rekao da je tokom susreta sa Klintonovom razgovarao o važnosti političkog rešenja u Libiji, dodavši da sastanak Kontakt grupe ima za cilj "pokretanje političkog procesa".

Fratini i Klintonova su izrazili zabrinutost zbog porasta iranskog uticaja u krizama koje potresaju arapski svet, a Fratini smatra da Iran "koristi" situaciju u regionu.

Njihi dvoje su osudili nasilje u Siriji i ponovili zahtev za jačim sankcijama EU protiv sirijskog režima.

Prema aktivistima koji se bore za ljudska prava, sirijske snage bezbednosti danas su uhapsile 300 ljudi u prigradskom području Damaska.

U Libiji je u konfliktu, prema pobunjenicima, ubijeno 10.000 ljudi.

Humanitarna situacija se pogoršava, posebno u području Zapadnih planina i u opkoljenom gradu Misrata.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image