1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Pomirenje Fataha i Hamasa

5. maj 2011.

Posle četiri godine svađe Palestinci su se pomirili – do daljeg. Predstavnici Fataha i Hamasa potpisali su deklaraciju o pomirenju u Kairu. Izrael je odmah saopštio da to može da bude kraj mirovnog procesa…

https://p.dw.com/p/119OB
Pomirenje PaletinacaFoto: AP

Prvi put posle krvavog građanskog rata od pre četiri godine ponovo su se našli u istoj prostoriji: vođa Hamasa Kaled Mešal i palestinski predsednik Mahmud Abas.

„Ove crne četiri godine su uzele svoj danak palestinskom narodu. I sada smo ovde, kao ujedinjeni glas. Otvaramo novo poglavlje, od podela se krećemo sve brže napred“, rekao je Abas.

Ugovoru o pomirenju, koji je juče (4.5.) uz slavlje potpisan u Kairu, pridružilo se i tuce manjih palestinskih grupa, među kojima su i neke militantne, poput „Islamskog džihada“.

„Crno poglavlje podele je ostalo iza nas. U ime Hamasa i drugih grupa, kažem da smo odlučili da platimo svaku cenu koja je potrebna da ovaj ugovor o pomirenju postane i stvarnost na ulicama“, rekao je Mešal.

Uz posredovanje Egipta

Mahmud Abbas und Chaled Meschaal in Kairo Flash-Galerie
Mahmud Abas i Kaled Mešal u KairuFoto: Picture-Alliance/dpa

Ugovor predviđa parlamentarne i predsedničke izbore u roku od godinu dana. Doduše, dogovor o zajedničkim snagama bezbednosti u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali tek treba doterati. Ali, pregovori o tome će biti vođeni uz posredovanje šefa egipatske tajne službe Murada Muafija.

„Moramo prevazići razlike u mišljenjima i uložiti sve napore da bismo prešli sve prepreke. A prepreke očekujemo. No, uz političku volju koju ovde danas vidimo, sigurni smo da ćemo uspeti - dokle god smo jedinstveni“, rekao je Muafi.

Okupacija se mora okončati

Izraelski premijer je ranije upozorio Mahmuda Abasa da mora da bira između mira sa Izraelom i mira sa Hamasom. Palestinski predsednik je u Kairu uzvratio: „Netanijahu mora da bira između novih naselja i mira. Izrael je do sada izbegavao mirovne pregovore zato što su Palestinci bili podeljeni. Sada Tel Aviv odjednom od našeg jedinstva stvara problem. Spremni smo da se vratimo za pregovarački sto ako ne bude više gradnje novih naselja. To je naš uslov. Okupacija se mora okončati.“

Abasov savetnik je ranije zatražio od Kvarteta za Bliski istok (SAD, Rusija, EU, UN) da prestanu da zahtevaju od Hamasa da prizna Izraelsku državu. Rečeno je da je Hamas spreman da odustane od nasilja i da je zainteresovan za mirovni proces.

Autori: Linde Štaude / Saša Bojić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković