1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Fotografije Bin Ladena neće biti objavljene

5. maj 2011.

Predsednik SAD Barak Obama doneo je odluku je da se ne objavljuju fotografije ubijenog Osame bin Ladena, kao ni video sa sahrane, jer ne želi da se to koristi kao poziv dodatno nasilje ili u propagandne svrhe.

https://p.dw.com/p/119Jx
Mesto ubistva Bin LadenaFoto: dapd/ABC News

Intervju u kome je Obama saopštio svoju odluku biće emitovan tek u nedelju, 8. maja, zbog čega je Obamin portparol Džej Karni mogao samo da citira deo njegove izjave:

„Nama je važno da fotografije sa brutalnim prizorom nekoga ko je pogođen metkom u glavu ne kruže okolo kao poziv na dodatno nasilje ili u propagandne svrhe.“

Odluku o neobjavljivanju fotografija Obama je doneo u saradnji sa svojim timom za bezbednost u kojem se nalazi i ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton.

Neusaglašenost u izjavama

Činjenicu da je šef CIE Leon Panete juče (4.5) govorio o objavljivanju fotografija, Karni objašnjava time da Obama u tom trenutku još nije bio doneo definitivnu odluku. Radi se, dakle, o javnoj opomeni budućem američkom ministru odbrane.

Nakon Bin Ladenove smrti Paneteova izjava je druga po redu neusaglašenost u komunikaciji Obamine administracije. Pre toga je Obamin savetnik za borbu protiv terorizma Džon Brenan govorio da je Osama ubijen u borbi.

Obama im Situation Room Flash-Galerie
Obama sa svojim timom za bezbednostFoto: The White House, Pete Souza/AP

Potom je portparol Karni bio prinuđen da koriguje Brenana i izjavi da Bin Laden nije bio naoružan u trenutku napada američkih specijalnih jedinica: „Došli smo do tačke kada moramo biti oprezni kako ne bismo otkrili naše buduće slične akcije.“

Dozvola za ubistvo

Karni nije želeo da otkrije detalje akcije u kojoj je Bin Laden ubijen. Ipak, Obaminom portparolu je bilo važno da objasni još jednu izjavu savetnika za bezbednost o akciji specijalnih jedinica:

„Tim specijalaca je imao dozvolu da ubije Bin Ladena, osim ako se on preda. Ponudu za predaju specijalci su mogli da prihvate pod uslovom da nisu ugroženi.“

Autori: Paulert Ridier / Željka Bađić-Savić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković