NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Telekom bez novog gazde

E. E. R.

04. 05. 2011. u 14:55

Austrijska kompanija za srpskog operatora nudi 1,1 milijardu evra. Ponuda stigla u minut do isteka utvrđenog roka. Tadić: Ne treba odstupiti od cene

TELEKOM Srbija“ neće biti prodat Austrijancima. Radna grupa Vlade odbila je „popravljenu“ ponudu „Telekoma Austrija“, pošto je u sredu, bukvalno u minut do isteka roka, za 51 odsto srpske kompanije ponudio svega 1,1 milijardu evra.

- Nova ponuda „Telekoma Austrija“ predviđa isplatu 800 miliona evra u gotovini i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude 1,1 milijadu evra.

Predsednik Srbije Boris Tadić u sredu je, neposredno po objavljivanju detalja ponude Austrijanaca, izjavio da je uveren da Vlada neće odstupiti od ranije odluke da ne prodaje „Telekom Srbija“ ispod cene od 1,4 milijarde evra za većinski udeo u tom preduzeću.

- Cenu „Telekoma“ definiše i tržište, ali, ako tržište nije takvo da obezbeđuje potrebnu cenu i sredstva da bi Srbija napredovala ekonomski, Vlada je donela odluku da ne prodaje „Telekom“ - konstatovao je predsednik države. - Prvobitna odluka o prodaji doneta je kako bi sredstva bila plasirana u druge oblasti privrede u kojima država ne može da nađe strateškog partnera, kao što su izgradnja puteva i novi energetski sistemi.

Prema tvrdnji predsednika Radne grupe za prodaju „Telekoma“ Vuka Đokovića, odluka da se ne proda ova kompanija neće imati negativnih posledica po budžet.

Time se okončao pokušaj prodaje državnog teleoperatera, koji je u prethodnom periodu bio ubedljivo najkomentarisaniji potez aktuelne Vlade Srbije. Ravno 198 dana proteklo je od raspisivanja tendera za prodaju srpskog nacionalnog teleoperatora. Od 20. oktobra prošle godine, kada je tender raspisan, do današnjeg dana, ostale su sumnje u valjanost sprovođenja tenderskog postupka. Prvo, nije se znalo da li država prodaje 51 odsto svojih akcija ili su u prodajni paket uključene i akcije manjinskog vlasnika OTE. Vlada je naknadno utvrdila, zaključkom, da je minimalna cena 1,4 milijarde evra. O tome su zainteresovani naknadno obaveštavani. Nije se znalo ni da li se prodaje infrastruktura ili ne. Od šest zainteresovanih kupaca, koji su otkupili tendersku dokumentaciju, samo je „Telekom Austrija“, 21. marta, podneo obavezujuću ponudu, nudeći 950 miliona evra u gotovini i 450 miliona za investicije. Srpska vlada je dva puta odobravala dodatne rokove za pregovore.

Međutim, čak ni u tom periodu austrijska strana nije dobila odgovor od srpske antimonopolske komisije da li će, uopšte, ova kupoprodaja biti moguća.

* KAKO EKONOMISTI GLEDAJU NA TO ŠTO ĆE DRŽAVA I DALjE BITI VLASNIK VEĆINSKOG PAKETA „TELEKOMA SRBIJE“?

Aleksandar Stevanović:

- Izgubili smo priliku da privatizujemo firmu što bi dovelo do nove vrednosti. Fiksna telefonija, koja čini polovinu paketa koji se prodavao, u stalnom je padu. I to što nisu ponudili 1,4 milijarde, pa trebalo je videti za koliko se prodaju druge takve firme u svetu.

Ljubodrag Savić:

- To je jedna od najboljih vesti, jer je „Telekom“ jedna od najboljih srpskih kompanija koja je u godini krize ostvarila 150 miliona evra profita. Iako u Vladi kažu da „Telekom“ nema novca za ulaganja, naš operater nema ništa manju paletu usluga od stranih kompanija. Međutim, država nikako ne sme da upravlja javnim preduzećima, jer to ne zna.

Danijel Cvetićanin:

- Dobro je što neće biti prodat, jer to ne smemo da uradimo tako, ne zbog nas, nego zbog Evrope. Ne ulazim u to koliko „Telekom“ vredi, ali znam da donosi najmanje stotinak miliona evra godišnje. Da biste dobili toliki novac, vi u banku morate da uložite najmanje dve milijarde evra.

Miroslav Zdravković:

- Treba pripremiti novi tender, mnogo jasniji i značajenije medijski propraćen u svetu. Ako se bolje pripremi tender, verujem da je moguće dobiti i bolju cenu. Profit od 160 miliona evra znači da „Telekom“ dnevno generiše pola miliona evra zarade. Ovaj tender ne treba tumačiti kao neuspeh Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Gradjanin

04.05.2011. 15:41

Dopada mi se jer ocekujem da vlada ovog puta bude dosledna sebi i odbije ovu "bolju" ponudu. Telekom ostaje nas!

opet_ja

04.05.2011. 16:14

Treba da se stidimo nas samih ako dozvolimo da nam ode Telekom! Ova vlast nas samo bruka,potcenjuje..davi.. Jos malo ce trajati cutanje a onda beganje u misje rupe svih onih koji su besramno raspodavali Srpska bogatstva.

Stop prodaji

04.05.2011. 16:44

90% Srbije je protiv prodaje Telekoma, posle svih ovih svinjarija oko tendera, rokova itd. Nadam se da ima dovoljno pameti u Vladi da se kaze - NE.

manjo

04.05.2011. 18:26

mi radnici koji smo stvarali telekom.penzineri,ptt radnici zelimo da se proda pod hitno jer se tamo kradu ogromne pare,tako druge price su neumesne,ako hocemu u evropu to moramo uciniti,pogotovo eps i druga javna preduzeca koja narod ne placa obaveze,ja radim kao postar i bolje znam,trazim da se narod opameti jer idemo u anbis tamo nas odveli sluge zapada tadic,djelic i drugi.Srbijo dizi se!

Sale

04.05.2011. 19:18

Normalno je da je ova ponuda neprihvatljiva. Ako vec hoce da kupe najjacu firmu u Srbiji morace da se otvore. Ajmo Austrijanci pojacajte jos ponudu

Miki

04.05.2011. 19:19

Pa normalno da necemo da prodamo telekom u bescenje. Neka se otvore Austrijanci malo vise .

Marko

04.05.2011. 19:19

Lova od prodaje Telekoma bi odlicno dosla nasoj privredi koja je u losem stanju da je podigne stavi na zdrave noge,ali nema poklanjanja . Prava odluka vlade.

Dobrila

04.05.2011. 19:20

Lepo kaze Boris,Cena je odredjena 1,4 mil.Ispod te cene se ne ide.Ne sme da se prodaje samo da bi se prodalo.

Koki

04.05.2011. 19:22

Ekonomska je kriza. Nece da ponude onoliko koliko vlada trazi . Cekamo pravu ponudu.

Zorule

04.05.2011. 19:24

Radnici Vipa i Telenora imaju mnogo vece plate od radnika Telekoma. Svi strucnjaci zato prelaze u ove privatne kompanije i da bi bio konkurentan na trzistu Telekom mora da nadje partnera koji mozze da parira ovim kompanijama. Mudro je sacekati neku sledecu ponudu.

mikica 85

04.05.2011. 19:30

Telekom kao nase najuspesnije preduzece treba sacuvati za buduce generacije on nam donosi novac koji se sliva u budzet i zaposljava dosta ljudi treba da ostane nas

nikolina zvezdara

04.05.2011. 19:34

Koliko je gradjana protiv prodaje Telekoma mislim da narod zna koliko on vredi i da donosi novac i da ga treba sacuvati i razvijati da postane jos veci i da se siri i dalje van granica

vesna 83

04.05.2011. 19:40

Koliko ce trajati jos ovo ispada vrlo neozbiljno ne moze se prodati ispod minimalne cene koja je vlada rekla i ne treba se prodavati ni po toj ceni zato sto sada trenutno ne moze da se dobije odgovarajuca cena

Ivona stankovic

04.05.2011. 19:43

Vrednost Telekoma u ovom trenutku je visa ali ne moze da se dobije ta vrednost na trzistu treba ga cuvati i sacekati pravi trenutak kada ce biti prodat po pravoj ceni on je nase najuspesnije preduzece ne zaboravimo to

Tehničar

04.05.2011. 22:22

@Ivona stankovic - Što bi ga prodavali uopšte? Pa on puni državni budžet, i treba da ostane u državnom vlasništvu. Ne znam ko ti dade te pluseve.

Savle

04.05.2011. 19:45

Prodati taj jad i cemer, i za manje pare. Prodali smo banke. Jat cemo da damo za 1e kad ne ode Rusima za 150 mil, sto ovo da ne damo ispod trazene cene.Narod i ovako i onako nece nista videti od toga novca. Ovo je samo natezanje oko visine provizije.

Zora

04.05.2011. 19:53

Nas Telekom je jedna od najzaostalijih firmi tog tipa u Evropi. Mi jos imamo DVOJNIKE u mrezi a tako nesto je tesko i objasniti u normalnim uslovima.U Telekomu ima 3 puta vise zaposlenih nego sto realno treba a vrednost takvih firmi u svetu opada. Telekom jeste najveci platisa poreza u zemlji ali to ce ostati i posle prodaje.Spas za korisnike je stvaranje konkurencije u fiksnoj telefoniji i drzava treba da razmotri dodelu licenci zainteresovanim firmama a Telekom da proda.

Srdjan

04.05.2011. 20:49

@Zora - Kako bi ostao najveci platisa poreza ako bi otpustili 50% radnika. Ako znamo da su porezi i doprinosi na plate 42%, to dalje znaci da bi bila veca dobit austrijanaca koji bi posle placanja samo 10% poreza na dobit ostalu dobit mogli da isznesu iz zemlje. svi kazu da bi kupovinom od strane stranaca ova kompanija bila uspesnija, bila bi uspesnija i kada bi bilo koji direktor otpustio 50% radnika...

Budjenje Srbije

05.05.2011. 07:37

@Zora - Nisu bitni radnici. Ma treba otpustiti 90 % radnika a svu zaradu dati nekom strancu koji kupi Telekom. Da li bi to zadovoljilo domace "ljubitelje" zapada? Da nasi radnici gladuju a da pare idu van zemlje ili nasim nesposobnim politicarima (nesposobnim da nesto pomognu narodu a ne da pljackaju)? Nema nama vecih neprijatelja od nas samih. Cudilu su se Nemci kada su nas okupirali u drugom svetskom ratu sto se ubijamo medju sobom a ne ratujemo protiv njih. Nista im nije bilo jasno. Ni men

prorok

04.05.2011. 20:26

Telekom realno toliko vredi, lako je imati veliki profit svake god. kad si monopolista.Posle propalih tendera za JAT i Galeniku (za koje je vlada isto tvrdila da su EXTRA firme), sad propada i tender za Telekom, pa ja bih se zapitao zasto niko nije zainteresovan za srpske firme.Nerealno velike pare se traze za firme koje samo sto ne odapnu.JAT i Gelenika su izgubili trku sa konkurencijom, za njih je sad kasno...a zivi bili pa videli...tako ce biti i sa Telekomom,cim pocne slobodan prenos brojeva

zoran

05.05.2011. 10:42

@prorok - JAT i jeste ekstra firma: moj prijatelj kucka na tastaturi u JAT-u i mesečno primi oko 300.000 dinara na ruke (ili oko 3000 evra). A ovamo kukaju kako loše stoje!

kika

04.05.2011. 20:36

Nijedan domaćin ne prodaje nešto što vredi, Telekom ne treba prodati jer je on najmlečnija krava muzara u Srbiji.

kokioki

04.05.2011. 23:40

@kika - Nijedan domaćin ne prodaje nešto što vredi,"da ako je u stanju da "odrzava,unapredjuje,prati svetska dostignuca...ali ako ce besparicom i bez pravog vlasnika da upropasti to sto ima,onda to(Telekom)nece nista vise da vredi.Bez privatizacije bice propast za nekoliko godina,a tek onda nece moci da se proda.Uglavnom pogresne poteze vucemo!

Dobrivoje Nikolic

04.05.2011. 20:39

Naravno da nemogu da se nadju strateski partneri kad nas niko u svetu neshvata ozbiljno.Nova cod prodaje narod nece uopste videti a kamoli da ce bolje ziveti

Vesna

04.05.2011. 20:44

Prodajete strateski resurs da bi novac ulozili u infrastrukturu.Pa ko bi normalan to ucinio. Logicno je da se novac ulaze u poljoprivredu I privredu odakle moze da se ostvaruje zarada I da se od te zarade ulaze u infrastrukturu, a vi sve radite naopako

MatijaBG

04.05.2011. 22:22

@Vesna - Daj bre koristi tu glavu za razmisljanje ne samo za blajhanje i izvlacenje pramenova.Pa nisu prodali Telecom,a da jesu naravno da nebi citav novac isao na infrastrukturu,vec jedan deo ,a ostatak za ozivljavanje privrede.Previse odbornicki nastupas,ja znam da ste vi naprednjaci danas malo odahnuli sto je Seselj ostao u pritvoru.

gabrijel

05.05.2011. 14:03

@Vesna - Matija, vidim da si bas aktivan na stranicama za komentare...pa evo da znas za ubuduce, ipak ovo mozda citaju i deca : "NE BI" je glagol .... mislim kada vredjas druge, bar da ne ispadas GLUP

GoraN

04.05.2011. 22:16

1.1 milijarda eura?! Kao 500 secerana poput onih koje je kupio M. Kostic na partijsku knjizicu!

zoran

05.05.2011. 10:40

@GoraN - loše računaš: 500 šećerana puta 3 evra je 1500 evra! Za telekom on može da kupi preko 3 miliona šećerana...

baunti

04.05.2011. 22:59

Ne znam zasto se dize tolika halabuka oko prodaje Telekoma kada je daleko bitnije to sto Srbija nema zakon koji adekvatno stiti investicije. Npr, ako bi Austria Telekom kupio nas Telekom, nema nikakvu zakonsku prepreku da ga proda i sav profit odnese u Austriju. Zapadne zemlje imaju zakone po kojima mozes da kupis sve sto hoces, ali 95 posto profita mora ostati u zemlji... pa izvolite. Po meni, to je daleko vaznije nego ko je direktni vlasnik.

Nikola

05.05.2011. 08:00

Koliko smo samo naivni, slavimo sto nije prodat telekom, super bolje cemo da zivimo, ostvarujemo visok profit itd itd. Kada odem u Telekom muka me uhvati od neradnika i neznalica, cekam po 2-3 meseca za ADSL da mi uvedu, raspad.

tacno

05.05.2011. 12:21

@Nikola - Potpuno si u pravu. Narodu svejedno ciji je Telekom, to je trenutno samo krava muzara za politicke partije, narod od tih 'silnih' profita ne vidi ni dinara ionako. A firma je vec sad raspad (sto se tice usluge, kadrova, tehnologije)....mogu misliti tek za par godina..postace JAT br2, vuci cemo Turke za rukav da ga kupe. 100%.

Nenad T.

05.05.2011. 09:03

Ako je prva ponuda bila uvredljiva, kako je okvalifikovao ministar Predrag Markovic, onda je ova druga, izmenjena ponuda, i uvredljiva i ponizavajuca, jer je finansijski nepovoljnija od predhodne, sto se lako moze utvrditi prostom racunicom. Srecom, reagovanje javnosti na ovaj poslednji pokusaj pljackaske privatizacije je bio, po prvi put, spontan i masovan, i reziserima ove prljave igre je pretilo izvodjenje pred licem pravde i skupstinska debata, sa eventualnim formiranjem anketnog odbora.

Nenad T.

05.05.2011. 09:06

Reagovanje javnosti, a posbno strucne, kao i ozbiljne aktivnosti politickih stranaka /peticija i tuzba sudu/, su pokazale da je proslo vreme jeftine demagogije i bahatosti vladajuce vecine u sprovodjenju dosadasnjeg nacina privatizacije, vec ce ubuduce morati da koriste sofisticiranije metode za ostvarivanje svojih ciljeva. Najmanje sto se moze ocekivati je da nadlezni drzavni organi otkriju, ko je iza scene vukao konce ove prljave igre, sto bi bio doprinos borbi protiv korupcije i ulaska u EU.

Tor

05.05.2011. 10:13

Vidim da ljudi mesaju poslovanje firme sa socijalnim slucajevima.Pa nije firma tu da placa gomilu ljudi zato sto oni nemaju i ne znaju sta drugo da rade. Gledaj ovog sto kaze da ce firma da placa manji porez ako odpusti ljude! Pa firma dakle placa dupli namet - prvo neradnike a onda i porez na njihove plate. Pa kapiras li ti uopste sta pises?Treba ukinuti monopol i dati svima da posluju. Nacice se odmah firme sa ciljanim musterijama - veliki sistemi, data prenosi, VOIP... I to nase firme !!

jedan od ljudi

05.05.2011. 11:41

Vlada treba da objasni zasto prodaje industriju koja je povezana sa positivnom buducnosti naroda Srbije.