Najnovije vesti
Vesti Politika
Dodik: U Karađorđevu se nije desilo ništa spektakularno

Dodik: U Karađorđevu se nije desilo ništa spektakularno

MRKONJIĆ GRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da se danas u Karađorđevu nije desilo ništa više od protokolarnog sastanka i da on time nije posebno impresioniran.

On je konstatovao da su takvi sastanci dobri oblici komunikacije i da bi bilo dobro da se na njima razgovara o ekonomskoj saradnji. "Videli smo da je u Sarajevu bilo nekakvih priprema kao da bi se na tom sastanku trebale doneti nekakve deklaracije ili rezolucije, a videli smo da ni od istambulske rezolucije nema ništa", rekao je Dodik.

On je naglasio da ono što unosi dozu podozrenja jeste uloga Turske, koja želi da u Bosni i Hercegovini isključivo podržava jednu stranu i to bošnjačku.

"Sada Turska ulazi u jednu višu fazu, a to je da za svoju navijačku politiku u BiH kroz podršku jednoj strani želi da dobije podršku na regionalnom nivou", konstatovao je Dodik.

Zukorlić: Smiruje tenzije

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da će sastanak u Karađorđevu doprineti smirivanju tenzija u regionu i naveo da je zahtev za autonomiju Sandžaka deo integracionih procesa.

"Mislim da je dobro što je došlo do susreta. On svakako predstavlja svojevrstan iskorak u budućim odnosima država, videćemo koliko veliki, ali svakako pozitivan", rekao je Zukorlić.

On je ocenio da je time što je sastanak u Karadjordjevu "presuđeno" susretu bivših predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Hrvatske Franje Tuđmana u tom mestu početkom 1990-ih.

"Simbolika organizovanja susreta u Karađorđevu je sadržana u poruci kojom bi trebalo da bude 'presuđeno' susretu Miloševića i Tuđmana i poručeno da se mora odustati od scenarija podele BiH, što je od interesa i BiH i stabilnosti svih država regiona", rekao je Zukorlić.

 

Omerović:Srbija na dobrom putu

Čim Srpska radikalna stranka saopštava da je sastanak u Karađorđevu nastavak, kako oni kažu, katastrofalne politike Borisa Tadića, to je znak da je Srbija na dobrom putu, da je to odgovorna politika, politika mira i dobre regionalne saradnje, ocenio je danas narodni poslanik Meho Omerović.

"Sve što je suprotno od politike koja nas je uvela u rat je dogovoran odnos prema građanima Srbije i doprinos stabilnosti u regionu i vraćanju poverenja", rekao je on.

Srpski radikali smatraju da je današnji trilateralni sastanak u Karađorđevu "nastavak katastrofalne spoljne poliltike" i potpisane Istambulske deklaracije kojom je, kako tvrde, oslabljena Republika Srpska. SRS smatra i da Srbija treba da podrži referendum u Srpskoj o zakonima visokog predstavnika BiH.

U Karađorđevu su se danas sastali predsednik Srbije Boris Tadić, predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, bošnjački i hrvatski član Predsedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te predsednik Turske Abdulah Gul.