Jagma za „Don Kihotom“

E. V. N.

20. 04. 2011. u 20:56

Prvi tom čuvenog Servantesovog dela u sredu do podneva gotovo razgrabljen na kioscima širom zemlje. Drugi deo sledeće srede

I „EVROPLJANI“ će se, poput „Rusa“ i „Francuza“, sudeći prema interesovanju koje je u sredu vladalo za „Don Kihotom“ - pozlatiti. Prvi tom čuvenog Servantesovog romana, kao prva knjiga „Zlatnih Evropljana“, nove edicije Kompanije „Novosti“, već do podneva je skoro razgrabljen na kioscima širom Srbije.

Od ranog jutra, Novosađani su žurno dolazili na trafike i kupovali svoj primerak jednog od najznačajnijih dela zapadnoevropske književnosti. Činjenica da su „Don Kihota“ kupovali mahom mladići i devojke, potvrdila je da su mladi, uprkos mnogobrojnim predrasudama, i dalje željni kulture i nezaboravnih dela pisane reči.

- „Don Kihot“ je delo bez kojeg se ne može zamisliti kućna biblioteka. Pre nekoliko godina svoj primerak knjige pozajmila sam nekome ko se nije setio da mi je vrati. Zato sam oduševljena potezom „Novosti“, a prvi čitalac novog izdanja „Don Kihota“ u našem domu, biće moj sin Ognjen - kaže Užičanka Jelena Cvijović.

U Nišu je u sredu trebalo povesti „donkihotovsku borbu“ kako bi se došlo do prvog dela knjige Miguela de Servantesa, koji se prodavao po popularnoj ceni od samo 99 dinara. „Zlatni Evropljani“ pravo su zlato za biblioteke, kažu čitaoci. U ediciji ima mesta za svaki ukus i džep.

- Na vreme sam čula za novi kulturni poduhvat „Novosti“, a pored „Don Kihota“, zainteresovana sam za više naslova iz edicije „Zlatni Evropljani“. Prethodnih godina redovno sam kupovala knjige iz edicija, bilo je odličnih izdanja - kaže Danijela Maravić (29), diplomirani filolog.

Penzionerka Dobrinka Simić (74), koja je od osam sati ujutro „Don Kihota“ „šetala“ kroz grad, kaže nam da cena od 390 dinara nije mnogo za kvalitetne knjige, jer za isti novac ne može ni nedelju dana da se kupuje hleb. Ova Nišlijka, kao i mnogi drugi kupci naših dosadašnjih edicija, nada se da će neki naredni izdavački poduhvat Kompanije „Novosti“ biti „Zlatni Srbi“.

Armija čitalaca dosadašnjih naših izdanja, spremno je dočekala „Zlatne Evropljane“, a starim ljubiteljima vrhunske književnosti pridružili su se i novi u Užicu, Požegi, Arilju, Kosjeriću, Ivanjici, na Zlatiboru...

- Prvi deo „Don Kihota“ rasprodat je odmah po otvaranju kioska. Bilo je u redu poznatih lica, ljudi koji su i ranije kupovali izdanja „Novosti“, ali i novih čitalaca, oduševljenih što je štampana baš ova knjiga - kaže Gordana Knežević iz najprometnijeg kioska „Nataša“, u centru Užica.

Servantesov monumentalni roman našao se u sredu u domovima nekoliko hiljada porodica u Zlatiborskom okrugu.

- Baš me je obradovalo kada sam čuo da će „Novosti“ objaviti Servantesovog „Don Kihota“. Volim da čitam klasike i, iskreno, ovako pristupačne cene su omogućile da konačno kupim jedno od najvećih dela svetske književnosti - priča 22-godišnji Ivan Rajačić, dok je s kolegama sa fakulteta kupovao knjigu.

Tokom prepodneva, i u Kragujevcu je rasprodat prvi tom dela koje već četiri veka ne gubi sjaj.

- Ovo je još jedna dobra akcija „Novosti“ - hvali naš kulturni poduhvat Divna Živanović, službenica, koja je među prvima kupila prvi tom knjige „Don Kihot“. - Kupila sam gotovo sva ranija izdanja iz vaše i naše izdavačke produkcije. Izbor knjiga je odličan, a cene su prihvatljive za svačiji džep. To nije klasična trgovina, već jedna uzvišena misija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

devla

27.04.2011. 11:32

S obzirom da kosta oko 900 dinara nije mi jasno zasto je prvi deo kostao oko 100. Da li ste time zeleli da obmanete narod, s obzirom da nigde niste objavili do danas koliko će koštati druga dva dela? Dugogodišnji sam čitalac vašeg lista, ali ovo je idealan ančin da prestanem da ga kupujem. Dosta mi je prevatranata