Capital.ba

Smanjuje se nezaposlenost u Rusiji

20.04.2011. / 13:49

MOSKVA, U Rusiji je bez posla krajem marta ove godine, kako se preliminarno procjenjuje, bilo 5,4 miliona ljudi ili 7,1 odsto radno aktivnog stanovništva.

To je najniži nivo nezaposlenosti od novembra 2010. godine, objavila je ruska Statistička služba Rostat.
U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih je smanjen za 5,8 odsto, a u odnosu na mart 2010. godine za 15,7 procenata.
Rostat je precizirao da je krajem marta ove godine broj radno aktivnog stanovništva iznosio 75 miliona ljudi, ili oko 53 odsto ukupne ruske populacije.

Nivo nezaposlenosti Rostat proračunava po metodologiji Međunarodne organizacije za rad (MOT), koja u kategoriju nezaposlenih svrstava lica bez posla koja ga aktivno traže i spremna su da počnu sa radom u najkraćem roku.

Vrhunac nezaposlenosti u Rusiji je zabilježen u kriznoj 2009. godini, ali je već u septembru 2010. vicepremijer Aleksandar Žukov izjavio da se zemlja praktično vratila na predkrizni nivo nezaposlenosti.

U decembru 2010. godine rusko ministarstvo zdravlja je ocijenilo da je od početka krize (od oktobra 2008. godine) otpušteno više od 1,5 miliona ljudi, od kojih je manje od jedne trećine uspjelo da pronađe novo radno mjesto.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!