Capital.ba

Dobit Imleka 1,1 milijardi dinara, rast prihoda 10 odsto

18.04.2011. / 16:49

BEOGRAD, Kompanija Imlek iz Srbije je u protekloj godini ostvarila rast realizacije i profitabilnosti, uprkos problemima vezanim za snabdijevanje sirovinom i odnos sa regulatornim tijelima, objavljeno je na sajtu brokerske kuće “Sinteza invest grup”.

Tako je neto dobit preduzeća dostigla 1,16 milijardi dinara, i za trećinu je veća u odnosu na prethodnu 2009. godinu, navodi se na sajtu ove brokerske kuće kojoj je izvor objavljenih podataka bila i Beogradska berza.

“Imlek” je objavio da je u 2010. zabilježio nekonsolidovani prihod od 18,2 milijarde dinara, što je povećanje od 10,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je prihod od prodaje bio veći za 5,8 procenata.

Ta kompanija, u vlasništvu investicionog fonda “Salford”, uspjela je da u velikoj mjeri poboljša profitabilnost pa je poslovni dobitak iznosio 2,7 milijardi dinara, što je rast od nepunih 49 procenata u odnosu na 2009. godinu.

Dugoročne obaveze i rezervisana sredstva za izmirivanje obaveza “Imleka” stigli su nadomak nivoa od osam milijardi dinara, a među njima su prednjačile kratkoročne obaveze koje su porasle sa 4,4 na 5,2 milijarde dinara.

Prošlogodišnje dugoročne obaveze ostale su na sličnom nivou kao i na kraju 2009. godine i iznosile su 2,7 milijardi dinara.

“Imlek još nije objavio konsolidovane poslovne rezultate koji bi trebali da obuhvate sveukupno poslovanje kompanije među kojima su preduzeća “Imlek Boka”, “Mljekara Bitola”, “IMK Trejd dooel Kumanovo” i bosanske “Mljekara Banjaluka” i “East Milk”.

U 2009. godini konsolidovana realizacija “Imleka” bila je jača za 16 procenata u odnosu na nekonsolidovani prihod.

Akcije “Imleka” od početka godine bilježe rast vrijednosti od 13,3 odsto i na ovoj cijeni tržišna kapitalizacija najveće domaće mljekare iznosi 19,6 milijardi dinara, odnosno oko 190,3 miliona evra.  Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!