Capital.ba

Domaće gorivo na pumpama

24.11.2008. / 8:20

BIJELJINA, Puštanjem u rad Rafinerije u Bosanskom Brodu, koje je zvanično najavljeno za četvrtak, 27. novembra, doći će do uređenja tržišta u BiH, ali i do smanjenja cijena naftnih derivata u odnosu na zemlje iz okruženja, kaže  predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, Vojin Mitrović.
– Ako uzmemo u obzir transportne troškove koji nas prate prilikom uvoza robe iz inostranstva, onda je puštanje u rad Rafinerije u Bosanskom Brodu još jedan bitan faktor koji će uticati da budemo usmjereni ka smanjenju cijena. Što se tiče kvaliteta goriva, javnost je već obaviještena da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o produženju važnosti Odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata u BiH. Prema najavama, u januaru će u Rafineriji početi proizvodnja i eurodizela, koji je zaista neophodan za kompletnu paletu naftnih derivata iz Rafinerije u Bosanskom Brodu – rekao je Mitrović “Fokusu” te dodao da se očekuje da se do kraja mjeseca naftni derivati iz Bosanskog Broda nađu na pumpama u BiH.
Prema njegovim riječima, dodatno vrijeme potrebno je za posao koji mora obaviti tržišna inspekcija i kontrolni organi, a koji slijedi prilikom promjene rezervoara i aparata za točenje, iz goriva koje bude proizvedeno u Rafineriji. Međutim, to ne može da se uradi dok se ne izvrši dopremanje derivata.
Da i radnici Rafinerije u Bosanskom Brodu s nestrpljenjem očekuju početak rada, potvrdio je i predsjednik Sindikata u tom preduzeću, Danilo Broćilo.
– Raspoloženje radnika je na zavidnom nivou. Remont je uspješno završen i prva punjenja očekujemo već danas – kaže Broćilo. On ističe da među radnicima vlada zadovoljstvo i kada su u pitanju plate, koje su se posljednjih mjeseci povećavale.
– Postigli smo da najmanja cijena rada u energetskom sektoru iznosi 141 marku, a očekujemo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora o radu – rekao je Broćilo.
Prema najavama, Rafinerija u Bosanskom Brodu proizvodiće sve vrste naftnih derivata koji zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta. Jedino dizel D2 neće u početku zadovoljavati propisane standarde, jer će sadržavati veći procenat sumpora, ali će i taj nedostatak biti otklonjen do marta naredne godine.
– Gorivo iz Rafinerije biće kvalitetom povoljnije za potrošače, ali i cijenom. Na jednom mjestu moći će se obaviti kontrola derivata koji idu na tržište, prodavci ubuduće neće moći izbjegavati svoje obaveze, a i država će imati koristi, jer će biti izbjegnuto crno tržište koje vlada u BiH – kaže ministar privrede, energetike i razvoja RS, Slobodan Puhalac.
Prema njegovim riječima, u BiH ima preko 600 distributera naftnih derivata, koji će se s početkom rada Rafinerije morati transformisati i u konkurenciji će ih najviše ostati desetak. Puhalac je najavio da će se gorivo proizvedeno u Rafineriji u Bosanskom Brodu prvo naći na “Petrolovim” pumpama, a nakon toga i na ostalim benzinskim pumpama u BiH. Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu zvanično će biti puštena u rad u četvrtak, 27. novembra, a ceremoniji povodom tog događaja prisustvovaće brojne delegacije iz RS, BiH i Ruske Federacije, te kompanije “Zarubežnjeft”, koja je kupila naftnu industriju Srpske.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Domaće gorivo na pumpama

    1. Stojan

      Zaista dobra vijest.Nadam se da će i kvalitet i cijena biti na prihvatljivom nivou.