Izazvali svetsku krizu – a nekažnjeni

D. D. S.

15. 04. 2011. u 21:30

Najodgovorniji za izazivanje ekonomske krize do danas nekažnjeni. “Njujork tajms”: Propisi koji su izazvali kolaps koče hapšenja

NI nekoliko godina od početka finansijske krize, izazvane nepromišljenim pozajmicama i velikim preuzimanjem rizika glavnih finansijskih institucija, nijedan direktor nije niti optužen, niti je završio u zatvoru.

“Njujork tajms”, u opširnoj analizi posvećenoj nekažnjavanju najodgovornijih u SAD za izazivanje američkog i svetskog ekonomskog kolapsa, primećuje da je ovaj trend u oštroj suprotnosti sa onim što se dešavalo osamdesetih godina. Tada su, podseća se, zbog prekršaja u finansijskim institucijama vladini istražitelji tužiocima predali 1.100 slučajeva. Od toga, 800 bankovnih službenika završilo je iza rešetaka.

- Bivši tužioci, advokati, bankari... kažu da istražitelji ignorišu lekcije iz prošlosti o obračunu s finansijskim prekršajima - ističe list.

KLINTON I BUŠ ISTRAŽITELJI primećuju da je tendencija “zapostavljanja” slučajeva u vezi sa finansijskim proneverama započeta u vreme predsednika Bila Klintona, koji je pažnju usmerio na nepravilnosti u zdravstvu. Uz nekoliko izuzetaka u vezi sa prekršajima velikih računovodstvenih kuća, kao što je “Enron”, tendencija se nastavila i tokom vladavine Džordža Buša, uprkos činjenici da je FBI još 2004. godine počeo da upozorava na neregularnosti u vezi sa hipotekama.

Dok se finansijska kriza razvijala, poverili su zvaničnici američkim medijima, regulatorna tela nisu ispunila osnovnu dužnost dostavljanja informacija koje tradicionalno pomažu u stvaranju slučaja. Zapravo, ista dinamika koja je omogućila krizu - slaba regulacija - otežala je procesuiranje pronevera.

I akcije vlade bile si ograničene. Čak je specijalna komisija distribuirala, javnosti nedostupan, materijal u kome se skretala pažnja da se pripazi sa insistiranjem na kaznama u bankama koje su primile “injekcije” spasa. Navodno, razlog je briga da bi se novac poreskih obveznika mogao upotrebiti za poravnanja.

- Uloga Volstrita u krizi je, zapravo, kompleksna - kaže se.

Pravni stručnjaci, međutim, tvrde da su tužioci mogli da skupljaju saznanja o nagradim bonusima koje su direktori delili sebi i kolegama na osnovu preterano optimističnih procena hipotekarnih sredstava, ili da ispitaju da li su rukovodioci profitirali na deonicama zahvaljujući insajderskim informacijama. Očigledne su, primećuje se, sumnjive radnje koje su se odvijale u “Meril Linču”, “Liman bradersu”, ali Sekretarijat za pravdu odlučio je da ne preduzima akciju, tvrdeći da još razmatra slučajeve. A slučajevi vremenom postaju sve komplikovaniji...

Zabeleženo je tek nekoliko izuzetaka i mnogo više “odbačenih” slučajeva. Analitičari uočavaju trend manjeg broja slučajeva koji se procesuiraju. U 1995. pred Sekretarijatom za pravdu bilo ih je 1.837, a sada, tokom najgore ekonomske krize u poslednjih 80 godina, svega - 75.

- Poslednje poglavlje o finansijskoj krizi i njenim posledicama još nije ispisano. Za regulatorna tela i istražne organe poseban izazov predstavlja uspostavljanje ravnoteže brige za finansijski sistem i procesuiranja izuzetno komplikovanih slučajeva - zaključuje američki dnevnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

campi

15.04.2011. 22:15

Pa zar smo ocekivali suprotno. Naj.... je narod. I njihov a bogami i drugi a tako ce biti i ubuduce.Stvorili su Orvelov svet pa im je sada lakoRat je mir.Sloboda je ropstvo.Neznanje je moc.Tako funkcijonise Orvelova imaginarna drzava a tako funkcijonise i nas stvarni svet.Nema razlike. Cak je i Veliki Brat tu. Narocito u Londonu. A imamo Goldstajna, tj. Bin Ladena.Propast.Samo komunisticka revolucija spasava situaciju.

Miroslav

16.04.2011. 07:57

@campi - Svaka cast na ovom komentaru ... Prava slika svijeta u kojem trenutno zivimo ... Samo, nece ovo ovako jos dugo ...

Igor

17.04.2011. 01:56

@campi - Nece jos dugo ovako, bice mnogo gore. Nemojte ni za trenutak da pomislite da elita nije svesna pobune naroda zbog stvari koje se desavaju u poslednje vremem to i jeste sledeci korak njihovog plana. Ne stoje ljudi iza ovog zla u svetu, nego nesto najgore. Mir svima

Miomir Maksimcev

16.04.2011. 13:09

Dragi "campi", Orvel (levicar) je pisuci 1984. imao na umu upravo komunisticku svemocnu drzavu. Komunisticku revoluciju u SAD su izvele institucije koje je formirala drzava. Fannie Mae i Freddie Mack (koje nisu pomenute u clanku) najodgovornije su za izazivanje krize i prve su institucije koje su pokazale da bankarski sistem zapada u krizu no drzava je sve to ignorisala.

nikolica

16.04.2011. 15:52

lepo govorim oduvek,ova kvazi demokratsko kapitalisticka drustva koji su izmislili plemici kako bi se sto vise bogatili a nama obicnim smrtnicim koji rade najsmrdljivije poslove prodavali pricu o nekom demokratskom okruzenju,i jos nas ubedjivali da je tako jedino moguc opstanak,slusajte samo sta pricaju o globalnom zagrevanju i unistavanju planete,a za sve su oni krivi i jos ne prestaju sa tim,kao polako sitnim koracima prelaze na druge vrste energije dok ne iscrpe sve izvore nafte,ne uzmu pare.

AK-47

17.04.2011. 18:14

Svejedno, amerima i njihovim vazalima, od sveg srva zxelim sve najgore.....