Skupština Republike Srpske usvojila je sinoć odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani izjasniti da li podržavaju „nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH“. Odluku je podržalo 66 poslanika, dvojica su bila protiv, a sedam je bilo uzdržano. Poslanici su usvojili i više zaključaka, među kojima i onaj da se Skupština „ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH“, jer oni generišu međunacionalnu mržnju i netrpeljivost.


 Sud BiH nije komentarisao odluku Skupštine RS, a visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko je rekao da „predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušava da prekrši Dejtonski sporazum kojim je okončan rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka“, prenosi AP. Misija Evropske unije u BiH saopštila je da sudske institucije u BiH moraju da budu sačuvane i da EU podržava rad Državnog suda i Državnog tužilaštva, jer oni obezbeđuju vladavini zakona i prava u skladu sa evropskim standardima. Referendum će biti održan prve sedmice po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu sinoć usvojene odluke.

Biserko: Srbija prepreka za region u EU

Brisel – Na juče otvorenom susretu parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko je iznela tvrdnju da je težnja Srbije za prevlašću nad susedima glavna kočnica za napredak zemalja regiona ka EU. Sonja Biserko je to rekla u uvodnom izlaganju, sedeći pored predsedavajućeg, šefa Evropskog parlamenta Ježija Buzeka, koji ju je pre skupa posebno primio. Buzek je prethodno posebno primio i predsednika parlamenta Kosova Jakupa Krasnićija, ali je Krasnići na skupu sedeo iza table na kojoj je bilo jedino njegovo ime. Predstavnici Skupštine Srbije su iz tehničkih razloga otkazali učešće na ovom skupu, kako su rekli izvori EP. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari