Kompromis o državljanstvu

Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo svim građanima koji do sklapanja međudržavnog ugovora budu stekli državljanstvo obe države, tvrde zvaničnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.11.2008.

11:32

Default images

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović najavio je danas da međudržavni sporazumi o dvojnom državljanstvu sa državama sa prostora bivše Jugoslavije, neće biti "niti povoljniji, niti nepovoljniji", od sporazuma koji bi krajem mjeseca trebalo da bude potpisan sa Srbijom.

Početna pozicija crnogorske strane u međudržavnim pregovorima sa drugim državama bila je da se dvojno državljanstvo neće oduzimati samo onim osoboma koje su dvojno državljanstvo imale do 3. juna 2006. godine, na dan sticanja crnogorske nezavisnosti.

Taj rok će biti pomeren i u pregovorima sa ostalim državama sa prostora bivše Jugoslavije, kazao je Beti Kalamperović i dodao da ti sporazumi "neće biti niti povoljniji, niti nepovoljniji, nego što je to učinjeno sa državom Srbijom".

Crna Gora bi posle potpisivanja ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, krajem meseca, trebalo da to učini i sa Hrvatskom, te da počne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Funkcioner Narodne stranke i bivši ministar pravde Dragan Šoć, kazao je agenciji Beta da je pristup crnogorske strane u pregovorima o dvojnom državljanstvu "korak napred" u odnosu na početnu poziciju da se dvojno državljanstvo neće oduzimati samo onima koji su dva pasoša imali do sticanja crnogorske nezavisnosti.

On je, međutim strahuje da mnogi, koji su se "ustručavali" da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo jedne od dve države, neće uspeti "da podnesu zahtev i uđu u proceduru prijema, zbog kratkog roka koji je ostavljen načelnim dogovorom dve strane".

NS se zalaže za ukidanje uslova propisanog crnogorskim propisima, kojim je odricanje od državlajnstva matične države, jedan od uslova za sticanje državljanstva Crne Gore.

Šoć smatra da takav pristup treba primeniti prema svim državama sa prostora bivše Jugoslavije.

Dačić: Sporazum do kraja godine

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da bi do kraja godine mogli da budu potpisani ugovori Srbije i Crne Gore u vezi sa dvojnim državljanstvom.

"Završena je još jedna etapa u razgovorima koji bi trebalo da budu nastavljeni do kraja novembra u Crnoj Gori. Ide se ka kompromisnom predlogu s obzirom na to da ne može da se dođe do opšteg dogovora", rekao je Dačić Tanjugu tokom posete Kopnenoj zoni bezbednosti.

On je podsetio da Crna Gora ima restriktivan, a Srbija liberalan pristup rešenju problema dvojnog državljanstva i da je dogovoreno da se napravi presek jer do opšteg dogovora ne može da se dođe.

"Tako ćemo bar omogućiti svim građanima koji će do dana stupanja na snagu sporazuma dobiti jedno i drugo državljanstvo da nemaju nikakve posledice po njihov status u državi gde imaju matično državljanstvo", rekao je ministar.

Dačić je dodao da bi se po potpisivanju Sporazuma svake godine analiziralo stanje kako bi se došlo do broja onih koji žele dvojno državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: