Vlada: Bez ratifikacije sporazuma

Vlada Srbije nije prihvatila predlog za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom. Gazprom se nada će biti ratifikovan.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2008.

13:50

Default images

Kako saznaje B92, ministri iz narodnjačke koalicije preglasani su na sednici vlade. Samo šest ministara je glasalo za ratifikaciju sporazumam dok su ministri iz redova Demokratske stranke bili uzdržani. Gazprom se nada da će Srbija, makar i sa zakašnjenjem, ratifikovati "gasni" sporazum sa Rusijom, izjavio Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov, zvanični predstavnik ruskog energetskog giganta, ukazao je da je odugovlačenje nepovoljno i za samu Srbiju, jer se u tom slučaju zadržava i rekonstrukcija Naftne industrije Srbije, u čiju modernizaciju "Gasprom njeft" namerava da uloži minimum pola milijarde evra.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da na jučerašnjoj sednici Vlade nije usvojen Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma zato što tehnička vlada nema zakonsku mogućnost da predlaže zakone Skupštini Srbije.

Đelić je rekao da je svim ministrima podeljeno obaveštenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo u kojem je navedeno da po Zakonu o vladi, član 17, "vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo tekuće poslove - ona ne može narodnoj skupštini da podnosi predloge zakona ili drugih opštih akata".

Ministri iz G17 plus nisu ni prisustvovali sednici, kako je saopšteno, iz protesta "zbog još jednog pokušaja zloupotrebe tehničke vlade od strane premijera Vojislava Koštunice u svrhu kampanje narodnjačke koalicije". Podsetimo, ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić u sredu je najavio da ministri iz te stranke neće glasati za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom.

"Ne pada mi na pamet da podržim tako nešto, posebno kada je u vreme predizborne kampanja i kada je potpuno jasno da se radi o politici. Ne može više politika da se na taj način meša u ekonomiju. Ako oni to urade, onda su potpuno izgubili svaki razum", kaže Dinkić.

Ministar je naveo da se pitanje ratifikacije ugovora politizuje kao i pitanje Kosova i autoputa Horgoš-Požega. "Tražiti zakazivanje raspuštene Skupštine radi ratifikacije usred kampanje, to znači da oni ne brinu o građanima ove zemlje, nego da dobiju neki politički poen", rekao je Dinkić.

Taj posao, kazao je ministar, trebalo bi da uradi nova Vlada Srbije, budući da je do parlamentarnih izbora ostalo još mesec dana. On je izrazio uverenje da "naftni deo aranžmana", odnosno dogovor o prodaji Naftne industrije Srbije Gaspromu bez tendera, može u međuvremenu da se popravi. "Sa Rusima u ovom trenutku može da se pregovora o jeftinijoj isporuci nafte i gasa, o bescarinskom izvozu automobila i o drugim pitanjima", naveo je Dinkić. "U ovom trenutku ima mnogo važnijih sporazuma, vrednih na stotine miliona evra, koji čekaju na ratifikaciju", rekao je Dinkić i napomenuo da, budući da gasovod "Južni tok" kroz Srbiju može biti operativan tek 2013. godine, "nema velikog značaja" da se sačeka mesec dana dok se oformi nova vlada.

Agencija Beta juče je objavila, pozivajući se na izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću, da je Vlada Srbije tehnička i nema puni kapacitet, zbog čega ne može da utvrdi predlog za ratifikaciju sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije.

"Ovo je kapitalni projekat za Srbiju i može ga doneti samo nova vlada i ratifikovati novi parlament koji će imati puni legitimitet", rekao je taj izvor i dodao da se predsednik Srbije protivi da se "veoma bitno pitanje energetskog sporazuma" koristi u predizborne svrhe.

"Nismo završili pregovore (sa ruskom stranom), jer je nažalost premijer oborio vladu, a sigurno je da će nova vlada i novi parlament odmah po formiranju utvrditi ovaj predlog i ratifikovati na obostrani interes Srbije i Rusije i njihovih građana", rekao je taj neimenovani izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: