Dostupni linkovi

Vučurević negirao pred sudom krivicu za garnatiranje Dubrovnika



Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević negirao je tokom saslušanja kod istražnog sudije u Šapcu sve navode iz optužnice i zahtjeva Hrvatske za njegovo izručenje, koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika - rekao je Srni njegov advokat Svetozar Vujačić.

Vučurević je na saslušanju, naveo je advokat, zapitao kako je on mogao da komanduje vojskom i policijom kao načelnik opštine, kao i da su za djela granatiranja osuđeni generali JNA Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

"On je rekao da je spasao više Bošnjaka i Hrvata za vreme rata, nego Srba i da za to ima dokaze. Rekao je da je svakom davao propusnicu, ko je hteo da napusti, dođe ili uđe u Trebinje", dodao je Vujačić.

Davanje iskaza trajalo je više od jednog sata, a Vučurevićev iskaz biće proslijeđen Krivičnom vijeću Višeg suda u Šapcu, koje će odlučivati o hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

Vujačić je dodao da sud ima rok da odluči do 22. aprila, ali da se on nada da će odluka biti donesena za dva do tri dana.

Kod šabačkog sudije Živadina Simića, koji je odredio ekstradicioni pritvor, stigao je zahtjev Hrvatske za izručenje Vučurevića. Viši sud u Šapcu ima krajnji rok 22. aprila, kada ističe ekstradicioni pritvor, da donese odluku o izručenju Vujačića Hrvatskoj.

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj, između Zvornika i Malog Zvornika, ratnog načelnika opštine Trebinje i jednog od osnivača SDS-a Božidara Vučurevića. Vučurević je uhapšen po međunarodnoj potjernici Hrvatske, koja ga tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom devedesetih godina, kada je obavljao funckiju čelnog čovjeka u opštini Trebinje.
XS
SM
MD
LG