Poljoprivredna preduzeća zajedno na tržištu

D. I. KRASIĆ

07. 04. 2011. u 20:47

Ukupno 13 poljoprivrednih preduzeća, u većinskom državnom vlasništvu, sada nastupa kao jedno

UKUPNO 13 poljoprivrednih preduzeća, u većinskom državnom vlasništvu, sada nastupa kao jedno. Agencija za privatizaciju, koja upravlja ovim firmama u restrukturiranju, prvi put ih je objedinila u jedno udruženje, takozvani pul, kako bi olakšala tržišni nastup.

- Ipak, svako od preduzeća iz grupacije nastavlja i dalje da postoji u pravnom prometu, i dalje je nosilac prava i obaveza prema Zakonu o privrednim društvima - ističe Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.

Kod 11 preduzeća iz grupe raskinut je ugovor o privatizaciji sa bivšim kupcem. Ona se sada, nakon prenosa kapitala na Agenciju za privatizaciju, nalaze u većinskom vlasništvu države. U ovim preduzećima Agencija je imenovala zastupnike kapitala i poverila im kapital pomenutih preduzeća na upravljanje.

Kako se sva poljoprivredna preduzeća iz pula bave gajenjem žita i drugih useva i zasada, nastupaju na istom tržištu gde sa jedne strane vrše nabavku repromaterijala i sirovina potrebnih za proizvodnju, a sa druge strane nude na prodaju istovrsne proizvode: pšenicu, kukuruz, soju, šećernu repu.

- Već sada se vide pozitivni efekti ovakvog nastupa na tržištu - ističe Belanović. - Smanjuju se troškovi nabavke repromaterijala potrebnog za proizvodnju, konkretno semena, đubriva i preparata za zaštitu bilja.

SASTAV

U poljoprivrednom pulu su: „Bačka“ Sivac, „Omoljica“ Omoljica, „Agrobačka“ Bač, „7. juli“ Sirig, „Mladi Borac“ Sonta, „Jadran“ Nova Gajdobra, „Mala Bosna“ Mala Bosna, „Vojvodina“ Starčevo, „Bratstvo Jedinstvo“ Neuzina, „Seme Tamiš„ Pančevo, „Dolovo“ iz Dolova, „Dragan Marković“ Obrenovac, PIK „Zemun“ Zemun. Sva preduzeća su u restrukturiranju.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bucko

01.09.2011. 11:20

zajedno u smanjenju zaposlenih to je primarni cilj,do poslednjeg coveka i ha!zasto ne pisu o postignutim uspesima za ovih 5 meseci?ili koje probleme u poslovanju imaju i kako ih resavaju?