Građanima olakšano vraćanje kredita

Vlada Srbije usvojila mere za lakšu otplatu kredita građana. Jedanaest najvećih banaka spremno da podrži predlog, kaže premijer.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

15:52

Default images

Vlada Srbije je usvojila mere koje će građanima omogućiti da znatno lakše otplaćuju kredite, tako što će im biti omogućen grejs period do 24 meseca, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Procenjuje se da će po osobi trošak otplate kredita u proseku biti smanjen za oko 5.000 dinara mesečno.

Premijer kaže da je 11 najvećih banaka spremno da podrži predlog vlade, a konačnu odluku doneće nakon što se sutra o tome izjasni i Udruženje banaka.

Oko pola miliona građana Srbije, koji imaju problema sa otplatom kredita, dobili su mogućnost da odlože plaćanje glavnice na dve godine i time produže rok otplate za taj period.

Olakšice mogu dobiti svi građani koji to žele, a koji imaju kredite sa rokom otplate dužim od godinu dana. Odlaganje plaćanja glavnice na 24 meseca imaju:

- građani koji su ostali bez posla

- građani kojima rata prelazi 30 odsto, odnosno 50 odsto primanja zbog kretanja kursa ili rasta kamata

- građani koji imaju docnju do 180 dana u plaćanju

- dok građani sa najnižim standardom i nezaposleni 24 meseca ne plaćaju ništa

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković očekuje da će ova mera znatno olakšati pritisak na džep građana.

"Procenuje se da će po osobi trošak otplate kredita u proseku opasti za oko 50 evra mesečno i budžet tih porodica za toliko će biti povećan, ovo će se desiti sada i odmah i to je prva mera koja će imati uticaja na životni standard stanovništva", rekao je premijer.

Olakšice neće moći da koriste građani koji imaju subvencionisane ili refinansirane kredite ili u ugovoru imaju predviđen grejs period.

Narodna banka Srbije pripremila je dodatne podsticajne mere, među kojima je korišćenje depozita za smanjenje glavnice ili mogućnost dodatnog zaduživanja, rekao je guverner Dejan Šoškić.

"Mislimo da su ovo korisne odluke koje doprinose lakšem plaćanju obaveza, ali i radi očuvanja finansijske stabilnosti, ne narušavajući osnovne ciljeve Narodne banke - očuvanje makroekonomske stabilnosti i finansijske stabilnosti naše zemlje“, rekao je on.

Premijer Cvetković kaže da se 11 najvećih banaka već složilo sa predlogom Vlade. Konačnu odluku banke će doneti nakon sutrašnjeg sastanka Upravnog odbora Udruženja banaka, najavio je generalni sekretar tog udruženja Veroljub Dugalić.

"Posle toga ćemo uputiti predlog bankama da prihvate predlog. Dakle, predlog nije obavezujući ni za građane, ni banke i smatramo da će sve banke prihvatiti, jer je u interesu svih. Uveren sam da će sve banke prihvatiti predlog", očekuje on.

Narednih dana Vlada Srbije predstaviće slične mere za privredu, čija priprema je u toku.

O ovoj temi čitajte i na našoj stranici Biz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: