Sreda, 06.04.2011.

10:09

Izmenama do ukidanja blanko ostavki

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će blanko ostavke poslanika biti ukinute izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Izvor: Beta

Default images

Takođe, one će biti ukinute u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, rekla je Đukić Dejanovićeva.

"Ukidanje blanko ostavki, očigledno, nije sporno, ubedljiva većina u Narodnoj skupštini ima stav da ih treba ukinuti", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je navela da pored ukidanja blanko ostavki postoji još jedan zadatak, a to je da partije unapred na izbornim listama odrede redosled svojih budućih poslanika.

"Na primer, ako jedna opcija dobije 20 odsto poslanika, treba da se zna da će to biti prvih dvadeset odsto sa liste", kazala je predsednica parlamenta.

Ona je najavila da bi do kraja nedelje Radna grupa trebalo da završi tekst predloga zakonskih izmena, usklađen sa preporukama Venecijanske komisije, a nakon toga taj dokument ući će i u skupštinsku proceduru.

Ona je precizrala da ni do sada u zakonodavstvu nisu eksplicitno pominjane blanko ostavke, pa to neće biti ni u izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.
Poslanik æe raspolagati svojim mandatom, ali kad? (Tanjug, arhiva)
"Rekli smo da je poslanik taj koji raspolaže svojim mandatom i da jedino on može podneti ostavku. Nakon što to učini u sudu, on u roku od 72 sata mora to učiniti i u skupštini", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je ocenila da je takvo zakonsko rešenje potpuno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Predsednica Skupštine Srbije, komentarišući donošenje izmena Zakono finansiranju političkih stranaka, istakla je da smatra da ne treba obezbediti previše novca za predizborne aktivnosti onih stranaka i izbornih lista za koje nije izvesno ni da li će ući u parlament.

"Neko će podneti listu i dobiće, na primer, 200.000 evra, i neće osvojiti nijedno mesto", pa to nigde na svetu ne postoji", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je izrazila nadu da će Vlada, kao predlagač tog zakona, rešiti te dileme i najavila da početkom maja očekuje predlog tog dokumenta u parlamentu.

"Treba naći mehanizam da onaj ko je potencijalno veći kandidat, odnosno, sa velikom verovatnoćom ulazi u parlament, u predizbornoj aktivnosti ima nešto više kod tog finasiranja od onoga ko je samo podneo listu", kazala je predsednica skupštine.

Ona je navela da preporuke Venecijanske komijije nisu obavezujuće, ali da su u većini slučajeva logične i dobronamerne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: