• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera Daimler nastavlja da potresa Hrvatsku

Hrvatska policija uhapšene u "u aferi Daimler" zbog davanja mita za nabavku više od 200 vatrogasnih vozila, sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, kao i za pranje novca.

Policija je saopštila da trojicu danas uhapšenih osoba, suvlasnike firme IM metal iz Ozlja Marka Vukovića i Ivana Žabčića, kao i inženjera Tomicu Godeca, sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 evra od "firme sa sedištem u Nemačkoj".

Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca koje su posle iznajmili firmi čiji su tada bili vlasnici, a zajam nisu vratili.

Treće osumnjičeni Tomica Godec tereti se za zloupotrebu položaja i ovlašćenja jer je, na račun pružanja konsultantskih usluga preko svoje firme sa sedištem u Americi, primio 1.6 miliona evra, iako konsultantske usluge nisu bile obavljene.

Te usluge su, prema navodima policije, bile fiktivno prikazane kao savetovanje firme sa sedištem u Nemačkoj, a vezano za ugovaranje nabavke 210 vozila vatrogasne namene s Vladom Hrvatske sredinom 2003.

Policija svu trojicu tereti i za pranje novca koji je uplaćen na račun neizvršenih konsultantskih usluga. Novac koji je navodno prebačen na privatne račune Žapčića i Vukovića, prikazan je kao kupovina poslovnog udela Godecove firme u IM Metalu, ali prenos vlasničkog udela nikada nije sproveden na osnovu te transakcije.

U saopštenju policije se navodi da je tako pribavljena imovinska korist u iznosu od više od 920.000 evra.

Trojica uhapšenih ispitao je poslepodne i istražni sudija u Karlovcu.

Firma IM metal bila je partner Daimlera prilikom uvoza 210 vatrogasnih vozila, a IM metal je poznata i po proizvodnji oružja, pišu hrvatski mediji.

Vlasnici Daimlera su prošle prošle godine na američkom sudu priznali da su plaćali mito funkcionerima u raznim državama, među njima navodno i Hrvatskoj i to oko četiri miliona evra.

Prema pisanju medija, hrvatski deo afere odnosi se na nabavku vatrogasnih vozila za šta je isplaćeno oko četiri miliona evra mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen 2003. u vreme dok je ministar policije bio Šime Lučin bio je vredan 85 miliona evra. Mito je navodno plaćan od 2003. do 2007. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image