Kazna Danasu pokušaj gašenja medija

Kazna od 942 hiljade dinara koju treba list "Danas" da plati je pokušaj gašenja medija, rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korpucije Verica Barać.
Kazna od 942 hiljade dinara koju treba list "Danas" da plati je pokušaj gašenja medija, rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korpucije Verica Barać. Ona je dodala da se "ako sud ovako postupa" ne menja praksa da se neki slučajevi rešavaju brzo a da se neki "razvlače godinama".

"To će se zvati nezavisno sudstvo, a gasićemo neposlušne medije. Vidimo da one medije preko kojih, vlasti i oni koji stoje iza vlasti, plasiraju svoje afere i tako dalje, oni nemaju nikakav problem", rekla je Baraćeva za Radio B92.

Prema rešenju Apelacionog suda, tekstovima Dušanke Novaković iz Požarevca, prvobitno objavljenim u Kuriru i Glasu, a potom i u Danasu, trojici policajaca iz Požarevca narušen je ugled, a prema izvršnom rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, Danas će morati da plati kaznu od po 200.000 dinara za sve tri redakcije i za tuženu novinarku, kao i troškove parničnog postupka od 138.500 dinara sa zateznom kamatom. Danas će nakon plaćanja tužbe morati da od ostalih tuženih potraži novac koji je platio u njihovo ime.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od nadležnih državnih institucija obustavljanje sudske prakse solidarnog kažnjavanja medija koja ugrožava opstanak dnevnog lista "Danas". Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović istakao je da kazne, same po sebi, ugrožavaju rad medija, ograničavaju slobodu izražavanja i pravo građana na punu informisanost, a u slučaju solidarnog kažnjavanja - postavlja se pitanje zašto teret kazne pada na jedan medij i kako sud odredi ko će platiti kaznu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija