Tadić: Kandidatura pa onda izbori

D. Milinković

02. 04. 2011. u 14:04

Na sednici GO DS, predsednik Boris Tadić poručio da izbori ne smeju da ugroze ulazak u EU. Dragan Đilas izabran za zamenika predsednika. Ružica Đinđić u Predsedništvu

IZBORI treba da budu raspisani kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. Spreman sam za razgovore o datumu glasanja i sa koalicionim partnerima i opozicijom, ali izbori ne smeju da ugroze naš strateški cilj, a to je ulazak u evropsku porodicu.

Ovo je u subotu članovima Glavnog odbora DS u Sava centru poručio partijski šef i predsednik Srbije Boris Tadić, dodajući da je „februar najgori mesec za izbore“. Vrh demokrata okupio se prvi put posle izborne skupštine u decembru, kako bi, između ostalog, zaokružio formiranje stranačkih organa.

Tako je od subote drugi čovek DS gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, čime je stavljena tačka na višemesečne spekulacije ko će sesti u fotelju do Tadićeve. Đilas je na funkciji zamenika predsednika stranke nasledio novog ministra poljoprivrede Dušana Petrovića.

Neizvesnosti nije bilo kod izbora predsednika IO i sekretara stranke - na tim mestima ostali su Marko Đurišić i Tamara Tripić. Kandidate za sve tri pozicije su, na predlog predsednika Tadića, usaglasili članovi Predsedništva DS, koji su se okupili pre sednice GO. Takođe, u Predsedništvo je kooptirana Ružica Đinđić.

ŠUTANOVAC: ZAJEDNO U KUVAJTU MINISTAR odbrane Dragan Šutanovac najavio je, u pauzi Glavnog odbora DS, da će predsednik Tadić sledeće nedelje, prilikom posete Kuvajtu, potpisati ugovor o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane: - To će omogućiti da se finiširaju dogovori o remontu i modernizacije 149 tenkova koje poseduje kuvajtska vojska, a na čemu bi zajedno radili Srbija, Hrvatska i Slovenija. Šutanovac je ponovio stav Tadića da izbori treba da se održe tek posle dobijanja statusa kandidata za EU, odnosno - početkom sledeće godine.

Tadić, koji se na prehladu žalio i na sastanku sa premijerima Hrvatske i Slovenije, u petak u Smederevu, i u subotu se pred članovima GO pojavio promuklog glasa. U obraćanju najviše pažnje posvetio je evropskim integracijama i izborima. On je ocenio da na prevremenim izborima insistiraju protivnici evrointegracija i da pristanak DS na to nije iz straha od izbornog rezultata, već brige za budućnost.

- Datum izbora mora da bude usaglašen sa našim strateškim planovima, jer zemlja koja je dobila status kandidata ima veći potencijal za privlačenje investicija. Strani investitori ulažu u zemlje političke stabilnosti, a izborno vreme je vreme političkih sukoba i stvaranja atmosfere neizvesnosti.

Srbija, kako je rekao Tadić, nikada nije bila bliža EU, ali nova politička nestabilnost ili promena strateškog opredeljena mogli bi da je udalje od tog cilja, što bi bila katastrofalna politička i istorijska greška. Po njegovom mišljenju, i pored velikih trenutnih problema u samoj EU, od nje Srbija nema bolju alternativu:

- EU nije „sanatorijum“ i rešenje svih problema koje Srbija ima, ali jeste bezbednosni prostor koji okuplja različita politička iskustva brojnih naroda i država i različita politička rešenja.

Tadić se dotakao i rekonstrukcije Vlade, rekavši da ni nova „postava“ u Cvetkovićevom kabinetu nije najsavršenija, ali da je u kratkom roku donela niz važnih odluka, između ostalog, i onu koja se tiče cene hleba. Međutim, predsednik je poručio da se, iako se na taj način iskazuje socijalna odgovornost izvršne vlasti, cene osnovnih životnih namirnica ne mogu zauvek kontrolisati. Ekonomski potezi za brz i kratkotrajan porast standarda išli bi naruku Vladi sa stanovišta predstojećih izbora, ali ne bi doneli ništa dobro u budućnosti, smatra Tadić:

- DS mora da sprovodi politiku reformi, koje su bolne i za koje nekad nemamo većinu građana na svojoj strani, ali ta politika mora da bude hrabra i mora da obezbeđuje šire koalicije za ostvarivanje naših ciljeva.

Lider DS pozvao je na jedinstvo stranke u sprovođenju ove politike, kako partikularni ciljevi ne bi nadvladali centralne. Sagledavanje unutrašnjih resursa i potencijala države za povećanje zaposlenosti i rešavanje ekonomskih problema mora, prema njegovim rečima, da bude glavni zadatak rekonstruisane vlade.

MALOVIĆEVA: REVIZIJA 90 POTERNICA

OPTUŽNICE protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su svojevremeno pokrenuli srpski vojni sudovi, biće revidirane, a u ovom trenutku raspisano je oko 90 međunarodnih poternica u takvim predmetima - izjavila je u subotu uoči sednice GO DS ministarka pravde Snežana Malović.

Ona je rekla da se te poternice odnose na ratne zločine izvršene na teritoriji KiM, BiH i Hrvatske. Posle ukidanja vojnih sudova, srpskom pravosuđu ostao je veliki broj predmeta vezanih za ratne zločine objasnila je Malovićka.

- Već postoji mešovita radna grupa Srbije i Hrvatske, čiji je cilj ne samo da evidentira predmete i poternice, već i da u zajedničkoj akciji dva tužilaštva utvrdi gde je najcelishodnije da se ti predmeti procesuišu i da li uopšte treba da se vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Srpski Vitez

02.04.2011. 14:59

U njbolju ruku mošeš da očekuješ kraj ove godine, jer u suprotnom stićiće te gnev naroda, kao i Slobu.

Radoje Nikolic

02.04.2011. 20:21

@Srpski Vitez - Srpski Vitez: Ne brukajete srpsku titulu i Slobu. Kako njih dva mozete uporedjivati, Slobu nije amerika postavila za predsednika ko ovoga, no ga je uz pomoc ovoga skinula. A za vreme Milosevica vi ste se po beogradu vozili za 3 dinara, a sada se vozite za 100 dinara, pa uporedite to dvoje. Valjda ste za to uporedjenje dovoljno pismeni, ako niste za ono prvo.

Slavisa

02.04.2011. 15:02

Pa on misli da bude dozivotni predsednik-naravno ako su izbori posle kandidature,znaci nikad.

MatijaBG

02.04.2011. 15:50

Sjajan predsednik,moderan,elokventan,jako velikog ugleda u Evropi i svetu,uvek pomirljivog tona,covek koji je promenio sliku o Srbiji u Evropi i svetu i evo doveo na prag ulaska u EU.Najveca greska su mu Jeremic,Cvetkovic i Dinkic,ali zbog svetske krize ova vlada nije pokazala sve sto moze,ali dobijanje statusa kandidata je pobeda evropske demokratske Srbije koja nema i nece imati alternativu.Hvala i idemo dalje!!!!

braca

02.04.2011. 18:44

@MatijaBG - Matija, da li ti stvarno verujes u to sto pises? Ja ono sto napisem stojim iza toga i imam cinjenice to da potkrepim. Sta mi imamo od toga sto je Tadic najlepsi predsednik Srbije ikad i to sto je on elokventan i sto se slihta svima po svetu osim svom narodu, tj koji radi sve protiv svog naroda? Sta je on to dobro uradio za Srbiju? Kazi mi jedan jedini njegov uspeh koji je postigao, kazi mi bar jedno obecanje koje je ispunio? On je veoma poguban za Srbiju, ukapiraces i ti to ali kasno..

MatijaBG

02.04.2011. 23:08

@MatijaBG - Sve sto predsednik treba da radi,on je uradio.Naravno da stojim iza svega sto pisem.A ko je to uradio i sta vise od njega?Njegovi prethodnici su palili ambasade,ratovali s citavim sveto,Srbija je gubila u svemu.On je stvorio mirnu,demokratsku atmosferu.Otvorio je zemlju prema svetu,a to je ono sto predsednik treaba da radi.Plakacemo mi za njim,ali puno vise nego za bilo kim do sada.Upamti ovo!!!

Хмммм...

03.04.2011. 01:12

@MatijaBG - @ "MatijaBG": А шта све то тебе брига, када нити си Србин нити уопште живиш у Србији?!?

sečanjac

02.04.2011. 16:29

Turska, silna, ima status kandidata dvadesetak godina. Pa! Mislite, da ćete ,kod Srpskog naroda, time, dobiti neki poen. Nećete. Potrošili ste ,sve, moguće bonuse.Znači: Sasvim ,svejedno je, kada će izbori, bar što se ,vas, tiče.

Srbija nece u EU

02.04.2011. 16:55

Necemo mi u EU. Slobodno ti raspisi izbore.Mi ne zelimo tu feudalnu evropu i to nas ne zanima

Ivana Drljić

02.04.2011. 17:02

Raspiite izbore što pre.Samo izbori donose stvarne promene.miting će se održati 16 aprila,sedeću na stiroporu do raspisivanja izbora.

PRE KANDIDATURE

02.04.2011. 17:19

Od vas nam apsolutno nista nije vise potrebno! (Osim raspisivanja izbora.)

Slobodan

02.04.2011. 19:26

Šta ti Tadiću misliš,da možeš da nas kupiš kada Srbija dobije status kandidata za EU?Može da dobija milion statusa,meni to ništa ne znači.Ja nikada neću glasati za sadašnju garnituru.Džaba vam je!

Krle

02.04.2011. 19:27

Opet paradiranje ispred papagajskih zastava. Ovo ce narod da kazni na izborima, ali nemaju pojma koliko.Neka za vas glasaju Acovic i Grujic, ja vise necu!!!

Apeiron

02.04.2011. 19:51

"... najbolje vreme za raspisivanje parlamentarnih izbora nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU", najbolje za koga? Kako imate hrabrosti da ovako nesto izjavite?! Ovim ste dokazali da su vam ipak fotelje bitnije od vlastitog naroda! Nadam se da cete posle izbora otici zauvek u istoriju!

Radoje Nikolic

02.04.2011. 20:07

Ne' Ne' Tale posle kandidature no prije pa i Referendum za EU, niste vi jedini i Djilas u srbiji, u srbiji i srbijanci zive, pa posle izbora neka oni i rese o prikljucenju u tabor, ako budu hteli omcu oko vrata, a ne vi da nam je stavljate, dosta ste nam Ameriku obezbedili i NATO, koji seta po sarbiji i Kosovu srpskom, dosta Tale, iako si na sednici DS zapenio, no vam nije tuDjido da vam potpomogne, on vam sedi do koljena, jeste'li sarajlije, ili ne, tako treba.....???

fiškal

02.04.2011. 20:53

Malovićka, te poternice su šuplje i to odavno znate. Nego znaš da moraš da izvršiš ozbiljnu REVIZIJu izbora sudija i tužilaca i hitno skloniš one zamaivače i parazite Vukčevića i VD Radovanovića. Izabrala di veliki broj totalno pogrešnih i to po nalogu narko i tajkunske mafije.

sladjan kg

02.04.2011. 21:04

Gospodine Tadicu,ako mislite da cekate da Srbija dobije status kandidata sa ovakvom drzavnom politikom pa da raspisete izbore onda verovatno mislite da vladate zauvek....raspisite izbore pa neka narod odluci kako cemo uci u EU!!!

dragan cuprija

02.04.2011. 21:08

To je po onoj srpskoj '' ne lipsi magarce do zelene trave''mislim da je 10 godina bilo sasvim dovoljno da pokazete kako (ne)umete da vladate.raspisite izbore pa onda vidite sta narod misli o svemu ovome!

aleksa 357

02.04.2011. 21:12

Predsednice,dodjite 16. aprila na miting i recite ovo narodu,a on ce verovatno imati nesto da vam poruci...

Mimar

02.04.2011. 21:24

Clanstvo u EU nece resiti nase probleme a neki naivno veruju da hoce. SlucajGrcke, to zorno pokazuje. Mnoge probleme moramo mi sami resiti, to su cinjenice a ne zivjeti u zabludi da ce stranci to uraditi umjesto nas. I Savez Komunista Jugoslavije je vjerovao da ce vladati vijekovima, DS bi mogao malo uciti na historiji, jer je historija uciteljica zivota.

Мегаум

02.04.2011. 21:29

Па да хоће још неки проценат гласова на ту фамозну ЕУ. Али нема везе лажу себе, не могу да избегну неизбежно. Неће их бити у следећој власти, јер их је Србији доста. До победе!

Mali bata

02.04.2011. 22:59

Vise bi voleo da pravimo drzavu koja ne bi zavidila drugima i drugi ne bi nas izbegavali!

Vladimir Zvezdara

03.04.2011. 11:41

Opet ce im EU biti glavni argument na izborima...pa dokle vise...10 godina mlatimo praznu slamu pricom kako nas EU jedva ceka, a rezultata nema nigde.

Dragan Cvijan

03.04.2011. 12:46

Ajde nam kazi sta lepse od pauna u avliji preostaje izabrati? Pa zarvas dvojica sadiste mrkvu po bastama narodnih kancelarija bez udovica?

Srbija nece u EU

03.04.2011. 14:06

Srbija i narod nije za EU.To ce i pokazati uskoror.Kome se ide neka mu je srecan put, moze sutra.Tamo ima da mu daju auto,stan i milion eura.Ali kad bi se zezali.Srpski narod nece u EU jer je to vestacka tvorevina koja ce ubrzo da se raspadne jer su pred ekonomskim kolapsom.

zoran

03.04.2011. 15:21

Ljudi danas je skoro sredina 2011, kakava kandidatura za sta?pa zar jos nismo ni kandidati za EU, da li smo mi normalni?

Srba Filipovic

03.04.2011. 20:11

Moze Tadic da odugovlaci koliko god hoce,izbori ce biti kad narod to odluci. Srbiji su izbori potrebni sto pre I zaista ne vidim razlog zasto se izbori ne bi odrzali u novembru ili decembru.

Steva crni

03.04.2011. 20:13

Oni zbog kojih ostadoh bez posla moraju da odu,dobili kandidaturu ili ne!