Najnovije vesti
Vesti Svet
Obama ne želi da glumi svetskog policajca

Obama ne želi da glumi svetskog policajca

TRIPOLI - U trenutku kada se libijski pobunjenici povlače pred naletom snaga pukovnika Moamera Gadafija i kada su vazdušni udari zapadne koalicije privremeno prekinuti zbog loših vremenskih uslova, Pentagon je saopštio da će danas da povuče američke ratne avione iz operacija u Libiji, kojim sada rukovodi NATO.

130749_0603-libija-foto-reuter-andrew-winning
130749_0603-libija-foto-reuter-andrew-winning
Žestoki okršaji se nastavljaju. Čas napreduju Gadafijevi ljudi, čas pobunjenici
Žestoki okršaji se nastavljaju. Čas napreduju Gadafijevi ljudi, čas pobunjenici

U vezi s američkim povlačenjem, analitičari podsećaju da je predsedniku Obami trebalo dosta vremena da donese odluku o američkom učešću u ovoj intervenciji, naglašavajući da je to poslednja stvar koja mu je potrebna u trenutku kada nastoji da izvuče američke vojnike iz dva nepopularna rata u muslimanskom svetu, u Avganistanu i Iraku, koje je započeo njegov prethodnik.

Od dolaska na vlast, Obama se trudio da popravi narušene odnose Amerike s muslimanskim svetom, jer se to pogoršanje smatra glavnim izvorom terorističkih akcija protiv SAD. Predsednik je balansirao na tankoj žici, podržavajući prodemokratske pokrete u arapskom svetu i Iranu, trudeći se u isto vreme da ne potkopa ključne interese SAD u apsolutističkim monarhijama Saudijske Arabije, Bahreina i drugih saveznika u Zalivu.

U poređenju s tim, Libija je imala sporednu ulogu. SAD nemaju velike ekonomske i političke interese u toj naftom bogatoj afričkoj zemlji i stoga smatraju da njenim problemima treba da se bavi Evropa, koja mora da preuzme veću odgovornost za pitanja vlastite bezbednosti.

Izražavajući strah od uvlačenja u još jednu „arapsku močvaru”, Robert Gejts je još 4. marta u govoru pred kadetima vojne akademije Vest Point, rekao: „Po mom mišljenju, svakom budućem ministru odbrane koji posavetuje predsedniku da ponovo pošalje velike kopnene snage u Aziju, Bliski istok ili Afriku, treba pregledati glavu.”

Visoki zvaničnik administracije, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za Rojters da Barak Obama iznad svega nastoji da se ne stekne utisak da SAD “ponovo unilateralno bombarduju jednu arapsku državu”, i zato je i sam izjavio da Vašington ne želi da deluje sam kao svetski policajac “kad god se negde u svetu dogodi represija”.

Izjava američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa i šefa američkog generalštaba Majka Malena da se SAD povlači, u vojnim odborima Predstavničkog doma i Senata izazvala je nevericu nekih kongresmena, koji su se glasno zapitali zašto se Obamina administracija povlači iz ključne strategije zaštite libijskih civila i onesposobljavanja Gadafijeve armije. „

Čudno”, „zabrinjavajuće” i „nezgodno” samo su neki od komentara senatora, koji su zahtevali da im se objasni Gejtsova najava.

„Tajming vam je neverovatan”, rekao je sarkastično senator Džon Mekejn, republikanac iz Arizone, aludirajući na Gadafijevo napredovanje tokom ove sedmice.

Gejts i Malen su isto tako odlučno bili protiv toga da SAD naoružavaju i obučavaju libijske pobunjenike, ističući da taj zadatak treba da preuzmu druge zemlje, pre svega arapske. I Gejts i Malen su od početka bili skeptični u pogledu vojne intervencije SAD, a Gejts je to juče obrazložio rekavši da ga brine mogućnost „da ćemo biti uvučeni u skupu intervenciju kojoj se ne nazire kraj.

On je ipak priznao da je trenutak za povlačenje iz operacija na libijskom nebu „nesrećan” zbog uspeha režimskih snaga na terenu, dodajući da će udari iz vazduha i dalje predstavljati centralni deo vojne intervencije sa ciljem da se oslabi vatrena moć Gadafijeve armije, a pobunjenicima omogući da se reorganizuju i krenu u novu ofanzivu. Gejts je poručio da će američki avioni ostati u stanju pripravnosti tako da će vrhovni komandant Natoa moći, ako zatreba, da zatraži njihovu pomoć.

U akcijama u Libiji SAD su koristile avione AC-130, A-10 „tanderbolt”, AV-8B „harijer”, F-15, kao i bombardere B-2 i B-1 koji su leteli do Libije direktno iz baza u SAD. Ne zna se tačno da li će SAD nastaviti s napadima krstarećih raketa „tomahavk”, ali će i dalje popunjavati gorivom savezničke avione.

Sedam civila je poginulo, a 25 je povređeno u vazdušnom udaru koalicionih snaga na konvoj vozila Gadafijevih snaga u delu Libije pod kontrolom pobunjenika, izjavio je za Bi-Bi-Si lekar Sulejman Refardi. Napad se dogodio u selu udaljenom 15 kilometara od Brege.

Među poginulima su četiri ženske osobe, od toga tri devojčice iz iste porodice starosti od 12 do 16 godina. Ubijena su i četiri dečaka starosti od 14 do 20 godina. Blizu utvrđenog štaba libijskog lidera Moamera Gadafija u centru Tripolija danas se čula paljba iz vatrenog oružja, a očevici tvrde da su na krovovima bili razmešteni snajperisti i da je na ulicama bilo krvi.