Svi segmenti društva treba zajedno da deluju ka zajedničkom cilju – borbi protiv droge – ključna je poruka završne konferencije projekta EU „Sprovođenje Nacionalne strategije protiv zloupotrebe opojnih droga u Republici Srbiji“ (INSADA), koja je održana juče u beogradskom Centru Sava. Na konferenciji su sumirani rezultati postignuti tokom 23-mesečne realizacije projekta.


Ministar zdravlja Zoran Stanković istakao je da problem narkomanije prevazilazi okvire medicine i potrebno ga je rešavati multidisciplinarno, uz uključivanje celog društva, države, škole i porodice. On je napomenuo da prevenciju i informisanje o zloupotrebi droge treba početi od detinjstva i da takva vrsta edukacije mora da bude kontinuiran proces.

Prema rečima Stankovića, deo novca stečenog kriminalom i prodajom droge trebalo bi nameniti prevenciji, lečenju i resocijalizaciji zavisnika. On je najavio da će Srbija ove godine, po treći put, biti među 40 zemalja učesnica evropskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih droga (ESPAD), na uzorku od 6.000 učenika prvih razreda srednjih škola.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović naveo je da je tokom protekle i ove školske godine obučeno više od 1.000 prosvetnih radnika koji u školama sprovode aktivnosti na prevenciji i borbi protiv narkomanije.

– Borba protiv ove teške socijalne patologije koja ugrožava temelje savremenog društva, upućuje nas na to da ta borba mora da bude stalna, uporna i sistematska, rekao je Obradović.

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković istakla je da su mladi najugroženiji kada je reč o zloupotrebi droga i poručila da će to ministarstvo nastaviti da pruža podršku takvim aktivnostima.

U okviru Projekta finansirane su različite edukativne aktivnosti, a zahvaljujući podršci RRA, spotovi namenjeni mladim i njihovim roditeljima besplatno su emitovani 484 puta na svim TV stanicama. 

Dežer: Odlični rezultati projekta

Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer ocenio je da je Projekat INSADA postigao odlične rezultate u oblasti prevencije i zloupotrebe droga. On je rekao da Vlada Srbije treba da osnuje zajedničko telo u kojem će svoj rad na borbi protiv narkomanije koordinisati više različitih resora i ministarstava Dežer je naveo da je u Evropi više od dva miliona korisnika droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari