Dešavanja sa tribina i ispred Lakok arene u Talinu ponovo su alarmirala situaciju u i oko Fudbalskog saveza Srbije. Iako je estonska policija hapsila navijače naše reprezentacije bez pardona, izjave njenih čelnika nisu do kraja razjasnile šta se tačno događalo pred veoma važan meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prema izjava očevidaca nije bilo nikakvih izgreda, ali je i samo prisustvo potencijalno opasnih navijača predstavljalo „signal za uzbunu“.

Neki od uhapšenih sem transparenata na srpskom i ruskom jeziku kod sebe su imali baklje i petarde, koje sigurno nisu poneli za ukras i dekoraciju. Estonci su još tvrdili da su neki od privedenih došli na meč sa pozivnicama zvanične delegacije Fudbalskog saveza Srbije, ali su vodeći ljudi zdanja u Staroj Pazovi to demantovali i potvrdili da nisu ni raspolagali ulaznicama pošto je UEFA zbog incidenata u Đenovi zabranila organizovana gostovanja navijača „orlova“.

Čini se da je mnogo pre tog famoznog i neodigranog duela sa „azurima“ morala da se upali lampica u srpskoj Kući fudbala. Konstantni „izleti“ najvernijih pristalica nacionalnog tima, ali i Crvene zvezde i Partizana kad god su njihovi ljubimci igrali na međunarodnoj sceni, „trenirali“ su strpljenje čelnika UEFA, a koliko je situacija ozbiljna potvrdio je i nedavni dolazak u Beograd njenog predsednika Mišela Platinija. Direktan „sudar“ jednog od najboljih svetskih fudbalera svih vremena i predsednika Srbije Borisa Tadića jasan je pokazatelj da praštanja više neće biti. I najmanji eksces, ili samo njegov nagoveštaj što je bio slučaj u Talinu, može srpski klupski i reprezentativni fudbal odvojiti od ostatka Starog kontinenta na nekoliko sezona.

Da je prave akcije i reakcije bilo ranije, ona bi imala smisla. Ovako, FSS je nemoćan. Jednostavno, niko ne može kontrolisati pojedinačnu prodaju ulaznica što znači da na gostovanja reprezentacije u tekućim kvalifikacijama i u letnjim epizodama srpskih klubova u predvorjima evropske elite među gledaocima može biti svako ko nema dosije. I svako, kao pojedinac, može da iskaže svoj stav prema državi, sistemu, pojedincu… Dodatna prepreka mogla bi biti prećutna saradnja „delija“ i „grobara“ uspostavljena zbog njihovih „viših ciljeva“. Simpatizeri crveno-belih boja transparentima su pružili podršku osuđenima za ubistvo Brisa Tatona, a sa crno-bele strane Topčiderskog brda „tražena je pravda za Uroša Mišića“.

Vrzino kolo postoji, a iz njega se teško izlazi. Koliko će ko na kraju izgubiti zavisi od sluha Platinija i saradnika. Jedno je gotovo sigurno, dobitnika neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari