Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je juče da privremeno obustavi štrajk od 1. aprila „u znak dobre volje i podrške sporazumu koji će ovih dana biti potpisan sa Vladom“.



Nakon sednice Glavnog odbora Unije održane u Nišu, čelnici tog sindikata su kazali da „u načelu prihvataju sporazum sa Vladom“ i očekuju da na pregovorima u petak „budu razjašnjene nedoumice u vezi sa rešavanjem protivzakonitog umanjenja februarskih plata i predstojećeg aneksa sporazuma kojim bi trebalo da se precizira cena rada“. Oni su kazali da bi ovaj i još jedan aneks trebalo da se usvoje od 20. do 30. aprila, te će već 20. aprila „pouzdano znati da li su zadovoljni ili se štrajk nastavlja“.


– Očekujemo i imamo indicije da će Sporazum biti potpisan u petak. Insistiraćemo na formiranju mešovite radne grupe, u kojoj će biti predstavnici sindikata – potpisnika i ministarstava finansija i prosvete, koji će pratiti sprovođenje sporazuma u praksi. Po sporazumu, martovske plate neće biti umanjene, ali moramo naći mehanizam da se i isplata februarskih zarada vrati u zakonske okvire, kako bi izbegli sudske sporove. Imamo informacije da su u Srbiji februarske zarade umanjivane u rasponu od deset do 33 odsto, tako da će neki direktori škola morati da dobiju krivične prijave ukoliko su radili protivzakonito – rekao je predsednik USPRS Leonardo Erdelji.

Čelnici Unije dodali su da „đaci sigurno neće biti oštećeni štrajkom“ i da ih nastavnici „neće terati da časove nadoknađuju subotom ili nedeljom ili im produžavati školsku godinu“. Oni su pozvali roditelje učenika završnih godina osnovne i srednje škole da „budu spokojni“ jer će, kako su kazali, učenici stići da se pripreme za malu i veliku maturu.

Glavni odbori GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije danas će odlučivati o ponudi Vlade.

Ponovo utvrditi reprezentativnost

– Tražićemo od Socijalno-ekonomskog saveta i Vlade da se ponovo utvrdi reprezentativnost svih sindikata u prosveti. Juče smo dobili zvanični podatak da Unija ima 39.900 članova, a da je 120 škola u postupku registracije, što znači da ćemo imati više od 42.000 članova, tako da želimo da se pouzdano zna ko je od nas reprezentativan, a ko ne – rekao je Erdelji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari