Unija sindikata prekida štrajk

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da 1. aprila privremeno prekine štrajk koji traje od 28. januara.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

15:45

Default images

Časovi će od 1. aprila trajati redovno 45 minuta, odlučeno je na današnjoj sednici Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, održanoj u Nišu.

"Privremeno prekidamo štrajk, u znak dobre volje i kao podršku sporazumu za koji pretpostavljamo da će biti potpisan", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Unije Ivana Bošnjak.

U Uniji navode da će u petak na sastanku u Vladi insistirati na tome da se razjasne prve dve tačke ponuđenog sporazuma, koje se odnose na zarade prosvetara i povećanje cene rada.

Unija štrajk privremeno prekida do 20. aprila, kada treba da se napravi prvi aneks sporazuma, dok drugi aneks treba da bude potpisan u oktobru.

Najavljeno je i formiranje Radne grupe koja će se baviti primenom ovog sporazuma.

Preostala dva sindikata u štrajku: Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti sednice glavnih odbora održaće sutra.

Predlog Sporazuma Vlade i prosvetnih sindikata predviđa da Vlada zaposlenima u prosveti, koji su zbog štrajka dobili umanjenu platu, nadoknadi novac posle nadoknade izgubljenih časova.

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja izvesno je da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veće od planiranih 2,95 odsto i da će povećanje u 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto, što će kako je navedeno, biti precizirano u aneksu sprazuma koji će biti potpisan od 20. do 31. oktobra.

Razgovori o korekciji koeficijenta za obračun plata počeće 1. juna, a završiće se do 1. oktobra kako bi primena novih počela 1. januara 2012. godine, navodi se u sporazumu.

Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene biće zaključene do 31. maja. Preostale otpremnine za one koji su otišli u redovnu penziju u 2010. biće isplaćene do kraja septembra, a onima koji odu u 2011. do 31. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: