Hag sprema poternicu za hapšenje Gadafija

Tanjug

30. 03. 2011. u 02:09

Gadafi mora da napusti zemlju, ali mu niko ne garantuje da neće biti izveden pred Međunarodni krivični sud čiji tužilac je već pokrenuo istragu

LONDON, TRIPOLI, - Moamer el Gadafi mora da ode iz Libije, ali nije jasno gde. To ga, međutim, neće amnestirati od krivične odgovornosti za navodne zločine koje je već počinio nad civilima u svojoj zemlji.

"Nijedna zemlja još nije ponudila da Gadafiju da azil", potvrđeno je na jučerašnjem skupu ministara spoljnih poslova 40 zemalja Evrope, Afrike, Blskog istoka i Amerike u Londonu. Svetski čelnici su, međutim, jedinstveni u tome da on mora da napusti Libiju.

Kada su novinari upitali šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija da li odlazak iz Libije znači da će međunarodna zajednica Gadafiju garantovati imunitet od sudskog gonjenja ministar je bio jasan: " Ne možemo i ne želimo to da kažemo jer bi to značilo kršenje Rimskog statuta na osnovu koga je osnovan Međunarodni krivični sud u Hagu".

GADAFIJEVI POTISKUJU POBUNJENIKE ADŽDABIJA - Gadafije snage danas napreduju i potiskuju pobunjenike sa istoka Libije gađajući ih tenkovskom i artiljerijskom vatrom. Trenutno dolazi do dramatičnog obrta za pobunjenike koji su tokom vikenda zauzeli niz gradova duž obale i činilo se da dobro napreduju, naveo je dopisnik BBC. Gadafijeve snage su povratile Es Sider, Ras Lanuf, Bin Džavad, a pobunjenici se upravo povlače iz Brege pod teškom tenkovskom i artiljerijskom vatrom. Pobunjenici kažu da idu za Adždabiju gde treba da se okupe i krenu nazad za Bregu, prenosi Rojters.

"Njemu mora da se sudi za zločine protiv libijskog naroda. O tome ne može da se pregovara", rekao je Šamsidin Abdulmolah predstavnik Prelaznog nacionalnog saveta. On je istakao da pobunjenici neće pristati ni na kakav kompromis kada je reč o suđenju Gadafiju, njegovim sinovima i pomoćnicima.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Luis Moreno Okampo, pravnik iz Argentine, najavio je da će uskoro raspisati poternicu za hapšenje Gadafija zbog počinjenih zločina protiv čovečnosti. Njegova se krivica već konkretizuje. Već se istražuje sedam slučajeva u kojima su bezbednosne snage navodno ubile nenaoružane civile u prvih 12 dana ustanka pobunjenika.

Pod istragom su, kako se kaže u MKS, Gadafi, trojica njegovih sinova i nekoliko bliskih saradnika.

"Sledeći korak za nas je da zatražimo naloge za hapšenje i to je ono što planiramo da uradimo u narednih nekoliko sedmica", rekao je novinarima tužilac Moreno Okampo.

Upitan da li će zatražiti hapšenje Gadafija, glavni tužilac MKS je odgovorio da će Sud "slediti dokaze".

Istraga protiv Gadafija otvorena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN. Posle jasnog stava najmoćnijeg tela UN, libijskog lidera neće spasti od suđenja ni to što njegova zemlja nije prihvatila Rimski statut na osnovu koga je 2002. godine osnovan stalni Međunarodni krivični sud čije je sedište u Hagu. To je prvi najavio šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, samo nekoliko dana posle izbijanja nemira: " Gde će on da emigrira to me ne interesuje... Ali on mora da odgovara pred MKS", rekao je on.

Tekst o debetama u SAD, povodom intervencije u Libiji, pročitajte OVDE

OBAMA: CILJ VOJNE KAMPANJE ODLAZAK GADAFIJAAmerički predsednik Barak Obama izjavio je danas da je cilj vojne kampanje protiv Libije da se vrši stalni pritisak na Moamera Gadafija, kako bi on, na kraju otišao sa vlasti. Obama, koga mnogi američki kongresmeni optužuju da je ušao u libijsku operaciju bez jasnog cilja, rekao je u intervjuima za televizijske kuće NBC, ABC i CBS da su napadi i sankcije značajno oslabili Gadafijevu moć da kontroliše veći deo svoje zemlje. On u tim intervjuima nije odbacio mogućnost da SAD počnu da vojno snabdevaju libijske pobinjenike.

PROTERAN DOPISNIK ROJTERSA LONDON - Libijska vlada je danas proterala, bez obrazloženja, dopisnika Rojtersa Majkla Džordžija. Džordži se nalazio u Tripoliju od 28. februara u maloj grupi stranih novinara kojima je dozvoljeno da izveštavaju uz restrikcije vlade. Amerikanac Majkl Džordži, dopisnik Rojtersa iz Pakistana, obavešten je kasno sinoć da mora da napusti Libiju, tako da je danas stigao u susedni Tunis. Ranije ovog meseca, Džordži i fotograf Rojtersa bili su privedeni na nekoliko sati nakon što su pokušali da stignu do grada Misrate, tada u rukama pobunjenika, bez dozvole vlade koja nije puštala strane novinare da se udaljavaju od hotela bez zvanične pratnje. Ipak, u Tripoliju je ostao Rojtersov multimedijalni tim kao deo medijskog kontingenta koji nadgleda libijska vlada.

Neki kongresmeni smatraju da upotreba vojne sile za zaštitu libijskih civila, bez pokušaja da se ukloni Gadafi, predstavlja dokaz pogrešne strategije. Obama tvrdi da će se njegova strategija vojne intervencije i sankcija na kraju isplatiti i da će Gadafi, pre ili kasnije, otići.

Naše očekivanje je da će, dok nastavljamo da vršimo pritisak, ne samo vojni, već i drugim sredstvima, Gadafi na kraju odstupiti , kazao je američki predsednik.

UGANDA: GADAFI DOBRODOŠAO

Libijski lider Moamer el Gadafi je dobrodošao u Ugandu, ukoliko želi da živi u toj istočnoafričkoj zemlji, rekao je danas portparol ugandskog predsednika Tamale Mirundi. On je agenciji AP izjavio da je politika Kampale da prihvata osobe koje traže azil, posebno jer su mnogi stanovnici Ugande pobegli tokom dugogodišnje vladavine bivšeg šefa države Idija Amina.

Predsednik Ugande Joveri Museveni, koji je na vlasti 25 godina, ocenio je da vojna akcija evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država u Libiji predstavlja mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

LIBIJA UPOZORILA ZAPADNE SILE

Libijsko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo je danas da nagoveštaji Francuske da bi zapadne sile mogle da naoružaju pobunjenike u Libiji predstavlja kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija i bi to bilo isto što i pružanje pomoći teroristima.

"Pružanje vojne pomoći oružanim bandama u suprotnosti je sa rezolucijama Saveta bezbednosti i to znači pomaganje terorizma, budući da je dokazano da oružane bande u Bengaziju pripadaju Al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama", navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnjih poslova koje je preneo Rojters.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe rekao je u utorak da je Francuska spremna da sa svojim partnerima razgovara o mogućnosti naoružavanja pobunjenika, koji se od 15. februara bore protiv snaga lojalnih režimu Muamera el Gadafija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (73)

Branislav

30.03.2011. 10:32

Konacno je Obama priznao koji im je cilj.Da Gadafi prestane da kontrolise ili da ode i da nema kontrolu nad svojom zemljom a time je put Americi otvoren ka nafti.To je vidim sada pravi razlog a ne spasavanje civila.Sramota za ceo Svet sto ne reaguje na ovako gangstersko ponasanje Amerike ,Engleske i Francuza.

Integralka

30.03.2011. 11:42

E moj Obama,'Nobelovce"....."kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde nečovjestvom"

darko

30.03.2011. 12:38

pa to je ta varvarsko-okupatorska politika,setimo se samo Srbije kad Slobo nije hteo da kapitulira onda se odmah dize optuznica i to znaci ako se odmah predas onda si dobar a ako das otpor onda sledi haski kazamat,to je tako sramno,jadno i bedno ali nece bas biti tako u to sam siguran. Mislim da ce bas na Gadafiju da dozive krah..

Дагица

30.03.2011. 15:45

@darko - Дај Боже да се то деси,прижељкујем то од првог момента од кад је најављено бомбардовање.Нек пошаст глобализма стане и нестане.Не знам превише историју али,нисам чула нипрочитала за неко друштвено уређење овако лицемерно и препуно лажи.Недај се пуковниче!

Dzoniba

30.03.2011. 12:40

Pa sad vidite zasto se vise ceni amerika...oni kad stanu iza nekog to je i ekonomski i vojno ... nije samo na recima kao sto rade rusi....gde su sad rusi sa svojom tehnologijom i vojskom....u rupe se zavukli majke im ga....ZIVEO GADAFI I LIBIJA !!!

Sloba pokojni

30.03.2011. 12:41

Pre Gadafija bi hiljade drugih trebale u Hag ali su oni pod zastitom.Hag je najobicnije sra..e i netreba ga postvati.Ako je to neki sud pravde svi koji su pocinioci neljudstva bi trebali da budu privedeni.Iskaljavanje na slabima.Zato je Hag sramota mocnih to ce im se osvetiti kad tad jer ni jedna sila nije vecita.

srki

30.03.2011. 12:49

Mozda je Gadafi zlocinac, ali Ameriku bas briga za ljhudska prava, Ona hoce samo Libijsku naftu. Stavice Amerika celokupnu africku naftu pod svoju kontrolu.

licimuri

30.03.2011. 12:52

Kako brzo pronađoše dokaze o zločinima Gadafija nad civilima za 12 dana, a za Tačija ni posle 12 godina ne mogu. Mada, sa druge strane, Tači je ubijao Srbe, a oni se, po međunardnom pravu, ne računaju kao žrtve.

Liliane

30.03.2011. 18:10

@licimuri - Tako je to licimuri,slazem se sa vama,ali ste zaboravili da je Taci ubijao samo Srbe,a Srbi nisu ljudi koje Amerika i Sarkozi vole( prokleti bili ) i zbog toga njemu se nikada nece suditi.Pogledajte dobro kome su dali Nobelovu nagradu za mir,jednom krvniku koji nikoga ne postuje,a Sarkozi Americka pudlica se verovatno nada da ce istu dobiti iduci put.Sramota za ceo svet!

Igor Katana Ub

30.03.2011. 12:52

Kada sve ovo prodje,kada se malo slegne prasina,kada prodje odredjeno vreme,recimo nekih 20 ili 30 godina Gadafija ce svi secati kao borca za slobodu svoga naroda koji je ili nepravedno ubijen ili nepravedno osudjen na dozivotnu robiju.A kazem vam danas 30-og marta da ce se jedno od ova dva dogoditi,jer taj sud je i osnovan za ljude koji misle svojom glavom i vode samostalnu politiku.A ove koji su ga napadali i otimali bogatstvo njegove zemlje secace se kao mi danas Staljina,Himlera,Hitlera...

Dejan CH

30.03.2011. 12:54

Amerika ima oko 100 mil.direktno ili indirektno zaposljenih u vojnoj Industriji oni bez rata ne mogu da opstanu.A ovo sto Obama kaze zna se od prvog dana napada na Libiju.Ja ne znam ni jednog Americkog predsednika koji nije mlatio batinom po svetu.Kad dodje vreme za to bice im vraceno nadam se na isti nacin,nece zaobici ni ostale Evropske demokrate.Kastro je jedini koji ima jos uvek hrabrosti da im kaze istinu u lice .Sve ostalo smuckaj pa prolij.

Wertz

30.03.2011. 13:04

Par cinjenica o zivotu u Libiji pod Gadafijem: beskamatni krediti od banaka; u toku studija prima se prosecna plata za to zanimanje; ako ne nadjes posao nakon zavrsenog fakulteta, drzava ti placa kao da radis u struci; po stupanju u bracnu zajednicu, drzava poklanja stan ili kucu; mogucnost kupovine vozila po fabrickim cenama; nikome u svetu Libija ne duguju ni centa; besplatno zdravstvo i obrazovanje; 25% ljudi je visoko obrazovano; 40 hlebova kosta 0.15 $... Dovoljno???

smrtnik

30.03.2011. 14:13

Ako udari na Evropu, kako je baba Vanga predvidela, pa je unisti, ko ce mu tada suditi???

sreto

30.03.2011. 14:23

Tim "izvoznicima demokratije" Libija je dobro dosla! Broj "deportacija" iz Srbije i Republike Srpske se drasticno smanjio,pa memaju posla.

Spasoje

30.03.2011. 14:26

Stvarno sramota tolika nafta samo za libice? Treba podrzati pobunjenike oni bi da crno zlato podele sa svima! Nafta je za dobrobit covecanastva i nije u redu da se nedemokratski eksplatise!!!Cinimi se da Nobelovac Obama zaboravio na pomoc od 100 milijardi dolara koje je Gadafi dao da se ublazi svetska kriza izazvana bas u Americi. Tesko je biti duznik lakse se prebrodi kriza kada poverilac nestane..demokratski ili se proglasi ratnim zlocincem osudi unisti kao srbi

MontenegroGirl

30.03.2011. 15:08

Sarkozi je zeljan slave preko noci i dokazivanja na brzinu.Izmedju ostalog je cilj USA i "zelena revolucija" (dovodjenje vode u pustinju).Zasto niko vise ne pominje to tzv. Gadafijevo 8 svjetsko cudo?Pa vise od 4.860 god bi po proracunu bili snabdjeveni vodom ako se pridrzavaju predvidjenog.Zasto se malo o tome ne pise?Nedavno je na toj prezentaciji i sam Gadafi rekao da je taj projekat najveci odgovor Americi na sve optuzbe.Odbio je njihovu pomoc i mijesanje i sad odjednom-BUM!Malo cudno.

Branko

30.03.2011. 15:09

Vec vidjeno, trenirali su na Srbima. Vezbanje daje vestinu. Sto se tice Obame,pokazao je misice na opste odusevljenje Amerikanaca koji vole macho tipove jos od vremena Divljeg Zapada. Amerkanci funkcionisu i zive na drugim valnim duljinama.

suki

30.03.2011. 20:14

@Branko - Obama je samo pion kao i svi američki predsednici od Kenedija na ovamo.On ništa ne odlučuje samo sprovodi naredbe vol strita.

Pavle

30.03.2011. 15:12

Sada će međunarodni sud u Hagu pokrenuti krivični postupak, protiv svih koji su pisali komentare podržavajući libijski narod i Gadafija..Razlog je jasan zločinačko udruživanje.

laki

30.03.2011. 20:31

@Pavle - Ako će... Evo i ja sam medju njima... Postaje ČAST biti optužen od belosvetskih moćnika.Svi oni su zaboravili onu Božju:"Čoveče, radi šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš"

caki

30.03.2011. 15:45

bio je faktor stabilnosti kao i nas milosevic i kada je postao neposlusan proglasavaju ga za krvca,zlocinca protiv covecnosti.tako zapad iskoristi sve po svetu a mislim da ce i kosovski zvanicnici proci isto,jer se teren polako ali sigurno priprema

baunti

30.03.2011. 17:51

@Branislav Nastasic - Matija, zasto mu se pozlatila? On ne priziva, nego konstatuje cinjenicu da kada zapad uzme nekoga na zub, tom se ne pise dobro, i on se izvuci nece. Inace, u Libiji se ne radi ni o nafti (koju dobijaju za dzaba iz Iraka) ni o ljudskim pravima nego o cinjenici da amerikancima i evropljanima treba zamazati oci da su njihove ekonomije u uzasno teskom stanju (posebno USA) i da upravo tonu jos dublje.

Megalomanka

30.03.2011. 18:24

@Branislav Nastasic - Dakle,Matija,najpre pravopis pa malo casovi opste knjizevnosti i zdavog razuma naravno. :)

Gox

30.03.2011. 20:25

@Branislav Nastasic - Najpre pogledaš kako si ti napisala svoju rečenicu pa se onda baciš u "besplatno savetovanje po internetu". Nedostaju ti, tu i tamo, zapete... pa čak i razmaci između zapete i početka sledeće reči. A tek ono ":)" ? Koji je to srpski, profesorka? I drži se ti metle i šporeta. Ne diraj mog druga MatijuBG.

MatijaBG

30.03.2011. 20:31

@Branislav Nastasic - Amerika je stvorila Bin Ladena Tačija koga još ne. To nam govori da je Gadafi na pravom putu. Generale mi smo uz tebe. Gadafi je naš prijatelj on je bio uz nas kada nam je bilo najteže.

MatijaBG

30.03.2011. 21:37

@Branislav Nastasic - Gox,bravo.Hvala na podrsci.Lingvistika im nikad nije bila jaca strana.Vise su voleli puskama da odlucuju,pa su zbog toga Srbiju sveli na Pomoravlje.Steta sto se tad nisu pridrzavali dijaloga i lingvistike.Inace sad se i potpisuju mojim imenom,toliko su besni zbog poraza Gadafija i svoje politike.Meni to odgovara jer nastavljaju da se ponizavaju.Nikad nisu znali biti orriginalni.

darko

30.03.2011. 17:06

po cemu to treba da se sudi Gadafiju a ne sarkoziju onom englezu ni ime mu neznam i onoj sto joj je muz razarao 90 dana Srbiju a sad ima rak.pa se raspada,valda njima treba strasni sud,koliko su do sad pobili neduzne Dece sto u iraku,avganistanu i sad u Libiji..nije Gadafi napao nikoga tamo u nekoj tudjoj Zemlji vec svoju Zemlju hrabro i cestito brani od bandita,terorista,varvara,zlikovaca i otimaca tudjih Zemalja...i najvece Kuge ovog 21-og. veka...

NN

30.03.2011. 17:19

Koja je to svjetska pravda,da Gadafi mora da ode iz svoje zemlje o Boze imali te.Mora da ode ne da dzabe fasistima naftu.

Damljanka

30.03.2011. 17:56

Globalisti i mocnici ovoga sveta su resili da porobe Libiju pod izgovorom da stite libijski narod od Gadafija i nasilja,a sami su okolo zakuvali po svim susednim zemljama da bi im oteli naftu.Gadafija ce juriti i ko zna sta ce biti,pretpostavimo da ce zavrsiti kao i Sadam Husein,Slobodan Milosevic i sl .a sve pod izgovorom da su protiv totalitaristickog sistema i da stite narod od tiranina.Ako pogledamo sta sve rade po Libiji i koliko bombarduju i unistavaju zemlju ,samo da bi im OTELI naftu.

Aleksandar

30.03.2011. 18:03

Haski sud je iskljucivo americki instrument za disciplinovanje neposlusnih u americkim imperijalistickim ambicijama. U principu, americki rukovodioci, oficiri i vojnici treba da su glavna klijentela haskog suda jer su pocinili najvece zlocine sirom sveta.

Nije opasno

30.03.2011. 18:08

Nemojte da se plasite mi srecom jos nismo u Evropi.A ovi izgleda videli da ce im se akcija otegnuti pa resili da coveka izbace iz zemlje koju je sam oslobodio i stvorio sa istim tim narodom...

sladjan

30.03.2011. 19:30

Apse sve sto im ne kleci na kolenima!Kakav bre sud,ako je to sud ondak sam ja Tarzan!To je jenkijevo smece,u kome su svi zaposleni samo jedan njihov najveci otpadak!Neka idu svi oni u paklu,neka budu na najvecim mukama....

darko cg

30.03.2011. 19:53

hoce da naoruzaju terorste a ovamo okrivljuju Gadafija za ubijanje civila(terorista).skandalozno

Srbin^^^

30.03.2011. 20:33

Koji su ovo gadovi. Mozete otici na jutjub i videti kako ove libijske "demokrate" kolju zarobljene vojnike lojalne Gadafiju (na jednom od snimaka se vidi da su im ruke vezane). E sad, to ocigledno treba da se nagradi od zapadnih nacista posto su to njihova braca po zlocinu a Gadafiju treba pretiti Hagom za koga bar mi Srbi znamo sta je. Gadi mi se ovaj ljigavi i pokvareni zapad, Daleko im bila kuca!!!!

kalimero

30.03.2011. 20:34

Mnogo sporo radi ovaj sud, za Milosevica su mnogo brze sprovodili sve potrebne radnje, valjda su imali mnogo vise dokaza, ili su sudije bile podobnije.

Miki

30.03.2011. 20:48

Libija je napadnuta - neka se spremi Rusija. Libija je napadnuta zbog prirodnih resursa i bice kolonizovana. Rusija je najbogatija u prirodnim resursima bice sledeca napadnuta, rasparcana i kolonizovana. Neka se spremi za odbranu.

Filip Jovanovic

30.03.2011. 22:17

@Miki - Rusi imaju nesto sto Amerikanci nemaju, samo sto je to tajna za cijeli svijet.

Savo

31.03.2011. 03:15

@Miki - Oni bi prvo napali Ruse da smeju,i to jos pre 30 ,40 godina ali znaju da im je tu kraj. Ameri imaju placenu vojsku,a Rusi redovnu i iz ljubavi. A ova izmisljena nacija se ne usudjuje da napadne Iran,Severnu Koreju,i da prekine genocid Izraelaca nad Pakistancima,a kamo li da napadne Ruse koji bi ih vratili u doba Kristofera Kolumba. Ne kazu za dzabe "Gde ces biciklom na Rusiju",a ameri su malo jaci bicikl ali nedostojan slavne Rusije. A onom MatijiBg( Zg) placam lecenje,samo neka kaze gde.

Savo

30.03.2011. 20:56

Ko je istrebio indijance ? Ko je ubijao crnce 500 godina? Ko je izmislio sidu da bi istrebio crnce ? Ko je ubijao na stotine hiljada ljudi po Vijetnamu,Avganistanu,Jugoslaviji 95,99,Iraku i sada Libiji ? Ko govori o zlocinima a ljude ubija pomocu kasetnih bombi i bombi sa osiromasenim uranijumom ? Ko ne postuje ni jednu razoluciju UN ? Ko radi sve ono zasta drugima sudi i ko razvija sve tehnologije koje drugima zabranjuje ?Da li je ijedan vojnik okupiranih zemalja ikada napao USA ? Sve je jasno

MatijaBG

30.03.2011. 21:22

JOs jedna moja pobeda nad vama.Poceli ste masovno da se potpisujete mojim imenom.Svidjam vam se toliko.Samo to vam nece pomoci da Gadafi bude spasen serijatskog suda Libijskog naroda

Filip Jovanovic

30.03.2011. 22:08

@MatijaBG - Ako je to istina, onda stvarno zalosno od vas! Ne spustajte se na nivo nekih tamo! Inace sve cestitke Gadafijevoj vojsci na tome sto su zapadne placenike, koje nazivaju pobunjenim civilima, protjerali iz Mirsate!

dan osman

30.03.2011. 23:40

@MatijaBG - iako bih voleo da Gadafi ostane na vlasti,biće onako kao odluči Libijski narod i NATO. I na kraju krajeva baš me briga,jer... "boli me uvo za Irak i Iran,oni se rokaju a ja sam miran"...a ti se baš primio,pazi"još jedna moja pobeda.."-baš nezrelo.

MatijaBG

30.03.2011. 23:43

@MatijaBG - Moja pobeda nad vama će biti potpuna kada pobedi opcija LDP,i kada svoju slobodu dobiju homoseksualci,lezbejke i osobe sa telesnim oštećenjima !!!

Slobodan

31.03.2011. 10:42

@MatijaBG - Invalide ćemo uvek podržati, ali ove sa oštećenjima u glavi nikad.

Grunf

30.03.2011. 21:22

Krenula bezanija.Pa ni bombe ne pomazu.Americkonacisticki ministar izjavljuje da pobunjenici nisu naoruzani ni obuceni za rat.Napadaju u grupama bez izvidjanja.Pa sta su oni mislili da ce tako da pobede Libijsku Narodnu armiju.Gomila pacenika uz pomoc bombi.Ne ide.Udri Gadafi.

Miroslav Pavlovic

30.03.2011. 21:43

Savo na sva tvoja pitanja znamo odgovor i sta mozemo preduzeti znas li ti? Sve jake zemlje na jednom mestu i rade sta hoce , slazem se da nije to u redu i za svaku je osudu ali sta da se uradi da ne bude tako??? Da se borimo ?!, jednom smo probali ali nam bas nije islo! Puno je to zemalja da se mi i neki nama slicnim borimo , ishod se zna ! ZAKLJUCAK JE DA KRIVU DRINU NE MOZEMO ISPRAVITI NIKADA!!!!

Dzabala

30.03.2011. 23:50

Ja bih zamolio da mi neko objasni kako to da je Amerikancima trebalo 42 godine da utvrde da je Gadafi tiranin??? Tako ga sada predstavljaju na CNNu.

mamojeb

31.03.2011. 00:15

Kad je Hitler harao celim Evropskim kontinentom Ameri su dugo vremena gledali svoja posla i glumili neutralnost. Englezi ih molili da im pomognu i da se umesaju, ali nisu hteli sve do samog kraja. Eto, neka mi neko od ovih sto podrzavaju te fasiste, objasni zasto se sad mesajau u unutrasnje stavri jedne relativo male africke drzave od 6 mil. stanovnika. Pa pogledajte samo razloge intervencije u Iraku i na sta taj Irak danas lici.Znaci kad treba onda nece, a kad netreba eto ih da bacaju bombe.

serbia4S

31.03.2011. 00:42

Drzi se pukovnice,ne daj sto je tvoje.Tripoli - Ajša Gadafi, 34-godišnja ćerka libijskog lidera Muamera Gadafija, pridružila se očevim vojnicima na prvoj liniji fronta. Foto-reporteri su je "ulovili" kako iz tenka maše i bodri vojnike noseći libijsku zastavu u ruci.

mirotvorac

31.03.2011. 02:01

Miroslave druze,nicija do zore nije gorela...pa nece ni americka...ne brini.Libija je prvi kamen spoticanja ove americke drzave koju su okupirali iz evrope tako sto su istrebili narod koji je tamo ziveo...sve se vraca,vreme ustvari radi za nas..Bog je na nasoj strani..veruj u njega i ne boj se nicega!!!!!!!!!!

mule

31.03.2011. 03:39

Ubice ga prije nego sto se preda. Ovo je zbog cjepanja povelje Ujedinjenih Nacija.

kondor

31.03.2011. 07:26

Citajuci komentare citalaca ovoga clanka , vidim da su skoro svi na strani pukovnika Gadafija i njegovog naroda , to me jako raduje , vidim da prepoznaju ko je u pravu i ko brani svoju drzavu i svoje narde. Tako se nadam da ce da pobede ovaj danasnji fasizam , koji nista ne zna drugo nego otimati prirodne resurse od drugih zemalja , pa gdje da se nalazile na zemaljskoj kugli . Ali isto se tako nadam da ce jednoga dana odgovarati za silna ubistva i trovanja po celom svetu, pa tako i za Srbiju.

MontenegroGirl

31.03.2011. 08:49

Citiram: "Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.Primanja na račun nezaposlenih iznose: 730 $.Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $."

MontenegroGirl

31.03.2011. 08:50

Zatim: Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.Obrazovanje je u potpunosti besplatno.Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.Cijene hrane su jako niske.Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $...

Makica

01.04.2011. 23:26

deja vu....odakle natou pravo da se mese u libijske poslove?Sta su oni umislili da su?Zao mi je te jadne zemlje sto mora da ispasta zbog hirova Obame...strasno sta sve ne bi ljudi uradili zbog nafte..koja pohlepa..:(

Dusan Delibasic

04.04.2011. 00:43

Sve je to maslo onog klempe Sarkozija.Lepo mu je rekao Moamer da nece da udje u Sredozemni savez da evropejci ne bi raspolagali sa njihovim prirodnim resursima.A da sad jos i da naoruzaju pobunjenike protiv Gadafija. Nesto me pamcenje ne sluzi bas najbolje pa bih Vas upitao:Ko ono bese kod nas upadao naoruzan 2000-te u institucije i ko mu je obezbedio oruzje?