Srbija

Utorak, 18.11.2008.

19:00

Zašto poskupljuju namirnice?

Osim grejanja i gradskog prevoza, građane od decembra, izgleda očekuje i poskupljenje hrane i kućne hemije, sve otvorenije najavljuju trgovci.

Izvor: B92

Default images

Oni navode da će poskupeti jaja, riba, hrana za bebe, mlečni proizvodi, sokovi, vina, čajevi i sredstva za ličnu higijenu. Kao opravdanje za skok cena koristi se slabljenje dinara i čini se, univerzalni izgovor, svetska ekonomska kriza. Pod tim obrazloženjem i činjenicom da dinar slabi trgovci su najavili poskupljenja hrane i kućne hemije i to za pet do deset odsto.

Trgovci, prema pisanju štampe, navode da su im nove cenovnike dostavili uvoznici i domaći proizvođači. Tako se na primer navodi da će poskupeti kućna hemija: šamponi, prašak za veš, higijenski ulošci i paste za zube.

Jedan od većih uvoznika ovih proizvoda je kompanija Nelt koja, međutim, demantuje da su tražili da njihovi proizvodi od sredine decembra poskupe za deset odsto.

„Prema saznanjima koja do sada imamo, u vezi sa proizvodima koje mi uvozimo, u dogovorima sa našim inopartnerima i kompanijama koje zastupamo nisu najavljena nikakva poskupljenja proizvoda koje distribuiramo na teritoriji Srbije. Kao i na sve ostale privredne subjekte u zemlji i svetu, globalna finansijska kriza svakako može biti uzrok poremećaja na tržištu, ali trenutno nikakve uzročno-posledične veze u poslovanju naše kompanije i svetske krize u Srbiji nema“, kaže za B92 Neven Škorić iz kompanije Nelt.

Rade Pribićević iz Imleka za B92 kaže da nisu tačne najave da će u decembru poskupeti mlečni proizvodi - od kačkavalja do jogurta i margarina.

„Što se nas tiče, naše cene u decembru ostaće nepromenjene. U ovom trenutku se ne može reći koji će biti krajnji efekti krize i kada će eventualno zbog mogućeg poskupljenja raznoraznih inputa doći situacija kada mi jednostavno ne možemo da uradimo ništa drugo nego da povećamo cene, ali taj trenutak još uvek nije došao a mi se nadamo da neće ni doći. U svakom slučaju, svesni uticaja krize na pre svega potrošačku moć stanovništva, mi ćemo se truditi da u što većoj mogućoj meri zaštitimo potrošače“, objašnjava on.
Ukoliko ni proizvođači ni trgovci ne traže nova poskupljenja, pitanje je ko nameće nove više cene sa obrazloženjem ekonomske krize i slabim dinarom.

Kako su cene rasle i u periodu kada je dinar bio jak, predsednik Udruženja potrošača Beograda Predrag Bogosavljević smatra da je u pitanju zloupotreba krize i dugogdišnje nepoštovanje potrošača.

„Radi se o višegodišnjoj neodrživoj antipotrošačkoj politici, jer da nije toga ne bi cene mnogih proizvoda u Srbiji bile mnogo, mnogo veće od cene istih proizvoda u Evropi. A sada se svetska kriza zloupotrebljava za povećanje cena. To je nešto što vrlo ozbiljno upozorava odgovorne za kretanje cena da preduzmu odgovarajuće mere, jer je u pitanju najdrastičnija zloupotreba jednog psihološkog stanja. Odgovornost je na državnim organima utoliko veća jer je njima veoma dobro poznato kakve su razlike u cenama u odnosu na okruženje“, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: