Izvor: Tanjug

Vodeća niskotarifna aviokompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi „Viz er" otvorila je danas još pet direktnih letova iz Beograda za Brisel, Stokholm, Geteborg, Memingem u Nemačkoj i Ajndhoven u Holandiji otvarila operativni centar u Srbiji.

Mađarski „Viz er" će uvesti u svoju flotu novi avion „Erbas A320" za pet novootvorenih linija i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla" će prvi put svakog dana biti stacionirani jedan avion strane aviokopanije radi prevoza putnika. Mađarska aviokompanija će od danas leteti iz Beograda za Brisel dva puta nedeljno, Stokholm od 1. aprila tri puta nedeljno, Memingem od 2. aprila dva puta nedeljno i za Geteborg i Ajndhoven od 3. aprila dva puta nedeljno.

Taj avioprevoznik će imati sada ukupno devet linija iz Beograda, sa najnižom cenom karte u jednom pravcu za London od 2.465 dinara sa svim taksama, izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu izvršni direktor „Viz era" Jozef Varadi ističući da je to za skoro petinu niže od karte „Jat ervejza" za tu destinaciju. Varadi je u Turističkoj organizaciji Srbije rekao da „Viz er" u Beogradu zapošljava trenutno 38 radnika, od kojih su 14 piloti i ostalo osoblje i najavio da će zbog otvaranja operativnog centra biti zaposleno oko 300 ljudi.

On je rekao da „Viz er" imao udeo od 42,22 % tržišta avioprevoza u Centralnoj i Istočnoj Evropi i dodao da ta kompanija želi da bude lider na srpskom tržištu. Varadi je rekao da je „Viz er" od juna 2010, kada je došao na srpsko tržište, prevezao do marta ove godine 87. 000 putnika od i do Beograda, kao i da sa devet linija planira da preveze u prvoj godini oko 300.000 putnika.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije Miodrag Miljković je rekao da da će građani dobiti nove destinacije i mogućnost putovanja po nižim cenama i da se srpsko tržište aviosaobraćaja sve više otvara, u skladu sa evropskim Sporazumom o otvorenom nebu.

Generalni direktor aerodroma „Nikola Tesla" Velimir Radosavljević je kazao da će otvaranjem još pet novih direktnih linija „Viz era" početi nova dimenzija i da se očekuje da će ta aviokompanija već tokom aprila zauzeti drugo mesto po broju prevezenih putnika, zbog čega postaje nezaobilazan partner.

„Ovo će biti prvi put da jedan inostrani prevoznik svakoga dana ima parkiran avion. Imaće tri leta dnevno, a nekim danima i četiri", dodao je Radosavljević.

Mađarska niskotarifna aviokompanija je u toku poslednjih 12 meseci prevezla 9,8 miliona putnika i trenutno u svojoj floti ima 35 aviona „Erbasa A320", koji saobraćaju iz 13 centara u Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini, Češkoj i Srbiji. Početak rada 14-og operativnog centra u Vilnusu u Litvaniji ta kompanija planira za april ove godine, a 15-og u rumunskom Tirgu Murešu tokom juna. „Viz er" već obavlja letova do Londona, Dortmunda, Rima i Malmea.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.